Marina Đukanović – pionirka brendiranja turističkih destinacija

Marina Đukanović iza sebe ima veliko radno iskustvo impresivan put koji je utrla u mnogim poznatim tvrtkama kako što su Procter&Gamble, L’Oreal , Dukat i Kolektiva. Za sebe kaže da nije tipičan primjer ‘uspješne žene’, ali kada pročitate njezinu priču, shvatit ćete da to baš i nije tako.

Odrasla je na Lošinju i cilj joj je bio završiti teologiju i književnost te postati župnicom. No, roditelji su joj savjetovali da pronađe nešto drugo, jer od toga neće moći baš puno zaraditi. S ciljem da Marina ‘zavoli’ ekonomiju, poslali su je preko ljetnih srednjoškolskih praznika na dvotjednu praksu u jednu lokalnu turističku tvrtku. U njoj je na kraju provela dva mjeseca kao tajnica financijskog direktora i stekla puno znanja i iskustva. No, to znanje samo ju je uvjerilo da se nikako u životu ne želi baviti financijama, ali zato ju je privukao marketing.

Marina Đukanović – ozbiljna marketinška karijera započinje u P&G-u

Odlučila je studirati ekonomiju,  a tijekom studija svako je ljeto provodila na Lošinju radeći kao turistički vodič i animator.

Nakon završetka fakulteta dobila je ponudu iz tadašnje tvrtke Dukat-Lura, no izlazi iz selekcijskog postupka jer se želi vratiti  na Lošinj zbog  stipendije te se tamo baviti marketingom.

„Bio je to za mene vrlo velika promjena, povratak na Lošinj usred zime iz Zagreba bio je pravi kulturni šok. Također, marketing je na otoku još bio u začetku, pa nisam mogla razviti i iskazati svoje potencijale i zamisli“, objasnila je Marina.

Do je radila na Lošinju još je bila u selekcijskim postupcima za posao nekih tvrtki i tad joj se treći put javljaju iz Procter&Gamble, nudeći joj posao u marketingu.

Marina odluči prihvatiti ponudu  i na brzinu se seli u Zagreb. Kaže, tada počinje njezina ozbiljna karijera u marketingu, a bila je to sredina 2000 godine.  Vrijeme provedeno u P&G-u okarakterizirala je kao vrlo naporno i intenzivno, ali i vrlo korisno.

„Na posljetku, P&G je izmislio marketing i uvijek su bili jedan korak ispred svih drugih. Imala sam priliku učiti od najboljih i koordinirala sam marketinške aktivnosti 15 različitih brendova.  U dvije i pol godine naučila sam i prošla onoliko koliko bi negdje drugdje za 12 godina. Cijela klima i radno okruženje pamtim kao vrlo ugodne. Sam P&G oduvijek je postavljao visoke standarde i očekivanja pred svoje zaposlenike. Ono što me je navelo da napustim to radno mjesto je mala mogućnost vlastitog odlučivanja i upravljanja brandom od početka do kraja, jer je sve već unaprijed odlučeno i propisano kako se treba obaviti“, obrazložila je Marina.

Od nepoznatog do Superbranda

Put ju je odveo natrag u onu istu Dukat- Luru  i to je postalo njeno iduće radno mjesto.

Zaposlila se kao manager za fermentirane proizvode i u jednom trenutku dobila je upravo onakav izazov kakvom je težila. Naime, radilo se o razvijanju brenda zdravih i skupih jogurta bogatih dobrim bakterijama – ‘Bioaktiv lgg’, što baš nije bio poznat proizvod na domaćem tržištu i s kojim se nitko nije htio baviti.

Od tržišno malog segmenta skupih zdravih jogurta, ispripovijedala je Marina, kroz pet godina uspjela je izraditi prepoznatljiv brend i učiniti BioAktiv LGG najprodavanijim jogurtom na hrvatskom tržištu, a snagu brenda potvrdila je i nagrada Superbrands, gdje je BioAktiv LGG uvršten među najjače domaće brendove.

Bio je to zapravo pionirski projekt u Hrvatskoj gdje se educiralo potrošače o zdravim bakterijama jer su do tada bakterije bile samo neprijatelji koje se uništavalo različitim proizvodima za čišćenje kupaonice ili kuhinje.

„Ono što je bilo dobro u toj cijeloj priči je da sam ja imala jasnu strategiju što želim napraviti, imala sam dobre rezultate, povjerenje Uprave i to je bio uzlazan period u mojoj karijeri. Naučila sam jako puno o brandiranju, čuvanju brenda, sprečavanju razvodnjavanja brenda, promjenama na tržištu, ponašanju potrošača. „

Danas kad je marketing evoluirao na način da klasična promotivna poruka više nije dovoljna već je korisniku potrebno dati puno više, Marina je još prije 10 godina imala diverzificirani marketing plan gdje je dobar dio komunikacije bio rezerviran ne za ‘bombardiranje’ potrošača promotivnim porukama, već za pružanje edukativnog sadržaja.

Pionirski projekt brendiranja Lošinja

Dok je 2006.  razmatrala odlazak iz Dukata, pročitala je intervju novog gradonačelnika i direktorice turističke zajednice Malog Lošinja gdje se najavljuje da se kreće u brendiranje  otoka Lošinja, no bez više detalja o strategiji i načinu brendiranja.

„Javila sam im se više iz ljubavi prema tom otoku: Ako će vam trebati neka pomoć, ja sam na raspolaganju“, kazala je. Inicijativu su objeručke prihvatili i zatražili da predloži projekt brendiranja destinacije.  Početkom 2007. osniva tvrtku i kao savjetnik TZ Mali Lošinj i grada Mali Lošinj započinje projekt ‘brendiranja’ otoka Lošinja, s ciljem jasnog pozicioniranja Lošinja na turističkoj karti kako Hrvatske, tako i svijeta.

Marina_Đukanović_1

Otok Lošinj posljednjih se godina prepoznaje kao ‘otok vitalnosti’, te je za taj koncept, brendiranje i upravljanje destinacijom dobio brojne nagrade na lokalnoj i međunarodnoj razini, a u siječnju 2015. i svjetsku nagradu za koncept projekta ‘Miomirisi Lošinja’, koji je jedan od ključnih operativnih projekata brendiranja Lošinja kao ‘otoka vitalnosti’.

Cijeli koncept brendiranja koji je naučila u velikim korporacijama primijenila je na Lošinj kao destinaciju i tu primjećuje i veliki potencijal za naše ostale otoke i turističke destinacije.

Otvara svoju tvrtku, no uskoro shvaća da je Lošinj jedini hrvatski otok koji je krenuo u tu pustolovinu te da drugi ne samo da ne razumiju pojam i potrebe brendiranja, nego niti ne znaju što je uopće brend. Nakon što spoznaje da od samog posla koji obavlja za Lošinj neće moći financirati svoje potrebe, počinje tražiti druga rješenja, ali se više nikako nije mogla zamisliti u korporativnom svijetu. Ipak, ponudu koja stiže iz L’Oreala, i to da radi na svom omiljenom brendu još iz djetinjstva ‘Lancôme’, nije mogla odbiti i odlazi u L’Oreal gdje radi naredne tri i pol godine. Paralelno i dalje radi na brendiranju svog otoka, jer se taj posao uglavnom odnosi na usmjeravanje i savjetovanje, pa pronalazi vremena za sve.

Internet iskustvo stečeno u Kolektivi

Nakon nekog vremena, spoznaje da su mogućnosti i dosezi marketinga u tvrtki luksuzne kozmetike  u stvari skromne i da se odnose na evente, priopćenja i slične stvari te kada joj stigne nova poslovna ponuda, i to ni više ni manje nego preko Facebooka od bivšeg kolege iz Dukata, Jeffreya Treichela, prihvaća ponudu za posao u Kolektivi i postaje direktor za cijelu Hrvatsku.

U Kolektivu odlazi početkom 2011. i napominje, to joj je bio vrlo veliki izazov jer se radilo o posve novom projektu i alatu na našem tržištu kojeg je trebalo razvijati od samog početka, a osim krajnjih korisnika trebalo je educirati i ponuđače usluga.

„Do Kolektive sam uglavnom radila s manje ljudi, a sada sam iznenada imala tim od njih 30 i još sam obavila masu intervjua i zapošljavanja i procjenjivanja novih kadrova te se mnogima morala zahvaliti i objasniti im zašto oni nisu dobri kandidati za ovaj posao“ istaknula je Marina. Kolektiva, inače pionir internetske kartične kupovine kod Hrvata, bila je u stvari idealan način testiranja novih ili postojećih usluga na tržištu, poglavito namijenjena onima koji su imali velike, a ne iskorištene kapacitete u svojim biznisima. No, upozorila je, akcije je trebalo osmišljavati pametno, a ne lakomo, bez strategije i megalomanski.

Malim poduzetnicima savjetuje da je cilj ovakvog načina poslovanja privući što više novih klijenata nekoj usluzi i to na način da se privuku stalni klijenti, a ne oni koji će doći jednom zbog velikog popusta i nikada više.  “Znalo se dogoditi da neki ponuđač da jako veliki popust, proda potom previše kupona i stvori si veliku gužvu, pri čemu sebe uvali u probleme. Izgubi svoje stalne klijente zbog prevelike neorganiziranosti i još se dovede u situaciju da mora dodatno zapošljavati da bi ispoštovao prodanu uslugu“, ispričala je Marina, a to nije način koji vodi uspješnom poslovanju.

Nakon dvije i pol godine provedenih u Kolektivi, koje je okarakterizirala kao vrlo zahtjevne, Marina dobiva poziv za suradnju i od otoka Raba te se odlučuje u potpunosti posvetiti svom biznisu kojeg je postalo nemoguće kombinirati s Kolektivom koju je ubrzo nakon njenog odlaska kupio rumunjski partner.

Prednosti vlastitog biznisa u odnosu na korporativni svijet

Njezina tvrtka MONE SALE d.o.o. koja za sada broji jednog zaposlenika, nju samu, o ove godine bavi se i brendiranjem otoka Krka, pa sad tako ima tri klijenta, iako ističe, mogla bi taj posao raditi i za druga područja, ne samo turističke destinacije.

No, tu njezinom poslovnom duhu nije kraj, pa od 2014. predaje ina Algebri, i to osnove marketinga i brendiranja, a za sebe kaže da je ona prvenstveno upravo savjetnik za marketing i cilj joj je pomagati ljudima da se snađu u tom svijetu.

Trenutno živi idealno, ljeti na Lošinju, zimi u Zagrebu, a nakon odlaska iz korporativnog svijeta, njezin se organizam lagano oporavlja.

Marina_Đukanović_2

„Konačno normalno spavam , jer sam prije bila poznata kao noćna ptica koja u dva u jutro sjedi za računalom, a nekada sam znala spavati i svaku drugu noć. U korporativnom svijetu bila sam silno opterećena, uvijek pod stresom i pritisnuta rokovima, a malo sam se i kretala te jela samo jednom na dan..  Sada mi se napokon vraća moj normalni bio ritam, spavam kako treba i svakodnevno šetam sa svojim psom. Apsolutno sam sretnija i zadovoljnija“, otkrila nam je Marina. Dodaje kako možda nije svatko rođen za poduzetnika, ali poručuje ljudima da trebaju iskoristi svoje potencijale, jer najgore je sjediti na mjestu i žaliti sebe te širiti negativnu energiju i frustracije.

 foto: privatna arhiva Marine Đukanović

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...