Među 148 novih milijardera u 2015, samo je 8 žena od kojih su većina Kineskinje

Prema podacima tvrtke Wealth-X koja se bavi financijama i zastupanjem velikih svjetskih kompanija, banaka i pojedinaca te istraživanjem vrlo bogatih, opet se povećava jaz u spolovima među milijarderima.

Iako ih ima manje, milijarderke bogatstvo zaradile same

I dok je prema izvješću UBS-a i  PwC-a o svjetskim milijarderima u razdoblju od 1995. do 2014. godine porastao broj milijarderki za 6,6 posto, istraživanje Wealth-X-a pokazuje kako se u odnosu na prošlu godinu smanjio broj milijarderki na samo 11,9 posto. Tako sada za svaku milijarderku ima 8,4 milijardera, dok je prošle godine bilo 8,1.

No, iako se njihov broj smanjio, one su same zaradile to bogatstvo te kontroliraju 876 milijardi dolara, za razliku od muškaraca koji kontroliraju  6,8 trilijuna dolara. Kod milijarderki izvor bogatstva dolazi iz vlastitih inicijativa u 44 posto slučajeva, dok je godinu dana ranije samo 34 posto bilo iz vlastitih inicijativa.

Ovi podaci možda su najbolja nadopuna Forbesovom popisu milijardera za ovu godinu na kojem se našlo 190 žena koje nisu svojim radom došle do enormnog bogatstva koja posjeduju, već su ga naslijedile. Iako je kasnije Forbes sastavio novi popis, u njemu se nalazi samo  9 žena koje su same zaradile svoj novac, no obuhvaćene su samo poslovne žene u Americi.

Tvrtke Wealth-X zabilježila je 2.473 osobe čije bogatstvo se procjenjuje na najmanje milijardu dolara, a ukupno bogatstvo svih milijardera iznosi 7,7 tisuća milijardi dolara te se u u odnosu na prošlu godinu uvećalo za 5,4 posto. Milijarderi su bogatiji nego ikad prije i to usprkos nižoj cijeni nafte i lošim tržišnim uvjetima.

Što se tiče novih milijardera, samo je 8 žena, dok muškaraca ima 140. Iako i dalje gotovo trećina milijardera dolazi iz Europe, najviše žena koje su same zaradile bogatstvo dolazi iz Azije.

Milijarderke iz Azije najčešće su se školovale na Zapadu te se kasnije vratile u svoju zemlju kako bi zaradile bogatstvo. Najveći broj njih dolazi iz Kine, a Fortune navodi kako je glavni razlog njihovog bogaćenja dugotrajna kineska politika jednog djeteta te pomoć baka i djedova u čuvanju djece. Zbog toga su Kineskinje iskoristile priliku i radile nešto za sebe. I najbogatija žena na svijetu, Zhou Qunfei, koja je sama zaradila svoje bogatstvo također dolazi iz Kine, a osnivačica je tvrtke Lens Technology, koja se bavi proizvodnjom touch screena.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više