Kako su Ana i Krsto Matulić utkali ljubav prema Pašmanu u svoje proizvode!

U vrijeme kad veliki broj stanovništva ‘bježi’ iz malih mjesta, odlazi izvan granica države, bračni par Matulić čini upravo suprotno, ostaju u svom mjestu i stvaraju uspješno obiteljsko gospodarstvo na otoku Pašmanu. Ljubav Ane i Krste Matulić jedno prema drugome, kao i prema otoku, stvorila je jedinstvene prehrambene i kozmetičke proizvode koje donose dašak Pašmana, a i cijelog Mediterana u dom svakog kupca.

Povezano: Proizvodi koji će donijeti miris i okus Mediterana u vaš dom!

Njihova poduzetnička priča počela je sasvim slučajno, po povratku s fakulteta Ana na Pašmanu nije mogla pronaći posao u struci. Završila je talijanski i francuski, a kako je imala slobodnog vremena, odlučila je proizvoditi prirodne sapune i izlagati ih na sajmu. Kako bi „potaknula proizvodnju“ prijateljica je kupila dva sapuna, nije bila ni svjesna da će potaknuti poduzetničku priču koja će izvoziti okuse i mirise Pašmana.

Hrvatski otočni proizvod i proizvodnja hrane

Proizvodnja je bila uspješna, kupci su prepoznali proizvod već sljedeće ljeto te joj je Ministarstvo regionalnog razvoja dodijelilo oznaku „Hrvatski otočni proizvod“. Ana i Krsto odlučili su stvoriti svoju poduzetničku priču u kojoj će nuditi jedinstvene proizvode otoka Pašmana.

Kako bi unaprijedila proizvodnju i proširila asortiman, Ana je otišla na edukaciju proizvodnje kozmetike u Pariz. „Naučila sam praviti složenije kreme, a po povratku kući sam napravila kremu od smilja, Immortelle, za suhu i zrelu kožu“, rekla je.

Nakon povratka iz Pariza, dodatna usavršavanja su je potaknula na kreiranje novih proizvoda. Tako su nastali Essentielle hijaluronski serum za lice i područje oko očiju, Rebelle kremasti piling od koštica marelice i naranče te Eternelle krema za lice za mješovitu kožu.

Matulić

Vlastite sirovine

Suprug Krsto je napravio mali dućan u sklopu njihove kuće i okrenuo se proizvodnji hrane. Prehrambeni asortiman prave u potpunosti od svojih sirovina i samoniklog bilja jer proizvode svoje maslinovo ulje, uzgajaju smokve i čili papričice. „Njegovi prehrambeni proizvodi su nastali slučajno, probao je fermentirati smokve i čili papričice i to je ispalo fenomenalno.“

Iz tih sirovina su nastali Pašmanero ljuti umak i aceto balsamico od smokve – Pašman libre. Oba proizvoda su dobila Superior Taste Award u Bruxellesu.

Ana ističe kako se njihova priča razvila slučajno i spontano, nakon sapuna i oznake Hrvatski otočni proizvod stvarala su se i nove prilike. „Oboje smo s otoka, željeli smo ostati i napraviti nešto svoje. Toliko je mogućnosti i neiskorištenog potencijala. Kako smo krenuli s prodajom sapuna, spontano su se otvarale nove prilike“, ispričala je.

Kroz šalu ističe da je za proizvodnju kozmetičkih proizvoda uložila jedino u štapni mikser, a više ulažu u prehrambeni asortiman jer su im potrebne bačve za aceto i vinski otac. Trenutno žele zadržati takav tip proizvodnje i svakom se proizvodu individualno posvetiti. „Sve radimo ručno, mali smo proizvođači i želimo takvi ostati, ali namjeravamo uložiti u pogon“, ispričala je.

Svake godine ulažu u tehnologiju i sirovine za kozmetičke proizvode i na taj način ulažu u svoju proizvodnju, ali do te mjere da im se olakša posao.

Kupci ‘odradili’ marketing

Kako su cjelokupno poslovanje spontano razvijali, tako se i razvijao dobar glas o njima. Ana ističe kako su najveću reklamu zapravo odradili kupci ‘od usta do usta’. Otočani su zavoljeli njihove proizvode, lokalni mediji su napisali priču o njima i jednostavno se dobar glas širio. „U početku stvarno nismo ni plaćali oglase, nismo ni znali kako se to radi, niti zašto bi ih plaćali. Sve je išlo spontano“, ispričala je.

Kad smo napravili svoj prepoznatljivi dizajn, posao je znatno narastao i sad imamo stalne klijente i kupce. „Otočani su zavoljeli naše proizvode pa imamo svoje stalne klijente. No, kupci broj jedan su Slovenci jer su ujedno i turisti na otoku.“

Domaći proizvođači trebaju se povezivati

U cijeloj Hrvatskoj postoji mnoštvo domaćih proizvođača, ali Ana smatra da nisu jedni drugima konkurencija. „Svatko radi na svoj način, ima svoju osobnost i priču utkanu u to. Dapače, mislim da bismo se svi trebali međusobno više povezivati. Sve je veća potražnja za domaćim proizvodima tako da na tržištu ima prostora za sve.“

I sama kupuje proizvode drugih proizvođača. „Za kozmetičke proizvode nemamo sve svoje sirovine pa ih nabavljamo od proizvođača širom Hrvatske“, rekla je.

Matulić

Ljubav kao temelj Matulić gospodarstva

Kako su zajedno pokrenuli OPG, supružnici Matulić ne mogu odvojiti poslovno i privatno. „Znamo se cijeli život, odlični smo prijatelji i partneri. ‘Dream team’ smo i odlično zajedno funkcioniramo. Mislim da jedno bez drugog nikad ne bismo uspjeli napraviti ovako nešto.“

Sad uživaju u poslu, ali dug i naporan je put do toga. „Iza toga stoji osam godina napornog rada, ali kad na sve to pogledam, mislim da je vrijedilo. Uživamo u tome i to je naš način života.“

No, temelj njihovog uspjeha je to što su krenuli polako te su polako i rasli. „Mislim da nas to drži tu gdje jesmo jer nismo imali nagli rast niti velika ulaganja.“

Ana i Krsto su zadovoljni svojim poslovanjem, žele živjeti od toga, ali i uživati u plodovima svoga rada. „Nastojali smo polako širiti mrežu, krenuli smo malim koracima i mislim da smo zbog toga opstali. Mislim da svatko može polako krenuti i stvarno ne treba puno novca da se krene u poslovanje“, zaključila je.

Foto: Privatna arhiva Matulić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -