Marijana Puljak juriša na Split, Ivana Šojat na Osijek – “lijeva” Rijeka bez kandidatkinje

Iako službena kampanja za predstojeće lokalne izbore 21. svibnja, još nije započela, promotivne aktivnosti političkih stranaka i kandidata za gradonačelnička mjesta itekako su uzele maha. Ispituju se i stavovi javnosti, a dobiveni rezultati različitih anketa koliko toga otkrivaju, toliko i skrivaju.

Tko će upravljati većim gradovima?

O mogućoj smjeni na mjestu zagrebačkog gradonačelnika već smo pisali. Naime, anketa provedena u metropoli otkrila je kako bi Milan Bandić nakon 12 godina, upravljanje Zagrebom mogao prepustiti nekom drugom, a najbliže gradonačelničkom mjestu su dvije žene – Anka Mrak Taritaš, zajednička kandidatkinja HNS-a, SDP-a i HSU-a te Sandra Švaljek.

Ništa manje uzbudljivo ne bi trebalo biti niti u Splitu. Prema svemu sudeći, aktualni gradonačelnik Ivo Baldasar blizu je toga da se oprosti od te pozicije. Splićani, barem tako sugeriraju prva istraživanja, najviše vjeruju HDZ-ovom kandidatu Andri Krstuloviću Opari (24,3 posto). Odmah do njega je bivši gradonačelnik Željko Kerum (23,2 posto) koji se očito nije odrekao političkih ambicija. Velike izglede da se umiješa u borbu za čelno mjesto u Splitu ima i Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno. Marijana Puljak i njezina stranka još su uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora pokazali kako oko sebe okupljaju ambiciozne ljude, koji naučena znanja i vještine žele pretočiti u projekte od kojih bi cijela država imala koristi.

Prema najavama Split će imati još dvije kandidatkinje za gradonačelničko mjesto. Ispred SDP-a to će biti Aida Batarelo, dok je HSS najavio kandidaturu Mirne Kovačić.

U Osijeku također jedna kandidatkinja ima velike šanse za ulazak u drugi krug, a samim time i za osvajanje gradonačelničke pozicije. Ivana Šojat uzdanica je HDZ-a, kojom ova stranka planira osvajanje Osijeka. Da bi u tome i uspjeli morat će voditi žustru borbu s aktualnim gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, koji trenutno uživa najveće povjerenje glasača. Osječani će na izborima svoj glas moći dati još jednoj kandidatkinji, Danijeli Lovoković, ispred Snage Slavonije i Baranje.

Za razliku od Splita i Osijeka koji će imati kandidatkinje za mjesto gradonačelnika, a gdje je biračko tijelo sklonije desnim političkim opcijama, Rijeka, utvrda ljevice, do sada nije imala gradonačelnicu, a sudeći prema najavama, tako će biti i nakon ovih lokalnih izbora. Naime, kako sada stoje stvari, u Rijeci na izbornoj listi neće biti niti jedne žene u utrci za gradonačelničko mjesto.

Foto: kolaž – YouTube Screenshot

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kristina Ercegović: Ah, ti zaposlenici

Poslovna savjetnica, osnivačica Business Cafea i autorica knjige "Najjači si kad si svoj", Kristina Ercegović, piše o vrijednosti koju zaposlenici imaju...