Marijana Knezoci iz korporacije uskočila u majčinstvo i dva obiteljska biznisa

Magistra ekonomije Marijana Knezoci napustila je siguran posao u korporaciji i hrabro krenula u poduzetništvo, a gotovo istodobno i u majčinstvo. Kako sama kaže, ni o poduzetništvu ni o majčinstvu nije znala previše, no danas je uspješna poduzetnica i predana majka svome sinu Ianu.

Trenutno je angažirana na razvoju dva obiteljska projekta, a to su Havana Bar Design koji se bavi dizajnom i konceptima uređenja ugostiteljskih interijera i eksterijera te ISFMF – Međunarodni festival filmske glazbe i zvuka koji promovira važnost filmske glazbe i zvuka kroz organizaciju edukativnih i kulturno-umjetničkih sadržaja.

Ljubav prema turizmu od najranijih dana

Sa svojim suprugom danas vodi uspješan obiteljski posao koji je indirektno vezan i uz njezinu struku u području turizma i hotelijerstva. S obzirom da je turizam od najranijih dana bio dio njezinog života, Marijana nije dugo razmišljala kada je stiglo vrijeme za upis fakulteta.

“Rodom sam iz malog istarskog mjesta Kaštelir pored Poreča, na što sam jako ponosna. Kada živiš u turističkom mjestu, živiš i turizam, sve njegove dobre i loše strane. Kako je turizam u Istri, a i Hrvatskoj, vrlo značajna djelatnost koja zapošljava velik broj ljudi, odabir karijere u turizmu bio je logičan slijed. Sjećam se da sam u tom periodu točno znala u kojoj kompaniji želim raditi i sve sam svoje napore usmjerila baš u tom smjeru”, govori nam Marijana.

S obzirom da ju je za vrijeme studiranja na Fakultetu za hotelski i turistički management u Iki kraj Opatije zanimalo područje analize poslovanja i upravljanja poslovnim rezultatom, odlučila je slijediti taj poziv i karijeru započela u sektoru računovodstva i financija tvrtke koja se bavila upravljanjem investicijskim fondovima. Ubrzo je  prešla u turistički sektor gdje je i ostala punih pet godina i to prvo na poziciji pomoćnice člana Uprave, a kasnije na poziciji Voditeljice upravljanja komercijalnim rizicima. Zanimljivo je da je riječ upravo o onoj kompaniji o kojoj je sanjala tijekom svojih studentskih dana.

Dosadila joj rutina korporativnog svijeta

Paralelno s radom u korporaciji završila je poslijediplomski studij, smjer Kontroling na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. I kao studentica i kao zaposlenica nizala je uspjehe, no u jednom je trenutku osjetila da je došlo do zasićenja.

“Nakon pet godina rada u korporaciji puno sam naučila o sebi i drugima. Rad u korporaciji nije me više ispunjavao, izazova je bilo sve manje, a rutinskih poslova sve više. Rekla bih da nisam više nalazila smisao u tome da petkom u pet popodne pišem izvještaje što je odjel napravio u tekućem tjednu i što planira napraviti u slijedećem. U jednom trenutku sam shvatila da ne upravljam vlastitim životom ni vremenom i da je krajnji trenutak za promjenu”, iskrena je Marijana.

Odluku o odlasku donijela je, kako sama kaže, vrlo lako, a priznaje da bi bez podrške supruga Željka, koji je i sam poduzetnik, sve bilo možda i znatno teže.

U poduzetništvo je krenula s velikim optimizmom, vjerom i idealima, no kao i gotovo svaki drugi hrvatski poduzetnik, susrela se s brojnim administrativnim i birokratskim preprekama, a nelojalna konkurencija na tržištu najviše joj je smetala.

“Najviše od svega me smeta što u Hrvatskoj pravila igre i kriteriji nisu jednaki za sve, što država radije kažnjava poduzetnike nego li ih savjetuje i podržava. Tužno je i kada znate da su određeni natječaji unaprijed namješteni, a vi se i dalje javljate, skupljate i plaćate razne potvrde”, kaže Marijana koja unatoč svemu čvrsto vjeruje u pozitivnu poduzetničku klimu u Hrvatskoj te i sama poznaje sjajne i iskrene poduzetničke priče koje prkose svemu navedenom.

Od starih drvenih kuća prave namještaj

Prepreke s kojima se susrela nisu je slomile, nego joj dale dodatni inat da ustraje u onome što želi, a to je bio dizajn namještaja. Kako je zajedno sa suprugom opremala vlastite hotelske i ugostiteljske objekte, rodila se ideja da i sami dizajniraju namještaj.

“Mnogo smo razmišljali o dizajnu, materijalima, karakteristikama namještaja i održavanju, ugođaju koje želimo stvoriti, udobnosti, ali i funkcionalnosti, odnosno postizanju maksimalnog broja sjedećih mjesta. Kako na tržištu nismo pronalazili nešto što bi zadovoljilo sve naše zahtjeve, odlučili smo da se okušamo s vlastitim dizajnom i materijalima. Tako je nastala naša prva lounge linija proizvoda koju smo nazvali Rustic Collection, pojašnjava Marijana.

Da se ulaganje u vlastiti koncept dizajna interijera, odnosno u Havana Bar Design isplatilo, dokazale su im brojne pohvale gostiju, a spontano je nastala i ideja da svoj dizajn ponude na tržištu.

Marijana je sama učila o marketingu, osmišljavanju novih linija, brendiranju, prodaji i postavljanju mreže distributera u regiji i u posljednje dvije godine zaista uspjela u tome da na tržište donese drugačiji proizvod koji se od drugih razlikuje po dizajnu, korištenim ekološkim materijalima i modularnosti. Klijenti su najčešće vlasnici ugostiteljskih objekata, no u posljednje vrijeme dobivaju i sve više upita od fizičkih osoba koje žele opremiti vlastiti vrt ili balkon.

Posebno je zanimljivo što u izradi svog namještaja Marijana i njezina tvrtka koriste materijal iz napuštenih drvenih kuća.

Marijana Knezoci

“Naš namještaj rađen je od masivnog  drveta, starih hrastovih greda iz napuštenih drvenih kuća koje vlasnici ne žele obnoviti, nego se odlučuju za prodaju drvne građe. Zbog karakteristika drveta, načina obrade i zaštite, naš namještaj veoma dobro podnosi sve atmosferske utjecaje i stoga je pogodan i za terase, barove na plaži i općenito vanjske ugostiteljske prostore. Također, naš namještaj je dizajniran tako da se vrlo lako kombinira i prilagođava svakom prostoru i prilikama pa se tako npr. lounge dvosjedi mogu kombinirati samostalno ili u kutnu garnituru”, pojašnjava Marijana.

Koristeći nekoliko osnovnih elemenata, moguće je kombinirati pregršt različitih sjedećih kombinacija koje će razigrati svaki prostor te ga učiniti jedinstvenim i neponovljivim.

Izvršna producentica festivala ISFMF

S obzirom da voli izazove, Marijana se paralelno prihvatila još jednog biznisa, a riječ je o organizaciji  Međunarodnog festivala filmske glazbe i zvuka (ISFMF – International Sound & Film Music Festival), koji organizira njezina druga tvrtka. Da, ova mlada poduzetnica uspješno balansira između majčinstva i čak dva biznisa.

“To je projekt za koji sam se jako vezala. Riječ je o našem, obiteljskom projektu, u potpunosti osmišljenom od strane Tene i Ozrena Glaser, kćeri i sina mog supruga. Prošle godine produkcija festivala je podignuta na višu razinu te se ukazala potreba za zapošljavanjem dodatnog producenta. Tako sam se uključila u realizaciju projekta i preuzela izvršni dio produkcije cjelokupnog festivala koja je izuzetno zahtjevna”, govori nam Marijana ne krijući oduševljenje novim karijernim izazovima.

Festival je prošle godine održan u Rovinju od 23. do 26. listopada,  pri čemu je održano ukupno devet panela i masterclassova,  dva koncerta i drugih evenata. Ugostio je brojna imena sa svjetske, regionalne i domaće scene, a sve to s ciljem promoviranja važnosti filmske kulture.

Marijana Knezoci

O ravnoteži privatnog i poslovnog učila u hodu

Marijana u svim svojim poslovima usko surađuje sa suprugom, a priznaje da joj za sada takav način rada itekako odgovara.

“Suprug i ja većinu radnog dana provodimo zajedno. Od odlaska na posao, rada u uredu, obavljanja aktivnosti u domaćinstvu i slično… Sve radimo zajedno. Za nas pojam radnog vremena nema nikakvo značenje jer o poslu, idejama i novostima raspravljamo u svako doba dana. Mogu reći da volim takav naš dnevni ritam i organizaciju. Vikendima se ipak volimo malo odmaknuti od posla i vrijeme provoditi s obitelji i prijateljima.”

Kada su posao i privatni život tako usko povezani, često je problem pronaći granicu, a jednako je bilo i s ovom marljivom poduzetnicom.

“U početku se nisam baš najbolje snalazila i teško sam nalazila ravnotežu između obiteljskog života i poslovnih obaveza. U vrijeme kad sam zakoračila u svijet poduzetništva, postala sam majka danas četverogodišnjeg dječaka i puno toga nisam znala kako ni o majčinstvu, tako ni o biznisu. Kroz vrijeme, praksu, dobru organizaciju i puno rada, situacija se značajno popravila i danas sam zadovoljna i tim aspektom.”

Uspjela je naučiti kako maksimalno organizirati svoj dan pa uz sve poslovne obaveze, majčinstvo i obitelj, pronalazi i vremena za svoje hobije bez kojih danas više ne može zamisliti svoju svakodnevicu, a to su trčanje i vrtlarenje.

Povratak u korporaciju nije opcija

Iznimno je zadovoljna svojim životom baš onakvim kakav je sada i priznaje da joj nikada nije palo na pamet vratiti se u korporaciju, niti se u budućnosti više ikada vidi u tome.

“Bez obzira na sve poteškoće s kojima sam se kao poduzetnica susrela, činjenica da upravljam vlastitim vremenom i karijerom, dovoljno govori u prilog tome da se u korporativni svijet ne bih vratila. Svaka realizirana poslovna suradnja, svaki napredak u poslu i svaka nova ideja dovoljna su motivacija za nastavak karijere u privatnom biznisu”, zaključuje Marijana.

Zato su joj daljnji planovi vezani uz njezine dvije tvrtke, odnosno uz projekte Havana Bar Design i ISFMF. Prošlog mjeseca njezin se namještaj uz pomoć ekskluzivnog distributera našao i na slovenskom tržištu, a ideja je da se u narednom periodu proširi i na austrijsko tržište. Kako bi sve to teklo što glađe, Marijana se planira posvetiti i unaprjeđenju nabavnih i proizvodnih procesa te uspostaviti proces upravljanja kvalitetom.

Što se pak tiče produkcije ISFMF-a, Marijana sa svojim timom upravo radi na pripremi ovogodišnjeg izdanja festivala koji će se održati u Rovinju od 26. do 30. listopada. Kako bi Festival bio što uspješniji, važno je uspostaviti suradnju s velikim regionalnim filmskim festivalima, ali isto tako i stvoriti nove kulturne sadržaje koji će privući što više posjetitelja. Ne sumnjamo da će Marijani i to poći za rukom.

Foto: privatna arhiva Marijane Knezoci

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -