Marijana Staneković strast prema organizaciji poslovanja pretvorila u vlastiti konzalting biznis za ISO standarde

Marijana Staneković vlasnica je tvrtke Marinorm j.d.o.o. i trenutno radi na ISO projektu dobre proizvođačke prakse u jednoj proizvodnji eko kozmetike, dok je njezina tvrtka, sa sjedištem u Varaždinu, registrirana za savjetovanje u vezi ISO normi.

Marijaninoj dvogodišnjoj samostalnoj karijeri prethodi bogato korporativno iskustvo koje joj je pomoglo da zaokruži čitavu priču vezanu uz ISO standarde, ali i puno nauči o međuljudskim odnosima i komunikaciji.

Napuštala tvrtke zbog etičkih načela poslovanja

Odmah po završetku Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Marijana se zaposlila upravo u jednoj velikoj varaždinskoj korporaciji. Nakon godinu i pol dana rada shvatila je da njezin mentalni sklop i iskustvo ne odgovaraju poslovanju tvrtke.

Novi posao pronalazi u jednoj maloj obiteljskoj tvrtki kao tehnolog u proizvodnji te ostaje trudna i odlazi na sedmomjesečni porodiljni dopust. S obzirom na to da je bila upoznata sa svim detaljima proizvodnje, Marijana se nije slagala s nekim etičkim načelima tvrtke, što je rezultiralo time da je nakon prekida porodiljnog dopusta gazdi javila kako misli da nema smisla da nastavi raditi za njih te nakon sporazumnog razlaza kreće dalje.

Ukazala joj se prilika da radi u jednoj farmaceutskoj tvrtki na poziciji voditelja, a kasnije i direktora osiguranja i kontrole kvalitete te dijete ostavlja na brigu suprugovoj majci, kojoj je na tome neizmjerno zahvalna.

„To mi je bio posao iz snova, koji me ispunio i profesionalno i intelektualno. S obzirom na prijašnja iskustva, pokazalo se da posjedujem strast prema organizaciji poslovanja prema pravilima i propisima, gdje svaka stvar mora biti na svome mjestu te sve skupa usuglašeno u cijeloj tvrtki. Kroz sav moj dotadašnji poslovni vijek kontinuirano sam se susretala s ISO normama, standardima kvalitete i dobrom proizvođačkom praksom, to jest kontinuitetom kojeg bi svako poslovanje u tvrtki trebalo osiguravati“, ispričala je Marijana koja se izvrsno snašla na svom novom radnom mjestu.

No, nakon tri godine rada, počinje osjećati da za nju postoji još poslovnih izazova i nešto više, pa upisuje stručni postdiplomski studij iz upravljanja kvalitetom na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te odlučuje i promijeniti radno mjesto.

Odlazi na poziciju auditora (inspektora za kvalitetu) u jednu certifikacijsku kuću gdje je imala priliku pristupiti drugoj strani cijele priče vezane uz ISO norme, odnosno postati osoba koja minimalno jednom godišnje ide u svaku pojedinačnu tvrtku koja je u tom trenutku certificirana prema sustavu za upravljanje kvalitetom i provjeravati na koji način taj sustav funkcionira.

„Upravo s tim dijelom moje poslovne karijere zaokružila sam cjelinu priče o ISO normama koje sam imala priliku primjenjivati prvo u organizaciji, a potom i neovisno kontrolirati njihovu primjenu u drugim tvrtkama. Sve je to izuzetno doprinijelo mom osobnom razvoju i osviještenosti o tome kako danas tvrtke u Hrvatskoj funkcioniraju. Zanimljivo je u mom poslu što u par sati razgovora s različitim osobama na različitim funkcijama dobijete kliničku sliku cijele jedne organizacije. Nakon toga možete donijeti mišljenje o tome gdje se ta tvrtka nalazi na određenom području ISO standarda i kako joj naći priliku da i dalje razvija svoje poslovanje. To je nešto predivno“, objasnila je Marijana koju je to iskustvo, kako i sama kaže, jako obogatilo. I upravo joj je to bio ključni motiv za otvaranje vlastite tvrtke.

Prvo odlazi na porodiljni s drugim djetetom, a kako je to bila 2008. godina, vrijeme kada je gospodarska kriza uzela zamah, u njezinoj je tvrtki došlo do restrukturiranja, pa su je nakon povratka s porodiljnog obavijestili da je ostala bez posla.

„S obzirom na to da je moj suprug također poduzetnik i ima informatičku tvrtku, zapošljavanje kod njega bila je jedina realna opcija dok ne podignem mlađe dijete do vrtića, a starije do škole i nekog stupnja samostalnosti. Tako da sam naredne tri godine bila isključivo domaćica i majka, što mi se u stvari jako sviđalo jer sam se posvetila djeci, posebno jer sam se prerano vratila na posao nakon prve trudnoće“, povjerila nam se Marijana koja je ipak u jednom trenutku, kada su djeca malo odrasla, odlučila staviti “točku na i” te se vratiti poslu. Uz sigurnost i zaštitu tvrtke supruga, ipak je odlučila iskoristi svoje znanje, u međuvremenu završeni poslijediplomski studij i iskustvo, te izvidjeti što ju čeka na tržištu.

Bez veza i referenci, počeci su bili teški

Tvrtku pokreće u veljači 2014. godine te priznaje da početak nije bio niti malo lagan, no ipak nije posustala. Za start biznisa nije trebala previše financija, pa je tako podigla novce s bankomata i otišla u javnobilježnički ured i banku te na taj način obavila registraciju tvrtke. Ostalo što joj je trebalo za rad, bili su iskustvo i računalo.

„Nije se bilo nimalo lako vratiti na posao, pogotovo jer je konzultantski dio biznisa u ovoj branši preko 90 posto orijentiran na muške kolege, pa sam jako teško došla do prvog klijenta. Nisam imala nikakve veze, ništa složeno, niti dogovoreno. Taj prvi period, od otvaranja tvrtke do izdavanja prvog pravog računa, bio je jedan od najstresnijih perioda u mom životu. Kucala sam na mnoga vrata, padala u očaj, pitala se što mi je to trebalo… Bilo je to kritično razdoblje u životu, ali je prošlo“, iskreno je ispričala Marijana.

„Prvog klijenta dobila sam nakon otprilike 4 mjeseca. Od posustajanja me držalo jedino razmišljanje da ako svi drugi mogu, mogu i ja. Netko će ipak jednog dana prepoznati moje znanje i iskustvo . Nedavno sam pričala sa svojim prvim klijentom, s kojim i dalje surađujem, na temelju čega su me uzeli. Rekli su mi da sam bila sigurna u znanje i zračila sam uvjerljivošću, iako sam se na tom prvom sastanku s njima sva tresla, s grčem u želucu od treme,“, otkrila je Marijana.

Uklapa ISO standarde u svakodnevni rad tvrtki

Danas uglavnom radi s manjim tvrtkama, uz nekoliko velikih iznimki, a tvrtke su uglavnom različitih djelatnosti – od trgovine uredskom opremom i proizvodnje u prehrambenoj i povezanoj sektorskoj industriji pa do informatičkih usluga i projektantskih ureda. Glavninu posla, osim uvođenja ISO normi, čine stručni seminari na istu temu. Za iduću 2016. godinu u planu je veliki edukacijski projekt s partnerskom tvrtkom.

„Moj zadatak je ISO standarde uklopiti u svakodnevni rad tvrtki s kojima surađujem. Definiram pravila i upute prema ustaljenoj metodologiji te tvrtke. Na primjer, u industriji u kojoj se proizvodi jedna krema dokumentiram postavljeni način proizvodnje, opišem tehnološki slijed i kontrolne točke, definiram dokumentaciju te sve povežem sa zakonskom regulativom. Uzimam u obzir i povratnu informaciju kupca te kreme, odnosno koliko je njegovo zadovoljstvo, a potom uzimam u obzir i koliko je zadovoljstvo proizvođača kozmetike s njihovim dobavljačima. Cijeli taj lanac vrijednosti čini dobru proizvođačku praksu u toj tvrtki“, opisala nam je Marijana svoje trenutne radne zadatke.

Posao vodi iz kućnog ureda smještenog u njezinoj spavaćoj sobi, koji počinje s radnim vremenom kada djecu otprati u školu, a zatvara se kada mora skuhati ručak i ponovno se baviti poslijepodnevnim roditeljskim obavezama. Opet kreće s radom kada djecu pospremi na spavanje. Sve dobro funkcionira, tvrdi ona, jer većinu posla i tako obavlja na terenu.

Kao poduzetnica vidi velike prednosti u daljnjem profesionalnom i osobnom razvoju kroz nove projekte, prvenstveno jer uživa u tome što radi, pa joj nije teško držati se zadanih rokova i ne osjeća nikakav pritisak. Sretna je što može komunicirati s ljudima, razmjenjivati ideje i mišljenja, a ono najbolje je što ponekad i za vrijeme radnog vremena može otići s kolegicom na miru popiti kavu ili na neki networking event organiziran u Zagrebu, nakon čega uvijek nastane neka ideja ili nova poslovna prilika. Sve je moguće kad vam obitelj pruža podršku i ohrabruje, rekla je Marijana.

PPUB-Disclaimer

Foto: privatna arhiva Marijane Staneković

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

networking doručak o prodaji_

Uz savjete ovih stručnjaka nećete imati probleme u prodaji

Prodaja je ključni element u opstanku svake tvrtke. Ipak, često zadaje muke. Organizacija efikasnog prodajnog procesa malim se poduzetnicima čini kao...