Osječanka Laura Plantak spojila desetogodišnje iskustvo i mladu struku u tvrtku koja pruža jedinstvene usluge menadžmenta u kulturi

Ona je sama napravila svoje mjesto na tržištu i danas uspješno pliva poduzetničkim i kulturnim vodama. Predstavljamo vam Lauru Plantak, mladu menadžericu koja je riskirala i uložila u svoj posao iz snova. Što radi i kako je izgledao njen put saznajte u nastavku!

Zaljubljenica u kulturu

Iako ima samo 26 godina, Laura Plantak već je posljednjih 9 godina aktivna u neprofitnim udrugama, gdje radi na volonterskoj bazi. U međuvremenu je završila i kulturalni menadžment na Odjelu za kulturologiju pri Sveučilištu J.J. Strossmayera u Osijeku, koji je danas dio Akademije za umjetnost i kulturu pod nazivom Odsjek za kulturu i kreativne industrije.

„Imala sam veliku želju upisati upravo ovaj, tada novi smjer, a profesori su nam otvoreno dali do znanja da je dobro što smo ga upisali jer postoji potreba za ovime na tržištu. Smatram da mi je odabir ovog smjera pružio kvalitetno teoretsko znanje. S druge strane, u dijelu gdje nam nisu mogli ponuditi praksu, pružili su nam priliku za volontiranje i posjećivanje različitih događaja. Sad kad se Odjel spojio s Akademijom, mislim da će pružiti još više pozitivnih iskustava studentima“, kaže Laura.

Na pružanju tih iskustava Akademija već radi i to upravo u suradnji s Laurom i kolegama iz udruge Kultakt, koju je osnovala 2016. godine uz još tri kolegice. Udruga popularizira temu kulture i kreativnih industrija te trenutno pruža mogućnost stjecanja praktičnog iskustva za studente putem projekata koje organizira.

Upravo zbog činjenice da tijekom studija nije imala priliku sama organizirati neke projekte, odluka o osnivanju Udruge bila je logičan korak, a iako je i dalje aktivna u njenom radu, Laura je napravila iskorak prema ponešto drugačijem poslu.

Tko riskira…

Tijekom godina studija i nakon njega pokazalo se da u većini klasičnih ustanova nema radnih mjesta za one koji završavaju kulturalni menadžment jer on ne postoji po sistematizaciji radnih mjesta. Sljedeći karijerni korak Laura je napravila upravo iz te potrebe za stvaranjem radnog mjesta za sebe.

Budući da je radila u brojnim udrugama, odlučila je spojiti svoju struku i prethodno iskustvo. Rad u kulturnim institucijama te projektima usko vezanim za kulturu, pomogli su joj uvidjeti koje se potrebe današnjeg tržišta kada se radi o kulturi i organizaciji svih segmenata vezanih uz nju. Kao i brojni drugi poduzetnici početnici, iskoristila je poticaje za samozapošljavanje i krenula u vlastiti posao.

„S obzirom da sam radila u toliko udruga i da je postojala potreba na tržištu za mojom strukom, krenula sam u samostalno ostvarivanje svoje ideje. Shvatila sam da nakon diplome neću tako lako pronaći svoj posao iz snova i da u ovom razdoblju života imam priliku i mogućnost riskirati. Nisam imala puno za izgubiti i odlučila sam pokušati.“

Trostruka usluga

Laura je 1. travnja ove godine osnovala Proprium, tvrtku koja je dobila naziv prema latinskoj riječi za „vlastitost“, odnosno obilježje neke vrste. Zašto baš to ime?

„Vjerujem da je obilježje ljudske vrste kreativnost, a mi u Propriumu djelujemo pod sloganom „koordiniramo kreativnost“. Postoji jako puno umjetnika, poduzetnika, voditelja udruga i pojedinaca u ovom sektoru koji nemaju pristup novom znanju i potrebna im je pomoć pri organizaciji aktivnosti kojima se bave. To nisu nužno samo događanja. Mi želimo olakšati radni dan svima koji imaju previše posla, a premalo vremena i preuzeti dio aktivnosti na sebe. Na taj način i mi učimo s obzirom da je svaki radni dan novi izazov i nikad ne znamo kako će završiti bilo koji sastanak ili posao koji smo taj dan započeli. To je zapravo i čar svega ovoga. Dosad smo se više puta našli u nepredvidivim  situacijama, ali upravo u tome je bit – snaći se s onim što se u tom trenu dogodi i naučiti nešto iz toga.“

menadžment u kulturi

Proprium tako pojedincima i organizacijama nudi usluge sa svrhom profesionalnog razvoja i porasta učinkovitosti kroz tri segmenta – organizaciju, koordinaciju i edukaciju.

„Naši klijenti dobivaju zaokruženu cjelinu usluge pa tako mi umjesto njih, primjerice, napravimo kompletnu organizaciju događaja. S druge strane, naša usluga se može iskoristiti samo za određen segment poslovanja, kao što su logistika, marketing ili menadžment volontera. Mi se u tom slučaju bavimo samo tim segmentom i tako olakšavamo posao klijentima, izvještavamo ih o napretku i surađujemo. To su ujedno i naši najčešći angažmani“, ističe.

Treći, edukativni dio usluge Propriuma, odvija se usmeno ili pismeno putem Interneta, dopisnog tečaja ili uživo, a pruža se kao neformalno obrazovanje. Kroz individualnu ili grupnu poduku polaznicima se daju informacije koje im pomažu u uspješnijem budućem poslovanju.

„Kroz poduku želimo postojeći kadar obučiti novim stvarima koje nisu dosad imali prilike naučiti i tako pomoći organizacijama ili pojedincima u praktičnoj primjeni potrebnog znanja.“

Uspješan tim

U svojoj novoj tvrtki Laura ne radi sama. Društvo joj prave njene poslovne i strukovne kolegice.

„Mjesec dana nakon pokretanja Propriuma pridružile su mi se dvije kolegice, Maja Bogdan i Diana Kotrla, koje su po zanimanju također kulturalne menadžerice. One su trenutačno na stručnom osposobljavanju, a imaju već nekoliko godina iskustva na ovakvim vrstama poslova.“

menadžment u kulturi

Zahvaljujući tom znanju, iskustvu i motivaciji, prvi mjeseci poslovanja prolaze – uspješno.

„Bez obzira na to što je tvrtka nova, ostvarujemo puno suradnji i imamo puno potencijalnih klijenata. Smatramo kako smo potrebni tržištu s ponudom naših usluga s obzirom da smo tijekom stjecanja iskustva uvidjele potrebu za istima. Čak 95 posto upita je pozitivnog odaziva. Nismo nikad dobile pitanja što i zašto to radimo, što sam, iskreno, očekivala.“

Proprium tim dosad je bio fokusiran na plasiranje tvrtke na tržište, kao i na postepene faze uvođenja novih usluga, a uskoro kreću u nove i zahtjevnije pobjede.

„Nismo ulazili u pojedinačne projekte, nego smo pazili kako izlazimo na tržište i bazirali smo se na direktno kontaktiranje i prodaju. U planovima imamo tri projekta koji će biti realizirani iduće godine, a trenutno su u početnoj fazi. U budućnosti svakako planiramo organizaciju vlastitih projekata i tome težimo. Ipak će biti posebno zadovoljstvo organizirati nešto svoje s obzirom da u tom slučaju svaki segment organizacije odrađujemo baš onako kako mi želimo. Iako trenutno zbog lokacijskih mogućnosti radimo samo s klijentima iz Osijeka, u budućnosti želimo proširiti svoj krug klijenata. Nakon što prođe prva godina dana poslovanja želimo i da se djevojke u tvrtki zaposle za stalno, a iako zasad dobro funkcioniramo, vidno je da će nam biti potrebno još članova tima, što je dobar znak za budućnost Propriuma“, najavljuje Laura.

Foto: Proprium

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -