Melinda Gates: ‘Nisam bila spremna na to kako tehnologija utječe na djecu’

„Kada sam 2002. godine rodila svoje najmlađe dijete, mobiteli na preklop su još uvijek bili nešto najmodernije što ste mogli nabaviti. Sada sam suočena s činjenicom da moje troje djece pripada onome što demografi zovu iGeneracijom“, započela je Melinda Gates svoj tekst u The Washington Postu.

Cijeli život u Microsoftu, ali ipak “kaska” za svojom djecom

Ova uspješna poslovna žena i filantropkinja kaže kako je cijelu karijeru provela u Microsoftu, gdje je istraživala za što je sve tehnologija sposobna. Ipak, dodaje, nije bila spremna na razvoj pametnih telefona i društvenih mreža. „Kao ni mnogi drugi roditelji, nisam shvaćala da bi tehnologija mogla u potpunosti transformirati uvjete odrastanja moje djece“, piše Melinda. Iako je cijeli život provela okružena tehnologijom i bila prva koja je vidjela i isprobala nove proizvode, kaže kako još uvijek „kaska“ za tehnologijom i načinom na koji je koriste njezina djeca.

Nevjerojatna brzina tehnološkog razvoja

Brzina tehnološke promjene je ono što najviše fascinira Melindu Gates. Kaže kako su problemi s kojima će se njezina najmlađa kćer suočiti kada krene u srednju školu miljama daleko od srednjoškolskih problema koje je imala njezina starija kći prije 8 godina. „Vršnjaci moje najmlađe kćeri žive svoje živote kroz filtere Instagrama i Snapchata. To su dvije aplikacije koje donedavno nisu ni postojale, a danas ih koristi cijeli svijet.“

Ipak, dodaje, optimistična je kada vidi što sve pametni telefoni i društveni mediji mogu učiniti za ljude.

„Oduševljena sam kada vidim da djeca uče putem pametnih telefona, doktori koriste aplikacije kako bi dijagnosticirali određene bolesti, a marginalizirane društvene grupe putem njih nalaze potporu kakvu ne mogu dobiti ni na koji drugi način.“

Zabrinuta kao majka

Pametni telefoni i društvene mreže brinu je kao majku troje djece. Kaže kako oni sami po sebi nisu ni loši ni dobri, nego postaju dobri ili loši za nas ovisno o tome na koji ih način koristimo. Smatra da je svojoj djeci trebala kasnije dopustiti da se služe tehnologijom zato što im je u nekim segmentima otežala odrastanje i nošenje s emocionalnim problemima s kojima se nose svi tinejdžeri i adolescenti.

Što možete učiniti kako biste si olakšali odgoj iGeneracije

Kako bi pomogla sebi, ali i drugim roditeljima, navela je nekoliko stvari koje svi roditelji mogu učiniti kako bi olakšali odgoj djece koja žive u digitalnom dobu.

Prvo, smatra Melinda, roditelji trebaju razviti svijest o problemu prekomjernog korištenja pametnih telefona i društvenih mreža među njihovom djecom. Preporuča film Screenagers jer nudi mnoga praktična rješenja i savjete za roditelje.

Zatim, kaže kako je od velike važnosti imati barem jednu offline večer u tjednu. To je večer u kojoj svi zajedno sjednu za stol i jedu, bez ometanja mobitela, interneta, televizije…
Dodala je i kako bi roditelji morali napraviti „plan konzumacije medijskih sadržaja“ za svoju obitelj, a u tome im uvelike pomažu različite aplikacije.

Na taj način može se ograničiti korištenje telefona, laptopa i tableta i jasno odrediti tko, kada, koliko i kako koristi razne gadgete. Ipak, koliko je to izvedivo u praksi, ostavljamo vama na prosudbu.

Foto: Wikimedia Commons /Flickr – DFID

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Aleksandra Prijović

Tko nam to p(j)eva u Areni? Aleksandra Prijović izazvala pomutnju

Ni odron smeća na Jakuševcu, ni bespravna gradnja bivšeg šefa HEP-a, ni umiješanost ministrice Obuljen Koržinek u aferu Geodezija. Ništa od...
- Advertisment -