Zašto obilježavamo Međunarodni dan žena?

Danas obilježavamo Međunarodni dan žena.

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.

Dan žena kroz povijest

Protesti 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15 000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

 

Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježen od preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Ti događaji su koincidirali s požarom u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, nakon koga su slabe mjere sigurnosti na radu okrivljene za veliki broj žrtava. U početku prvog svjetskog rata žene širom Europe su 8. ožujka 1913. održale demonstracije za mir.

 

Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadij ruske revolucije. Nakon Oktobarske revolucije, boljševička feminstkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Lenjina da 8. ožujka postane državni praznik, te se tijekom sovjetskog razdoblja koristio za obilježavanje “herojstva radnica”.

Izmijenjena simbolika Dana žena

Tijekom vremena, simbolika Međunarodnog dana žena je izmijenjena i svedena na darivanje cvijeća i sitnih znakova pažnje. Ipak, ne zaboravimo da bi značenje ovog dana prije svega trebalo biti podsjetnik na stalno preispitivanje prava i položaja žena te jačanje njihove uloge u društvu. Time se misli na veću zastupljenost žena na tržištu rada i u politici, sprečavanje svih oblika nasilja nad ženama te ostvarenje potpune ravnopravnosti u društvu.

Za kraj, umjesto cvijeća, poklanjamo vam jedan važan citat:

“Najbrži način za promijeniti društvo je mobilizirati žene diljem svijeta” – Charles Malik

Foto: Instagram, Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više