Michelle Obama i Bill Gates podijelili važne savjete o odgoju djece

Bivša Prva dama Michelle Obama i poslovni magnat i filantrop Bill Gates, nedavno su javno podijelili važne savjete za odgoj djece. Na vlastitom primjeru su pokazali kako odgajaju djecu. Za to su, kako oboje kažu, zaslužni njihovi roditelji koji su im omogućili dobro djetinjstvo, puno podrške i slobode da iznesu svoje stavove i ostvare sve želje, ma kakve one bile. Danas takvo djetinjstvo i mladost žele i svojim potomcima.

Pravo na jasan i glasan stav

Bivša Prva dama kazala je kako je još odmalena, točnije otkako je imala svega 3 godine, mogla jasno i glasno reći svoje mišljenje. Izjavila je da su njeni roditelji podupirali njezinu slobodu da se izrazi i da joj nikad nisu branili da iznese vlastiti stav.

odgoj djece

„Većina ljudi to uzima zdravo za gotovo.  Misle da se imati pravo glasa jednostavno dogodi samo od sebe. Kako bi ga znao koristiti, moraš ga prvo dobiti“, rekla je nedavno Obama.

Michelle i njezin brat su uvijek bili uključeni u sve što se ticalo obitelji. „Moja majka je s nama uvijek razgovarala kao s odraslim ljudima, a ne kao s djecom. Odmalena smo znali što su računi i financije kuće.“  To je prenijela i na vlastitu djecu.

Dodala je kako ona i njezin suprug, bivši predsjednik Barack Obama uče njihove dvije kćeri još jednoj važnoj stvari – odgovornosti.

„Učimo ih odgovornosti, ali i tome da imati odgovornost znači imati i veliku privilegiju. Imati odgovornost znači biti zaista odrasla osoba, u punom smislu te riječi“, naglasila je Michelle Obama.

„Također, ono što je meni uvijek podizalo samopouzdanje jest činjenica da su moji roditelji uvijek podržavali moje odluke, ma kakve god one bile. Bile su moje. Znala sam da mi roditelji uvijek čuvaju leđa i zbog toga sam se osjećala zaštićenom“, dodala je.

Pravo na izbor

Bill Gates tvrdi da je ono što ga je privuklo kompjuterima i tehnici bila mogućnost izbora od najranije dobi. Roditelji su mu dopustili da se bavi čime god poželi. Nisu mu nametali vlastite izbore niti su se pokušavali ostvariti kroz njega.

odgoj djece

„U djetinjstvu sam probao mnoge sportove – plivanje, nogomet, američki nogomet… Oni su mi pokazali da u mnogočemu nisam dobar i zbog tih sam se neuspjeha počeo držati onoga što mi ide dobro. Zato sam danas zahvalan na mnogim isprobanim aktivnostima koje su me dovele do one koju volim.“

Billova supruga Melinda Gates kazala je kako isto to prenose i na njihovo troje djece. Također, kao najvažniju lekciju koju su prenijeli svojoj djeci, Melinda je izdvojila činjenicu da su odgajali djecu na način da ih uvjere da mogu postići što god požele u životu, bez obzira na spol. „Neprestano im govorimo da ih njihov spol ne smije odrediti niti sputati u namjerama i snovima.“

Foto: Pexels/ Pixabay/Flickr- Gisela Giardino

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

bračni ugovor za poduzetnice

Bračni ugovor za poduzetnice – Na što trebate obratiti pozornost?

Imovinski odnosi bračnih drugova uređeni su zakonskim odredbama Obiteljskog zakona osim ako bračni drugovi nisu imovinske odnose uredili bračnim ugovorom.