Martina Knapić Horvat kao peta generacija nastavlja obiteljsku cvjećarsku tradiciju koju nadopunjuje karijerom vizažistice

Kada netko od djetinjstva pokazuje sklonost kreativnom radu i umjetničkom izričaju te u to ulaže svaki atom svoje snage, uspjeh ne može izostati.

Takav je bio slučaj s Martinom Knapić Horvat, dvostrukom poduzetnicom koja već godinama uspješno balansira između svog posla vizažistice i vlasnice M Herzmansky studija, nekadašnjeg Salona cvijeća Herzmansky, koji u Zagrebu djeluje već više od 90 godina.

Odrastanje okruženo bogatom poviješću cvjećara

Martina je imala rijetku privilegiju odrasti doslovno okružena cvijećem. Naime, njezina je obitelj već više od stoljeća vlasnik najuspješnijeg hrvatskog salona cvijeća. Članovi obitelji Herzmansky cvjećarstvom su se počeli baviti još u dalekom 19. stoljeću, a prvi među njima, Franz Herzmansky, iz Poljske je preselio u Beč pa potom u Ljubljanu gdje je otvorio centar vrtlarstva koji postoji i danas.

Njegova kći Ella Kaiser Herzmansky je nakon pogiblje supruga u Prvom svjetskom ratu stigla u Zagreb sa svojom djecom i tu otvorila cvjećarski obrt. Martina je danas već peta generacija koja nastavlja obiteljsku tradiciju, odnosno četvrta generacija u Zagrebu.

U Hrvatskoj ne postoji slična obrtnička obitelj i to je ono što ih čini jedinstvenima, a kada se pogledaju detalji iz njihove povijesti, jasno je zašto su njihovi cvjećarski proizvodi upisani na listu preventivno zaštićenih nematerijalnih dobara Republike Hrvatske.

Martina Knapić Horvat

Naime, upravo je obitelj Herzmansky izradila posmrtne vijence za Stjepana Radića, Alojzija Stepinca, Aleksandra I. Karađorđevića i Josipa Broza Tita, a također su aranžirali i cvjetne bukete za Banske dvore, Hrvatsko narodno kazalište, kraljicu Elizabetu II. I brojne druge uglednike.

Zbog svega toga primili su brojne ugledne inozemne i domaće nagrade, 2010. godine u Muzeju grada Zagreba priređena je izložba pod naslovom “Moć cvijeća: 85 godina zagrebačkog salona cvijeća Herzmansky”. Na izložbi su prezentirane nagrade, medalje, diplome, fotografije i dokumenti koji svjedoče o značaju salona Herzmansky za zagrebačku obrtničku sredinu.

Osuvremenila obiteljsku tradiciju

Popratne cvjetne aranžmane i ukrase za tu izložbu izradila je upravo Martina Knapić Horvat koja kaže da nije ni htjela ni mogla izbjeći nastavak obiteljske tradicije.

“Odrastajući u obitelji koja uživa status umjetnika cvjećara, ni ne primijetiš, a već stvaraš, slažeš bukete i radiš cvjetne kreacije te surađuješ s mnogim cijenjenim imenima. Učila sam od mame i bake te tako postala četvrta generacija cvjećara aranžera u obitelji na području Zagreba. Iznimno sam ponosna na to i na sve uspjehe moje obitelji kroz povijesti. Kada sam u Muzeju grada Zagreba na jednom mjestu vidjela sve artefakte koji svjedoče o tome, uvidjela sam značaj i veličinu svih dostignuća u obitelji”, govori nam Martina.

No, kako je i u cvjećarstvu kao i u svim drugim granama gospodarstva važno pratiti svjetske trendove, ali i biti ispred konkurencije, Martina je razmišljala kako bi i dalje mogla na poseban način nastaviti posebnost obitelji.

“Moja mama napravila je cvjetne kugle za kraljicu Elizabetu II., pa sam u tome pronašla inspiraciju za svoj projekt cvjetnih kugli, tzv. Bouqueenet. Bazu čine prirodni materijali popu mahovine, pamuka, dehidriranog cvijeća i drugih prigodnih ukrasa”, ističe Martina.

Martina Knapić Horvat

Osim toga, ostvarila je suradnju s Muzejom grada Zagreba, kao i Muzejom za umjetnost i obrt pa redovito sudjeluje na brojnim manifestacijama koje te dvije prestižne ustanove organiziraju.

Svoj rad i rad svoje obitelji također već nekoliko godina zaredom predstavlja i na Floraartu, međunarodnoj izložbi cvijeća. Na onom koji se nedavno održao sudjelovala je s kolegicom Natašom Kravar u stvaranju žene-cvijeta.

Ljubav prema cvijeću nadopunila šminkom

No, sve to je samo dio onoga čime se Martina bavi. Osim što danas uspješno nastavlja obiteljsku tradiciju te je i članica Hrvatske udruge profesionalnih cvjećara aranžera, Martina radi i kao profesionalna vizažistica, a na tome je području također izgradila zavidnu karijeru. Svoje je bogato i stručno znanje stekla na edukacijama u Londonu i Milanu, a karijeru izgradila i više nego zanimljivim suradnjama.

Surađivala je s brojnim uglednim fotografima i časopisima poput Cosmopolitana, Ellea, Sense i brojnih drugih, a također je aktivno sudjelovala i na Fashion Incubatoru, Cro-a- Porteru, u projektu DM- Lijepa ako to želiš.

Martina Knapić Horvat

Njezin profesionalizam i znanje zamijetile su i inozemne kozmetičke kuće. Tako je Martina bila glavna promotorica vizažistica za proizvode Chanela i Diora za područje Hrvatske, a sve je to pridonijelo i njezinom angažmanu predavačice na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu.

Kreiranje novih planova

Kako sama kaže, ne može odabrati onaj posao koji joj je draži jer su oba dio nje. Oba svoja posla živi punim plućima i veseli se svakom novom izazovu.

“Uvijek me raduje svaka nova produkcija i stvaranje umjetnosti kroz cvijeće i modu, a kada sve to ovjekovječi neki od poznatih fotografa, ostaju trajne uspomene. Svaki zadatak koji postavim pred sebe želim odraditi što je najbolje moguće. Moja kreativnost nikada ne miruje, a upravo to smatram velikim bogatstvom. Još kada to prepoznaju i kupci i struka, zadovoljstvo je još veće”, s ponosom nam govori Martina.

Motivaciju za svoje kreativne ideje, kako one vizažističke, tako i one cvjećarske pronalazi u svemu što je okružuje, a u planu su već i novi projekti.

“Planova je uvijek puno. Naučila sam raditi brzo, ali i pustiti da se ideje razvijaju polako. Trenutno ću se malo više okrenuti visažističkom segmentu dok smišljam novi projekt radionice modnog cvijeća. Naime, radionica ‘Metamorfoza žena-cvijet’ s ovogodišnjeg Floraarta otvorila je prostor novim idejama, projektima i suradnjama, a to je samo potvrda da se dobar rad uvijek nagrađuje”, kaže Martina.

Martina Knapić Horvat

Sve svoje poslovne angažmane kombinira i s majčinstvom i obitelji, a kako sama kaže, uz jednog osnovnoškolca u  kući nikada nije dosadno. Njezin gusti raspored, raspored njezinog supruga, kao i školski raspored sina uvijek se nastoje uskladiti, a kako radi ono što voli, to joj nikada ne pada teško.

Foto: privatna arhiva Martine Knapić Horvat

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više