Zašto su neki menadžeri i poduzetnici skeptični prema HR-ovcima?

Jasna Rilović sve više postaje influencerica u svijetu HR-a, a putem LinkedIna redovito dijeli savjete, zanimljive uvide, ali i uobičajene prakse u uredima. HR menadžerica i poduzetnica ima bogato iskustvo u ljudskim resursima, stoga vrijedi pročitati njezine savjete i pokušati ih primijeniti. Posljednjom objavom osvrnula se na odnos menadžera i poduzetnika prema HR-ovcima. Zašto se ponekad čini da su menadžeri i HR na suprotnim stranama?


Pročitajte više: Jasna Rilović na urnebesan način objasnila “metode” dijeljenja bonusa u tvrtkama!


“Imaju loše iskustvo s HR-ovima koji sve probleme rješavaju coachingom”

Jasna ističe da su menadžeri i poduzetnici ponekad skeptični prema HR-ovcima iz dva vrlo jednostavna razloga:

  • Ne razumiju što im HR uopće može postaviti u organizaciji i koliko im može olakšati poslovanje s pravilnom upotrebom HR procesa i alata (opisi radnih mjesta, bonus sheme, kvalitetno zapošljavanje…)
  • Imaju loše iskustvo s HR-ovima koji sve probleme rješavaju coachingom, psihološkim podrškom i sl. alatima koji su samo šlag na torti.

Kako to zapravo izgleda u stvarno, Jasna je objasnila na jednostavnom primjeru.

“U vašoj firmi ne postoji kvalitetno napravljena struktura plaća i nakon povećanja plaće neki su zaposlenici nezadovoljni i spremaju se otići. Zar zaista mislite da će te empatičnim pristupom i coachingom riješiti taj problem?

Ma dajte… napravite dobre podjele plaća vezane uz sposobnosti i kompetencije zaposlenika i neka to bude transparentno.

Problemi se preveniraju postavljanjem jasnih kriterija i fair pristupom svim zaposlenicima, a ne naknadnim gašenje vatre. I da me se ne shvati krivo – ja sam dugo vremena i executive i timski coach i koristim te alate po potrebi, ali završavanjem takvog tečaja definitivno ne postajete bolji HR-ovac. Postajete bolja OFFICE MUM”, objasnila je Jasna.


Pročitajte više: Kako postaviti sustav nagrađivanja u maloj tvrtki?


Stupnjevi razvijenosti organizacije

“Baza svega ovoga nalazi se u stupnju razvijenosti same organizacije. Kao što je već svima poznato, svaka kompanija prolazi (baš kao i ljudska bića), kroz razne faze razvoja: neki ih, kao na primjer Ichak Adizes, dijele u vrlo slične faze kao i ljudske: faza udvaranja, doba povoja, divlje godine, drugo rođenje i stjecanje punoljetnosti, top-forma, znaci starenja, birokracija i smrt”, navodi Jasna.

Jasna u svom radu voli koristiti podjelu po Spiralnoj dinamici koja svaku organizaciju stavlja u razne boje: bež, ljubičasta, crvena, plava, žuta, zelena itd.

I tu se vrlo lako otkrije uzrok većine problema:

“Naime, kada stavite trogodišnjaku olovku u ruke – očekujete li da vam napiše cijeli roman ili ćete biti ponosni na ono što je našvrljao?

Kako onda očekivati da u organizaciji koja funkcionira na više-manje plemenskom nivou (ljubičasta faza) gdje jedva naziremo opise radnih mjesta i odgovornosti među radnicima, gdje nemamo jasno strukturirane plaće i bonuse, (a da o razvoju talenata ni ne pričamo) uvođenjem coachinga ili nekih viših alata radimo kvalitetne i dugotrajne promjene?”

Kao što naše dijete prvo moramo naučiti kako da pravilno drži olovku, pravilno upotrebljava gramatiku i kvalitetno prenese svoje misli u tekst – tako i našu firmu moramo razviti do faze gdje možemo uvesti naprednije alate vođenja.

“Zato se ne treba ljutiti na HR-ovce koji na sve moguće načine žele pomoći u razvoju organizacije, već im treba pomoći da implementiraju sve one procese koji su potrebni vašoj organizaciji da bi ona samostalno i kvalitetno funkcionirala”, ističe Jasna.

A ako vas zanima više o tome koje HR alate treba uvesti u kojoj fazi razvoja organizacije, slobodno besplatno preuzmite Jasnin e-book o HR procesima i razvojnim fazama tvrtke.

I budite podrška svojim HR-ovcima jer da bi neki proces zaživio u organizaciji, za to treba podrška vlasnika i većine menadžera! HR nema čarobni štapić i neće riješiti vaše probleme s ljudima ako im vi u tome istinski ne pomognete!

Foto: Privatna arhiva, Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -