Zašto su žene bolje radnice vidljivo je u podjeli kućanskih poslova!

Ova 2020. godina donijela brojne promjene u naše živote, privatne, ali i poslovne. Dodatno je otkrila kako žene imaju karakteristiku koja ih čini odličnim radnicama, a ona se zove odgovornost. No, isto tako ta osobina može postati negativna ako preraste u mentalno opterećenje .

Što je mentalno opterećenje?

Došli ste kući s posla i odjeća nije stavljena na pranje, to vas čudi jer vaš partner inače obavlja kućanske poslove kad mu kažete. Kad ste ga upitali zašto sad nije, njegov odgovor je ‘Nisi mi rekla’.

Upravo to je primjer mentalnog opterećenja, naime na vama je i dalje organizacijska odgovornost da kuća bude sređena, a na vašem partneru je da samo učini ono što ste mu rekli.

U povijesti su žene bile zadužene za neplaćeni kućanski rad. Jedno istraživanje pokazuje da 86% zaposlenih mama kaže da se uz posao bave i svim obiteljskim i kućanskim obvezama. Ta odgovornost započinje odgojem, a mnogi roditelji uče svoje djevojke da su kuhanje, čišćenje i organiziranje neophodne osobine uspješnosti žene.

Istodobno, muškarci mogu izbjegavati kućanske zadatke ili imati izjave poput “trebala si me jednostavno zamoliti da to učinim” kad potroše namirnice ili se nagomila prljavo posuđe. To znači da, ne samo da su žene zadužene za većinu poslova, one su također zadužene za organizaciju i podsjećanje drugih da učine svoj dio posla.

U osnovi, one su menadžerice domaćinstva. One organiziraju, delegiraju i izvršavaju zadatke.


Pročitajte više: Kakav su emocionalni teret kućanski poslovi?


Žene mogu podnijeti veće mentalno opterećenje

Imajte na umu da je ovo “tradicionalna” postavka kućanstva te ne moraju svi domovi funkcionirati na taj način. Ne možemo nikoga pretvoriti u jedan stereotip, a znamo da brojni muškarci također upravljaju kućanstvom.

Ali, ideja neplaćenog kućnog rada je u tome. Domaćini za ovaj posao nemaju novčanu nadoknadu, a mnogi od njih trebaju opipljiv oblik prihoda. To samo povećava opterećenje.

Iako nastavljamo raditi na stvaranju veće jednakosti kako na radnom mjestu tako i u kući, ideja “mentalnog opterećenja” sugerira jednu stvar – žene to mogu podnijeti.

Kako se to prelijeva na radno mjesto?

Činjenica je da su se žene toliko navikle nositi s mentalnim opterećenjem kućanstva čini žene boljim radnicama. Kasnije žene taj osjećaj odgovornosti prebacuju na radno okruženje.

Naša kultura vjeruje da su muškarci zaduženi za novac, ali jedno istraživanje zapravo pokazuje da 71% žena koje rade upravljaju obiteljskim financijama. Na radnom mjestu ova domišljatost čini žene učinkovitijima i djelotvornijima.

Mnogi su muškarci fantastični delegatori ili inovatori, ali oni često ograničavaju svoje zadatke na to da rade ono što se od njih traži (to je onaj stav “trebao si me jednostavno zamoliti da to učinim”). Naprotiv, žene troše vrijeme razmišljajući o projektu, istražujući ga i na kraju dovršavajući taj projekt izvan njegovog početnog opsega. Cijelo vrijeme usput izvršavajući i druge zadatke.

Zbog pandemije žene imaju nekoliko dužnosti

Zbog pandemije škole i vrtići su bili zatvoreni. Istodobno, rad se nastavlja. Što ovo znači za roditelje? Više obveza, u najmanju ruku.

U pre-pandemijskoj studiji podjele rada u obitelji, 44% parova od kojih oba rade puno radno vrijeme, muškarci su svaki tjedan obavljali 7,3 sata brinući o djeci, dok su žene 10,3 sata.

Nakon ponovne procjene studije s obzirom na pandemiju COVID-19, imamo nekoliko zanimljivih statistika. U scenariju u kojem žena i njezin partner rade od kuće, žena obavljala 65% kućanskih poslova, dok je partner obavlja ostalo.

Neki su roditelji zabrinuti što će se dogoditi kad se gospodarstvo počne ponovno otvarati. Mnoge žene tvrde da u današnje doba možete imati posao ili dijete, ali ne oboje.

Žene nastavljaju raditi i davati najbolje od sebe, što je i njihova priroda. Međutim, njihovo radno opterećenje raste – čak i ako je to samo rezultat nejednake raspodjele rada u kući. Zapravo postoji neposredna zabrinutost da će žene tijekom COVID-19 brže napuštati radnu mjesta zbog problema s obiteljskim obvezama.

Foto: Pexels – Christina Morillo

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Dođite na najopakiji doček jeseni ikada – Kaubojska bundevijada u Općini...

Dolazak jeseni Općina Fužine proslavit će interesantnim događanjima, a posebno atraktivna bit će Kaubojska bundevijada koja se održava u nedjelju 26....
- Advertisment -