Ana Pia Matijaš gura korporativnu karijeru i vlastiti biznis, zanimalo nas je kako joj to uspijeva

Netko razmišlja o karijeri u korporaciji, a netko o poduzetništvu, ali zašto ne biste imali oboje? Ana Pia Matijaš, zadužena za vođenje digitalne i PR komunikacije u BIPI i vlasnica marketinške agencije APM Marketing, dokaz je da je moguće oboje. Gradi karijeru u BIPI, ali isto tako želi da njezina marketinška agencija pomogne malim poduzetnicima. Agencija je to kakvu Zagreb dosad nije imao.

Već tijekom fakulteta Ana Pia je pokazivala interes za različita područja pa je tako studirala informacijske i komunikacije znanosti na Filozofskom fakultetu i paralelno ekonomiju na privatnom učilištu. No, cijelu svoju karijeru gradila je u marketingu velikih korporacija.

“Krenula sam raditi već za vrijeme fakulteta i mogu reći da sam imala veliku sreću što sam odmah počela raditi u velikim kompanijama, na zanimljivim projektima i s kvalitetnim mentorima.”

Prvi studentski posao imala je u Hrvatskom telekomu, a nakon toga je počela raditi kao pripravnica u Coca-Coli, odnosno u tadašnjem Monster Energyju. U Monster Energyju je bila zadužena za Trade marketing i provođenje njegove aktivacije (širenje mreže) u Hrvatskoj, ali je ubrzo otišla u tvrtku Europa 92.

“Ondje sam brzo napredovala od marketing specijalista do voditeljske pozicije gdje sam odrađivala velike i globalne kampanje s Levi’som, Mustangom, Wranglerom i drugim najpoznatijim jeans brendovima.”

Paralelno je radila na izgradnji internog brenda tvrtke – AD twenty. “Moje iskustvo prepoznala je BIPA i danas sam sretna što sam zadužena za digitalnu i PR komunikaciju kompanije već dvije godine.”

Želim svoje iskustvo suradnje s velikim brendovima prenijeti malim poduzetnicima

U marketingu je pronašla svoj poziv jer je privlači dinamika samog posla, praćenje najnovijih trendova i mogućnost rada na brendovima i novim rješenjima. “Htjela bih kroz tvrtku APM Marketing svoje iskustvo koje dobivam kroz suradnju s velikim brendovima i ponajboljim agencijama u Hrvatskoj, prenijeti malim poduzetnicima. Iz obitelji sam u kojoj su svi manje više poduzetnici pa imam dosta sluha za to što proživljavaju.”


Pročitajte više: Stvaranje vlastitog sustava vrijednosti je prvi korak u kreiranju kvalitetne marketinške strategije!


Svjesna je da mali poduzetnici nemaju financije za marketing i rade ga sami, ali znaju napraviti velike greške. “U najboljoj namjeri pogriješe u početcima koji su iznimno važni za pozicioniranje na tržištu i zbog toga ne prezentiraju svoj proizvod ili brend na adekvatan način, što može dovesti do slabijih prodajnih rezultata ili stvaranja svijesti o brendu.”

Zbog toga su njezini klijenti uglavnom mali poduzetnici koji uz pravilno savjetovanje postižu odlične rezultate. Sljedeći korak su edukacije kojima će ih naučiti kako primijeniti iskustvo velikih kompanija u svom okruženju bez velikih financijskih izdataka na koje mnogi mali poduzetnici nisu spremni.


Pročitajte više: Ove četiri žene rasturaju na LinkedInu, učite od njih!


“Za 2021. godinu definitivno mi je cilj pokrenuti serijal edukacija koji će biti nišno fokusirane na određene teme. Kako sam i sama profesionalac koji se kontinuirano educira, prisustvovala sam brojnim edukacijama i shvatila sam da postoji potreba na tržištu za usko segmentiranim i odmah primjenjivim znanjima. Previše informacija u kratkom razdoblju može klijentima zvučati neizvedivo, pa čak i zbunjujuće. Zato bih željela razdvojiti tematike kako bih se svakoj mogla posvetiti, učiniti ju razumljivom i tako korak po korak graditi vlastiti uspjeh.”

Ovog proljeća planira krenuti s edukacijama ako se situacija s pandemijom smiri. “Razmišljala sam i o online varijanti, ali mislim da osobni kontakt čini razliku i da je potpuno drugačiji doživljaj i iskustvo kad se radi jedan na jedan.”

APM Marketing je pokrenula 2018. godine kad je imala određeni broj klijenata iza sebe. “Do malih poduzetnika sam dolazila preporukama, što mi je posebno drago, jer smatram da je preporuka najbolji marketing za male agencije.”

Kako uskladiti posao u korporaciji i poduzetništvo?

Kako nijedan posao ne bi patio, Ana Pia ističe da je ponekad zaista izazovno. “Pogotovo kad se radi na velikim projektima i vodim svoj tim pa rijetko kad imam osmosatno radno vrijeme, obično je to devet ili deset sati. U usklađivanju ključnu ulogu ima samodisciplina, tempiranje i samoinicijativa. Ako niste strastveni u tome što radite, jako je teško balansirati dvije karijere istovremeno.”

Održavanje ravnoteže privatnog i poslovnog života nije jednostavno. “Dobra organizacija je pola posla, ali ono što nikako ne treba zanemariti je vrijeme za sebe. No najvažnije je imati partnerski odnos nekoga tko vas razumije i podržava, bez toga je zaista teško.”


Pročitajte više: Organizacija vremena


Ne isključuje mogućnost da se za nekoliko godina otisne samo u poduzetništvu, ali ne osjeća da ju stalni posao sprječava u razvoju biznisa.

“Voljela bih istaknuti brojne primjere ljudi su se u koroni odvažili ući u poduzetničke vode, kao odgovor na stresna vremena u kojima smo se svi zajedno našli. A nadam se da će se uskoro stvoriti pozitivna poduzetnička klima novih brendova koji nastoje napraviti promjenu na tržištu. Isto tako, ako imate aspiraciju ući u poduzetništvo, to ne znači da morate nužno dati otkaz. Jer moguće je imati dvije karijere, ako to zaista želite”, zaključila je Ana Pia.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -