Matija Subašić-Maras druga je žena u vodstvu Zagrebačkog Holdinga

Zagrebački gradonačelnik Tomašević uveo je u vodstvo Zagrebačkog Holdinga još jednu ženu, i to u Upravu, koja će preuzeti poziciju u rujnu. Subašić- Maras nije prva žena u vodstvu Tomaševićevog Zagreba. Ona će se pridružiti svojoj kolegici Suzani Brenko, predsjednici Nadzornog odbora. Od svojih prvih dana Tomašević progovara o važnosti restrukturiranja zagrebačkog holdinga, a upravo će novi članovi biti zaduženi da ona prođe glatko.  

Novih članova je troje, koji će se pridružiti predsjedniku Uprave Nikoli Vukoviću i Anti Samodol, imenovanima u lipnju. Radi se o Ivanu Novakoviću, Borisu Sesaru i Matiji Subašić Maras. Na dužnost stupaju početkom rujna.

Holding je u gubitku od 305 milijuna kuna

S obzirom na to da je prema revidiranom konsolidiranom izvješću iz 2020. godine potvrđeno kako se Holding nalazi u dugovanju od 305 milijuna kuna, gradonačelnik je istaknuo težinu uloge onih koji će preuzeti navedene pozicije. Najavio je hitno djelovanje i restrukturiranje, a nova uprava trebala bi analizirati stanje, zaustaviti nepotrebne troškove i izraditi podlogu za spomenuto restrukturiranje.


Pročitajte još:  Tomislav Tomašević: Uspostavom transparentnog i svima otvorenog sustava javnih nabava mogli bismo godišnje uštedjeti najmanje 600 milijuna kuna!


Upravo iz tog razloga je ključno da novi članovi imaju iskustva u vođenju i organizaciji, te da su upoznati s ciljevima koji se restrukturiranjem žele postići. Za svo troje jamčio je Tomašević osobno, ističući kako se radi o vrsnim stručnjacima s preko 10 godina iskustva. Boris Sesar je dosad bio u United Grupi, a bio je vođa B2B komunikacije pri telekomima te suosnivač studija za izradu računalnih igara Gamepires, Gradonačelnik ističe njegovu stručnost na području IT-a i digitalne transformacije, razvoju poslovanja i restrukturiranju. Ivan Novaković u Holding dolazi iz INA-e, gdje je obnašao poziciju direktora novih poslova, ali ima iskustva i na području strateškog razvoja te IT-a.

A tko je Matija Subašić-Maras?

Matija Subašić-Maras konzultantica je za ljudske resurse koja prelazi iz Croatia osiguranju, za koju gradonačelnik polaže vjeru zbog poslova transformacije poslovanja i upravljanja ljudskim resursima.

Provela je 6 godina kao direktorica Ljudskih resursa u Croatia osiguranju, u koje je došla nakon 8 godina u poduzeću GlaxoSmithKline Croatia, 4 kao regionalna direktorica Ljudskih resursa, te 4 na poziciji direktorice. Prije Uprave Holdinga, provela je 6 mjeseci kao strateška direktorica pri Progmar istraživanjima.  Diplomirala je psihologiju na Zagrebačkom Sveučilištu, a ima i MBA iz slovenskog Bled School of Managementa.


Pročitajte još: Suzana Brenko nova je predsjednica Nadzornog odbora Zagrebačkog Holdinga


Zašto je važno da na vodećim pozicijama ima i žena?

Hrvatska je 2020. brojala 69% žena zaposlenih u javnom sektoru, a samo 5,25% na menadžerskim i vodećim pozicijama. Važno je istaknuti da ih je manje nego muškaraca ne zbog toga što nisu kvalificiranije nego u tome mnogi drugi faktori igraju ulogu. Žene se često i same povlače s vodećih pozicija odabirući pozicije s manje obaveza kao bi se mogle posvetiti obitelji. Postojanje ženskih osoba na visokim pozicijama pomaže rušiti predrasude o ženama kao vođama i menadžericama, ali i daje pozitivan primjer ženama koje koče svoj karijerni razvoj zbog straha ili manjka samopouzdanja.

Foto: Unsplash/LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

carski porod menstruacija

Kako carski porod utječe na menstruaciju?

Carski rez je medicinski zahvat tijekom kojeg se beba porađa operativnim putem. Za mnoge žene ovakav način poroda je šokantan jer...
- Advertisment -