Melanie Snelec trudna ostala bez posla i do poroda pokrenula vlastiti biznis

Melanie Snelec je nakon sedam godina rada u instituciji, koja je dio svjetske vanjsko-trgovinske mreže, pokrenula vlastiti biznis. Radi se o tvrtki koja se bavi zastupništvom, Fair Services, a prilika za takav poslovni pothvat javila se u neobičnim okolnostima. Naime, Melanie je već četiri mjeseca bila trudna i uz to na poslovnoj raskrsnici.

Od nezaposlene do samozaposlene

„U staroj tvrtki sam bila voditeljica Odjela za sajmove – radila sam zastupništva, organizaciju odlaska na sajmove i slično. Taman sam saznala da sam drugi put trudna, jer već imam četiri i pol godine starog sina, kada je pristigla vijest da je Sajamska kuća u Berlinu dala otkaz mome poslodavcu koji ih je zastupao te da je otkazni rok 6 mjeseci.

Dakle, nakon porodiljnog se možda više ne bih niti imala gdje vratiti, barem ne na istu poziciju organizatorice sajmova, jer sajma više nema“, ispričala nam je Melanie, koja se tješila da ipak ima vremena razmisliti o tome što će dalje kroz mjesece trudnoće koji su pred njom i godinu dana porodiljnog.

No tu iznenađenjima nije bio kraj. Nakon četiri mjeseca ta je ista Sajamska kuća, odlučivši da ipak ne želi otići s hrvatskog tržišta, upravo njoj ponudila posao. Zanimalo ih je da li je zainteresirana raditi direktno za njih, budući da žele promijeniti ustrojstvo i zaposliti osobu koja će se posvetiti samo sajamskom poslovanju.

„Rekla sam im da sam trudna pet mjeseci i da ne znam koliko sam u tom trenutku sposobna za pokretanje vlastitog biznisa te da li im to uopće odgovara. Nakon kraćeg razmišljanja javili su mi kako njima odgovara da i u drugom stanju vodim biznis s obzirom na to da sam se istim poslom bavila sedam godina te da sam u tih sedam godina već jednom bila trudna i sve dobro obavljala. Imali su povjerenja u mene, uz uvjet da se ja slažem i želim preuzeti taj rizik na sebe“, kazala je Melanie koju je čekala nimalo laka odluka.

Donijela ju je uz razgovor i podršku supruga – odlučili su da je najbolje rješenje prihvatiti ponudu s obzirom na to da se u svoju tvrtku ne bi možda niti mogla vratiti. Počela se informirati o potporama za samozapošljavanje, dala je otkaz i javila se za sredstva koja su joj nakon mjesec dana odobrena, bitno joj olakšavši prvi korak u poduzetničke vode i opremanje ureda.

Otvara tvrtku krajem lipnja 2015. godine, postavlja posao na noge te radi samostalno dva mjeseca, do pred sam kraj trudnoće kada uzima još jednog zaposlenika koji je sada svakodnevno u uredu, dok mu je Melanie, budući da je četiri mjeseca na porodiljnom, „backup“ iz svog kućnog ureda.

Podizanje tvrtke uz visoku trudnoću uspješno je savladala.

„Imala sam sreće što me je tijelo poslužilo i što mi je trudnoća bila lagana. Nekada je bilo naporno dogovarati poslove i ići na sastanke s trbuhom do zuba, ali snašla sam se. Klijenti su pozitivno reagirali na mene i ponašali se dosta brižno. Imala sam sastanak čak dan prije nego sam išla u bolnicu na porod i klijenti su bili izvrsni, raspitivajući se za mene, moje potrebe, zdravlje, no ja bih ih uvijek uvjerila da je sve u redu i da mogu ‘odraditi’ sastanak“, objasnila je Melanie, no straha oko pokretanje biznisa nije nedostajalo.

Nije ju toliko bilo strah promijeniti sam posao jer ga je poznavala te već i sama osjećala potrebu za nečim drugim, s obzirom na to da na starom radnom mjestu nije nigdje mogla napredovati. Više je osjećala strah od općenito riskantnog poteza.

„Uvijek postoji mogućnost da ti klijenti i partneri otkažu suradnju, no ja sam išla sa suprotnom mišlju. Zašto bi mi otkazali suradnju kada dajem sve od sebe?“, povjerila je Melanie koja se možda i ne bi odlučila za poduzetništvo da nije dobila ovakvu ponudu u prijelomnom životnom razdoblju.

Fair Services je tako ekskluzivni zastupnik Sajamske kuće Berlin, a s novom godinom postali su i informacijski centar za Sajamsku kuću Stuttgart, zatim i Sajamske kuće Bremen te na taj način ukupno zastupaju preko 25 sajmova koji su zanimljivi za naše područje, odnosno Hrvatsku, Srbiju te Bosnu i Hercegovinu.

Melanie_Snelec_2

Poduzetništvo na porodiljnom moguće uz dobru organizaciju

Posao se već polako uhodao, pa tvrtku kontaktiraju klijenti zainteresirani za izlaganje, kao što i iz tvrtke kontaktiraju svoje klijente ukoliko se održava sajam sukladan njihovim proizvodima i potrebama.

„Radimo i direktnu promociju za svaki sajam koji zastupamo, putem maila, pošte ili telemarketinga.  Nudimo sve informacije, podršku, osiguravamo izlagačima na sajmu najbolje moguće slobodne pozicije. Također, osiguravamo ulaznice za sajmove po 20 do 70 posto povoljnijim cijenama“, opisala je Melanie dodajući kako u Hrvatskoj osim njih postoje još tri slične tvrtke, no međusobno si nisu konkurencija jer zastupaju Sajamske kuće različite tematike i interesa.

Mama poduzetnicama na porodiljnom savjetuje da si dobro organiziraju vrijeme i razluče na ono koje je radno i na ono koje se treba posvetiti obitelji, što je ponekad jako teško. Baš zbog toga što nije željela biti poduzetnica od 0-24, ured je otvorila izvan kuće kako bi lakše odvojila privatni život od poslovnog te uspjela povući crtu iza određenog radnog vremena koje nikada ne bi bilo samo osam sati.

„Prednosti su svakako što sama mogu organizirati svoj raspored i što puno stvari funkcionira preko e-maila i interneta. Nije mi problem uspavati dijete pa potom odgovoriti na mailove i dovršiti posao“, otkrila je Melanie. No, isto tako, poduzetnik mora brinuti o nizu stvari o kojima zaposlenik tvrtke ne razmišlja. Mora se truditi sam privući nove klijente kako bi financirao biznis, a tu je i briga o plaćanju najamnine, računa, papirologija, knjigovodstvo”, rekla je za kraj Melanie.

PPUB-Disclaimer

Foto: Melanie Snelec

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -