Matija Subašić-Maras druga je žena u vodstvu Zagrebačkog Holdinga

Zagrebački gradonačelnik Tomašević uveo je u vodstvo Zagrebačkog Holdinga još jednu ženu, i to u Upravu, koja će preuzeti poziciju u rujnu. Subašić- Maras nije prva žena u vodstvu Tomaševićevog Zagreba. Ona će se pridružiti svojoj kolegici Suzani Brenko, predsjednici Nadzornog odbora. Od svojih prvih dana Tomašević progovara o važnosti restrukturiranja zagrebačkog holdinga, a upravo će novi članovi biti zaduženi da ona prođe glatko.  

Novih članova je troje, koji će se pridružiti predsjedniku Uprave Nikoli Vukoviću i Anti Samodol, imenovanima u lipnju. Radi se o Ivanu Novakoviću, Borisu Sesaru i Matiji Subašić Maras. Na dužnost stupaju početkom rujna.

Holding je u gubitku od 305 milijuna kuna

S obzirom na to da je prema revidiranom konsolidiranom izvješću iz 2020. godine potvrđeno kako se Holding nalazi u dugovanju od 305 milijuna kuna, gradonačelnik je istaknuo težinu uloge onih koji će preuzeti navedene pozicije. Najavio je hitno djelovanje i restrukturiranje, a nova uprava trebala bi analizirati stanje, zaustaviti nepotrebne troškove i izraditi podlogu za spomenuto restrukturiranje.


Pročitajte još:  Tomislav Tomašević: Uspostavom transparentnog i svima otvorenog sustava javnih nabava mogli bismo godišnje uštedjeti najmanje 600 milijuna kuna!


Upravo iz tog razloga je ključno da novi članovi imaju iskustva u vođenju i organizaciji, te da su upoznati s ciljevima koji se restrukturiranjem žele postići. Za svo troje jamčio je Tomašević osobno, ističući kako se radi o vrsnim stručnjacima s preko 10 godina iskustva. Boris Sesar je dosad bio u United Grupi, a bio je vođa B2B komunikacije pri telekomima te suosnivač studija za izradu računalnih igara Gamepires, Gradonačelnik ističe njegovu stručnost na području IT-a i digitalne transformacije, razvoju poslovanja i restrukturiranju. Ivan Novaković u Holding dolazi iz INA-e, gdje je obnašao poziciju direktora novih poslova, ali ima iskustva i na području strateškog razvoja te IT-a.

A tko je Matija Subašić-Maras?

Matija Subašić-Maras konzultantica je za ljudske resurse koja prelazi iz Croatia osiguranju, za koju gradonačelnik polaže vjeru zbog poslova transformacije poslovanja i upravljanja ljudskim resursima.

Provela je 6 godina kao direktorica Ljudskih resursa u Croatia osiguranju, u koje je došla nakon 8 godina u poduzeću GlaxoSmithKline Croatia, 4 kao regionalna direktorica Ljudskih resursa, te 4 na poziciji direktorice. Prije Uprave Holdinga, provela je 6 mjeseci kao strateška direktorica pri Progmar istraživanjima.  Diplomirala je psihologiju na Zagrebačkom Sveučilištu, a ima i MBA iz slovenskog Bled School of Managementa.


Pročitajte još: Suzana Brenko nova je predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog Holdinga


Zašto je važno da na vodećim pozicijama ima i žena?

Hrvatska je 2020. brojala 69% žena zaposlenih u javnom sektoru, a samo 5,25% na menadžerskim i vodećim pozicijama. Važno je istaknuti da ih je manje nego muškaraca ne zbog toga što nisu kvalificiranije nego u tome mnogi drugi faktori igraju ulogu. Žene se često i same povlače s vodećih pozicija odabirući pozicije s manje obaveza kao bi se mogle posvetiti obitelji. Postojanje ženskih osoba na visokim pozicijama pomaže rušiti predrasude o ženama kao vođama i menadžericama, ali i daje pozitivan primjer ženama koje koče svoj karijerni razvoj zbog straha ili manjka samopouzdanja.

Foto: Unsplash/LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -