Kako masovni turizam utječe na očuvanje znamenitosti

Do nedavno smo se čudili kako se trend putovanja promijenio i kako današnji turist nema iste želje i potrebe kao onaj prije 10-ak i više godina. No, ono što je postalo zabrinjavajuće je što su te želje i potrebe počele utjecati i na očuvanje nekih znamenitosti i narušavati kulturu zemlje koja se posjećuje. Osim što masovni turizam utječe na lokalitete, utječe i na život lokalaca pogotovo u manjim mjestima.

Posljedice koje nisu zanemarive

Mjesto koja su pod UNESCO-ovom zaštitom posebno su ugrožena. Naime, neka mjesta su toliko posjećena da broj turista dvostruko premašuje broj stanovništva. U zemljama poput Španjolske prošle godine održani su i prosvjedi koji upozoravaju na ovaj problem. A osim znamenitosti ovakav negativan trend utječe i na očuvanje okoliša, što možemo vidjeti po slikama brojnih poznatih plaža u Hrvatskoj i diljem svijeta.

Osim što masovni turizam utječe na lokalitete, utječe i na život lokalaca pogotovo u manjim mjestima.

Dobar primjer je i upozorenje koje je Hrvatska dobila od UNESCO-a, a koje se odnosi na preveliki broj turista u Dubrovniku i na Plitvičkim jezerima. Odgovorni ljudi su zasigurno bili svjesni problema i prije formalnog upozorenja, no mentalitet je takav da se ide dokle se može. Ovakav stav, koji se može vidjeti na domaće, ali i na svjetskim primjerima samo pogoduje razvoju masovnog turizma umjesto da pokuša utjecati na njega.

Primjer dobre prakse je Tajland, gdje su vlasti donijele odluku o zabrani posjete otoka Koh Tachai zbog narušavanja flore i faune uslijed masovnog turizma. Jedan od najljepših tajlandskih otoka ujedno je i vrlo malen, a veliki broj turista rezultirao je oštećenjem plavog koraljnog grebena. Otoku je prvobitno moglo pristupiti 70 turista istovremeno, no kako se ta odluka nije poštovala, donesena je potpuna zabrana kako bi se otok oporavio.

Budućnost donosi promjene

Osim što masovni turizam utječe na lokalitete, utječe i na život lokalaca pogotovo u manjim mjestima.

Gdje povući granicu između zarade i očuvanja onoga zbog čega turisti prvenstveno i dolaze. Turizam je jedna od najbrže rastućih gospodarskih grana na svijetu i njegova se važnost ne može zanemariti. Osim što brojni pojedinci od njega doslovno žive, brojnim zemljama ovih prihodi puno znače za državni BDP. No, treba znati prepoznati alarmantnu situaciju i staviti dobrobit zemlje i njezinih stanovnika ispred potreba turista. U suprotnom turista u budućnosti neće ni biti ukoliko se naruši ono zbog čega dolaze.

Ovo je druga strana turizma i problem koji prije 10-ak i više godina nije postojao. U budućnosti nas očekuje još ovakvih primjera, a pozitivna stvar je što sve više turista teži za manje popularnim i posjećenim destinacijama, pa se može očekivati neka vrsta balansa.

Autor: Maja Kos

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

strah od uspjeha

Postoji li strah od uspjeha?

Strah od neuspjeha svima je dobro poznat, ma čime se bavili i u kojem stadiju života bili. Strahujemo da nećemo proći...
- Advertisment -