Mark Zuckerberg uzima dva mjeseca roditeljskog dopusta

Malo koji roditelj u SAD-u uzima neki duži roditeljski dopust, najviše zbog toga što je plaćeni dopust u Americi rijetkost. Majke naravno moraju uzeti određeno vrijeme kako bi se oporavile, ali najviše zbog takve politike očevi rijetko kad uzimaju dopust. Naročito oni na poziciji CEO-a.

Mark Zuckerberg uzima 2 mjeseca dopusta

Mark Zuckerberg, CEO i osnivač Facebooka, najpopularnije društvene mreže na svijetu, u svojoj je objavi na Facebooku najavio kako uzima 2 mjeseca plaćenog dopusta kako bi proveo vrijeme sa svojom kćerkom kada stigne na svijet.

Naime, Facebook svojim zaposlenicima nudi različite povlastice za roditelje, među kojima su i plaćeni dopust u trajanju od 17 tjedana plus 4000 dolara troškova za kupnju potrepština za dijete (samo zaposlenicima Facebooka u SAD-u). S ovom politikom za roditelje Facebook spada u top 10 kompanija u SAD-u s najboljim povlasticama za roditelje.

Zuckerberg će uzeti dva mjeseca dopusta manje nego što nudi svojim zaposlenicima, što je svakako logično s obzirom na njegovu poziciju. Zašto ne želi iskoristiti sva četiri mjeseca i tko će ga zamijeniti na njegovoj poziciji nije napisao, ali je objasnio svoje razloge zašto želi uzeti roditeljski dopust.

„Istraživanja su pokazala da kada zaposleni roditelji uzmu vremena kako bi ga proveli sa svojim djetetom, rezultati su bolji za obitelji i za dijete“, napisao je Zuckerberg.

Očito da Zuckerberg shvaća neke stvari koje roditelji koji imaju priliku uzeti porodiljni dopust ne shvaćaju. Primjerice, poput Marisse Mayer koja je najavila kratak odmor i nastavak s radom kada rodi blizanke sljedeći mjesec.

// <![CDATA[
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
// ]]>

Priscilla and I are starting to get ready for our daughter’s arrival. We’ve been picking out our favorite childhood…

Posted by Mark Zuckerberg on Friday, November 20, 2015

Zuckerbergov dopust poslao poruku ženama u Facebooku?

Politika Facebooka o porodiljnom dopustu, a i ova Zuckerbergova odluka, svakako omogućuje ženama koje rade u toj kompaniji odlazak na porodiljni bez straha od gubitka radnog mjesta ili smanjenja šansa za promaknuće.

Naime, ženama je teško otići na porodiljni dopust, pogotovo u Americi, jer si s jedne strane to ne mogu priuštiti, a s druge jer se boje da će ih porodiljni dopust prikazati slabijima i nedoraslima izazovima posla.

Mnoge žene odgađaju osnivanje obitelji upravo iz tih razloga, a ovaj Zuckerbergov potez će im svakako olakšati stvari. Još jednu poruku koju je Zuckerberg poslao ovim potezom je da se žene na vodećim pozicijama u tvrtki također ne moraju bojati porodiljnog dopusta te da se ne moraju nakon poroda odmah vraćati na posao. Jer ako njihov šef odlazi na porodiljni jer smatra da je vrijeme provedeno s djetetom važno, onda one same ne bi trebale imati problema ako i žele iskoristiti sva 4 mjeseca.

Tko zna, možda ovaj Zuckerbergov potez potakne i druge očeve u kompaniji i šire da uzmu dopust i provedu neko vrijeme sa svojim djetetom.

Foto: Flickr/ Kris Krug

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...