Kako povećati povjerenje kupaca u vaš webshop?

Jednostavnost i brzina značajke su koje se često pripisuju online kupovini. Ipak, uz sve prednosti, korištenje online trgovina prosječnim kupcima može se učiniti kao manje siguran korak od standardne fizičke kupovine.

Iz tog razloga vlasnici webshopova suočavaju se s izazovom približavanja svoje usluge potencijalnim kupcima. Na koji način lakše izgraditi međusobno povjerenje?

Tehnologija u službi poboljšanja iskustva

Kako bi webshopovi ostvarili prvi osjećaj sigurnosti kod kupca, potrebno je pripaziti na samu web adresu. Webshopovi koji djeluju u skladu s osnovnim pravilima o online djelovanju imaju SSL (Secure Socket Layer) oznaku koja predstavlja stranicu sa sigurnim pristupom. Takva stranica prepoznaje se po adresi koja počinje sa slovima „https“.

Svoju uslugu online kupovine i plaćanja potrebno je dodatno poboljšati i zaštititi prikladnim tehnologijama. 3DS standard je razvijen pod okriljem EMVCo organizacije i označava sustav plaćanja koji povećava sigurnost online transakcija te potiče rast online trgovine.

Cilj usluge 3D Secure je osigurati zaštićeno online iskustvo za sve strane u procesu i to korištenjem koda kojeg odobrava izdavač kartice. Prednosti ovakvog sustava prepoznaju se u zaštiti protiv neautoriziranog korištenja kartice, kao i u povećanju korisničkog povjerenja pri kupovini.

3DS usluga se može aktivirati u banci ili financijskoj instituciji koja je izdala karticu.

Kako 3D Secure povećava sigurnost online kupovine?

Prednosti 3D Secure standarda prikazat ćemo na primjeru alata Mastercard SecureCode.

Mastercard_secure_codeMastercard SecureCode je privatni kod koji pruža dodatnu zaštitu prilikom korištenja Mastercard kartica u online kupnji, a online trgovine koje omogućavaju takvo plaćanje imaju   oznaku „Mastercard SecureCode“ i na taj način daju kupcima do znanja da je kupovina kod njih sigurna.

Kako bi se na mjestu online prodaje uspješno izvršila sigurnosna provjera, potrebno je imati prethodno aktiviran Mastercard SecureCode. On se generira putem čitača kartice, tokenom ili mTokenom, odnosno upisom zaporke, ovisno o metodi koju pruža određena banka. Nakon što se narudžba proizvoda potvrdi, pojavit će se prozor za unos SecureCodea.

Proces transakcije sadržava tri koraka. Dodavanjem proizvoda u online košaricu proces narudžbe završava i to klikom na odgovarajući gumb za kupnju. Tada se pokreće proces plaćanja u kojem je potrebno selektirati Mastercard ili Maestro karticu te zatim unijeti podatke o kartici.

U Hrvatskoj online trgovine često koriste uslugu tzv. Payment gateway platežnih sustava za procesiranje online plaćanja, pa se u tom slučaju kupac preusmjerava na zaseban prozor za unos podataka o kartici.

Nakon potvrde unosa kartičnih podataka, otvorit će se SecureCode prozor za potvrdu identiteta. Ako izdavatelj zahtijeva token ili mtoken aplikaciju kao model provjere SecureCode koda, važno je imati odgovarajući uređaj pri ruci. Banka će zatim potvrditi kod i transakcija će se nastaviti uobičajenim tijekom do potvrde uspješno obavljene kupnje.

Dodatna zaštita za sve korisnike

SecureCode je namijenjen svim stranama u procesu online kupnje – kupcima, trgovcu i financijskoj instituciji koja izdaje karticu. SecureCode štiti vlasnike webshopa od mogućih problema unutar procesa transakcije. Trgovac ili financijska institucija mogu odabrati korištenje SecureCode provjere kao obvezni korak u procesu online kupovine. U tom slučaju kupnja se ne može dovršiti bez SecureCode sigurnosne provjere.

Ovaj kod kupcima daje veći osjećaj sigurnosti pri online kupovini. Unošenjem točnog sigurnosnog koda prilikom kupnje potvrđuje se identitet kupca kao ovlaštenog nositelja kartice. Unošenje netočnog koda prekinut će transakciju. Sama kupnja se ne bi mogla dovršiti bez unošenja ispravne SecureCode šifre, odnosno sigurnosne potvrde identiteta.

Ovakav sustav pripada u standard koji je prihvaćen u cijelom svijetu. Prednosti za sve korisnike ogledaju se u dodatnoj zaštiti privatnosti transakcija te brzini, jednostavnosti i praktičnosti cijelog procesa.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -