Neprocjenjivi poslovni savjeti medijske mogulice Marthe Stewart koji će vam pomoći u osobnom i poslovnom razvoju

Poduzetnica Martha Stewart, koja je izgradila svoje poslovno carstvo na lifestyle savjetima, smatra da svoj poslovni uspjeh treba graditi na onome što volimo, što nas strastveno zaokuplja i interesira. Nije revolucionarno, ali slušajte dalje!

Najviše štete čini vam “tapkanje” u mjestu

Čitajući biografiju ove američke poslovne žene, spisateljice i televizijske zvijezde, zaključuje se da je upravo na znanjima i vještinama koje su je zanimale od najranijeg djetinjstva i koje su joj prenijeli roditelji, izgradila svoju karijeru medijske mogulice, najpoznatije po televizijskom showu i magazinu Martha Stewart Living.

Savjeti o kućanskim poslovima, kulinarski recepti, uređenje interijera, duhovni savjeti, organizacije raznih evenata, planiranje vjenčanja, vrtlarenje, cvjetni aranžmani samo su neki od interesa koji su Marthi Stewart donijeli veliki poslovni uspjeh i milijunsku zaradu.

U svojoj knjizi „Marthina pravila“ navela je 10 pravila o pokretanju i uspješnom vođenju vlastitog biznisa. Zanimljivo je da je knjiga nastala kao projekt kojim je htjela pomoći zatvorenicama s kojima je boravila u zatvoru 2004. godine zbog optužbi vezanih za prijevaru s dionicama.

To je samo potvrda da je ova iznimno sposobna poslovna žena, čak i u ne baš lijepim životnim okolnostima, nastavila raditi i pronalaziti nove ideje i prilike za posao.

U knjizi se propituje i naglašava važnost strasti koja se ulaže u posao, kvalitete osmišljavanja posla, planiranja, neprestanog ulaganja u nove spoznaje i vještine te preuzimanja rizika. Tako je, primjerice, prvo poglavlje posvećeno traženju vlastitih interesa i razvijanju posla.

Daljnja poglavlja obrazlažu važnost kontinuiranog učenja, inovativnosti te stvaranju socijalnog okruženja koja će vas potaknuti na djelovanje i udahnuti vam poslovni elan. Drugim riječima, važno je okružiti se pravim ljudima koji će vam pomoći u pokretanju i uspješnom vođenju posla.

Novi poslovni korak može biti onaj presudni

U nedavnom javnom obraćanju Martha Stewart, osnivačica kompanije Martha Stewart Living Omnimedia, koja objedinjuje tiskano i internetsko izdavaštvo, prodaju, licenciranje i televizijski show, podijelila je još jedan vrlo zanimljiv i jednostavan savjet za poslovni uspjeh.

Dakle, osim onoga zlatnog savjeta o neustajanju iz kreveta zbog posla koji ne volite, istaknula je važnost spremnosti na promjene i traženje novih ideja i načina poslovanja, ali i širenja interesa na potpuno nove projekte. Kako je istaknula, to je savjet koji sama sebi neprestano ponavlja.

Čak i kada radite posao s kojim ste u potpunosti zadovoljni, vrlo je važno težiti promjenama, osluškivati sebe i tržište te pronalaziti nove ideje i prilike za poslovni uspjeh te pokretanje nečeg sasvim novog. U protivnom se vrlo lako može pasti u zamku i prepustiti neinventivnosti i stagnaciji. Njena je poruka vrlo jednostavna – sve dok ste otvoreni za nove mogućnosti i ideje, postoji šansa da vam se otvore neke neočekivane poslovne prilike.

„Odvojite vrijeme za analizu učinjenog i za razmišljanje o onome što biste možda još mogli učiniti kako bi proširili svoj posao ili pokrenuli novi te postoji li još nešto što biste zaista željeli postići u svojoj poslovnoj karijeri. Istražujte nove mogućnosti pokretanjem dodatnih projekata ili čak volonterskim djelovanjem. Družite se i stvarajte nove kontakte, čak i onda kada trenutno ne vidite način na koji bi vam osobe s kojima kontaktirate mogle pomoći“, savjetuje Martha.

Baš poput nje, izbjegavajte tapkanje na mjestu, bez obzira jeste li sretni trenutnom poslovnom situacijom, jer nikad ne znate koji vam vaš sljedeći poslovni korak može donijeti neslućeni uspjeh.

Foto: www.flickr.com/Art Comments

PPUB-Disclaimer

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -