Društvene mreže – Twitter

Twitter je druga po redu društvena mreža po broju korisnika koja, prema zadnjim statistikama, broji preko 500 miliona (upola manje od Facebook-a), i ima nešto mlađu bazu korisnika od Facebook-a (18-35).

Twitter služi za brzu razmjenu informacija, u trenutku kad su ‘svježe’. Jedna od njegovih osnovnih značajki i razlika u odnosu na ostale, jest ograničena duljina teksta koji unosite (tweetate) a koja iznosi 140 znakova.

Kao i kod drugih mreža, na Twitter-u možete otvoriti poslovni i privatni profil.

Zašto koristiti Twitter?

 • Da omogućite interakciju sa svojim klijentima/kupcima
 • Da promovirate svoje poslovne aktivnosti (proizvod, promociju, događanja…)
 • Da promovirate svoje druge sadržaje, tipa blogovi, newsletteri, webinari…
 • Da biste saznali što se priča o vašoj firmi/brandu

Twitter rječnik

Twitter handle = username = ime kojim se predstavljate na Twitter-u

To Follow = registrirati se da bi pratili što netko dijeli na Twitter-u

Follower = drugi koji su se registrirali da bi pratili što vi dijelite

@username = javna poruka od jednog Twitter korisnika drugome

# = simbol koji povezuje tweet-ove na istu temu; stavljate ga u svoj tweet s odgovarajućom riječi koja definira temu (#riječ)

Retweet = podijeliti sa svojim sljedbenicima nečiji drugi tweet

Zašto biti nečiji ‘follower’ na Twitter-u?

Postajući sljedbenik, obavještavate ljude da ste na Twitter-u, vežete se sa specifičnom grupom stručnjaka iz vašeg područja, širite svoje izvore informacija, a kad postanete nečiji follower, puno je lakše ‘dobiti’ ih kao svog sljedbenika i s njima započeti (biznis) komunikaciju.

Par savjeta za to koga slijediti:

 • One koje imate u svojoj bazi podataka (za B2B)
 • One koje slijede vaši konkurenti
 • One koji slijede vas, ako se radi o bitnim kupcima/klijentima
 • One koji govore (tweet-aju) o vašoj firmi, brandu i industriji (potražite kroz Twitter Search )

Kako povećati bazu Twitter sljedbenika?

1.       Popunite maksimalno svoj profil

Time ćete ljudima koji vas ne poznaju dati osnovne informacije na temelju kojih mogu odučiti jeste li za njih relevantni, odnosno hoće li postati vaš sljedbenik

2.       Proizvodite kvalitetne tweet-ove

Drugi će vas htjeti slijediti samo ako misle da od vas mogu dobiti korisne informacije.

3.       Interakcija

Čitajte tweet-ove drugih, komentirajte, komplimentirajte… – time povećavate šanse da će i oni početi slijediti vas

4.       Oglašavanje

Kao i druge društvene mreže, Twitter nudi nekoliko opcija oglašavanja (vidi dolje).

Sadržaj i izgled tweet-ova

 • Kad stavljate link na neku stranicu, uvijek koristite alat za skraćivanje URL-a, kao što je Bit.ly
 • Broj znakova neka bude 140 ili kraći
 • Koristite simbol # koji služi tome da se sadržaj tweet-a poveže s određenom temom
 • Tweet-ajte tokom događanja koje organizirate
 • Tweet-ajte o promocijama, nagradnim igrama, novim proizvodima i uslugama; pozovite sljedbenike da se registriraju za primanje vašeg newsletter-a; pozovite ih da posjete vašu web stranicu da bi downloadali neki koristan sadržaj ili pročitali novi blog (ne zaboravite u svoj tweet ubaciti link na web stranicu :))
 • Kao i kod ostalih društvenih mreža, kombinirajte sadržaj vezan uz firmu/brand s komplementarnim, koji će biti interesantan vašim sljedbenicima (npr tweet-ajte link na stranicu s relevantnim novostima, ili informacijama bitnim za njihov biznis, ili aplikacijom koju mislite da bi htjeli imati, itd, itd…). Negdje sam pročitala pravilo 1-1-4, koje kaže da bi za svaki tweet kojim promovirate sami sebe, trebali retweet-ati 1 relevantan tuđi tweet i podijeliti 4 sadržaja (korisna za vaše sljedbenike) koje je napisao netko drugi
 • Koristite funkciju ‘favorites’ za prikupljanje pozitivnih komentara o vašoj firmi/brandu (oznaka za ‘favorites’ je zvijezdica koja se nalazi uz svaki tweet – ako ju kliknete, taj tweet se posprema u vaš ‘favorites’ folder). Možete ga koristiti npr tako da potencijalnom klijentu pošaljete link na taj folder, pozitivne reference uvijek puno znače.
 • Radite na PR-u uspostavljajući vezu s novinarima: postanite njihov sljedbenik, pratite o čemu tweet-aju, uključite se u razgovor

 Oglašavanje na Twitter-u

Twitter nudi nekoliko načina oglašavanja:

Twitter_advertising

Promovirani tweet-ovi

Na raspolaganju su dvije opcije: promoted tweet in Timelines (targetirano na korisnike prema opisu koji zadajemo: po interesima, spolu, lokaciji, prema sličnosti s našim postojećim sljedbenicima, a može se ciljati i postojeće) i promoted tweets in Search (pojavljuju se kao rezultat pretrage na Twitter-u, ovisno o upisanim ključnim riječima).

Trošak: Plaćate kada korisnik poduzme neku aktivnost: klikne, retweet-a, odgovori.

Promovirani trend

Kupuje se na dnevnoj bazi i funkcionira u biti kao i klasični internet oglas (banner).

Promovirani profili

Promovirani profili nisu tweet-ovi, oni su plaćeno oglašavanje kod kojeg oglašivač može ciljati korisnike prema interesima, spolu, lokaciji, prema sličnosti s njihovim trenutnim sljedbenicima.

Trošak: Plaćate samo kad netko postane vaš follower.

I ne zaboravite – mjeriti!

Kao i kod ostalih marketinških aktivnosti, neminovne su analize i mjerenje rezultata. Sam Twitter nudi niz informacija, a ako želite dodatne podatke o onima koji vas slijede, preporučam Follower Wonk.

Za kraj, pogledajte jedan simpatičan primjer koji je postigao i medijsku pozornost i hrpu retweet-anja: KitKat & Oreo križić-kružić.

Sretno s tweet-anjem!

 

Mia Žilavec je iskusna menadžerica s više od 15 godina radnog iskustva u nizu hrvatskih i multinacionalnih kompanija na području Hrvatske i tržišta Adria regije. Iskustvo koje je gradila radeći za velike kompanije, sada koristi u radu s malim i srednje velikim trvtkama koje su suočene s nedostatkom internih marketing ekspertiza, kvalitetnog proizvoda ili usluge koje kupci nisu prepoznali, nedovoljno učinkovitim investicijama u marketing aktivnosti; tvrtkama koje ne znaju kreirati marketing strategiju koja će im osigurati da na tržištu realiziraju svoj maksimalni potencijal. Prva u Hrvatskoj nudi usluge outsourcinga marketing usluga, više o njenim uslugama na www.virtualni-suradnik.hr

Foto: Dreamstime/Kingstars11

Prethodni članakFinancijski izvještaji za poduzetnike
Sljedeći članakPosao u EU

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

5 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više