Ministar Marić vam poručuje da ne bi trebali pokrenuti niti voditi biznis ako imate djecu

Ministarstvo financija je pripremilo konačni prijedlog zakona o doprinosima i još uvijek nas smatra zlorabiteljicama.

Kako žive i rade zlorabiteljice kojima ministar Marić konačno želi stati na kraj

Od 1.1.2019. gotovo je sa ženskim poduzetništvom

Odgovor Minstarstva financija na prijedlog Ivane Ninčević-Lesandrić:

“Prijedlog zastupnice Kluba MOST-a nezavisnih lista Ivane Ninčević-Lesandrić da se razmotri oslobođenje od obveze plaćanja doprinosa na punu osnovicu za članove uprave, direktore i upravitelje zgrade; poduzetnicima početnicima u prvoj godini poslovanja, ženama poduzetnicama, koje su prijavljene na nepuno radno vrijeme zbog odgoja djece ili porodiljnog dopusta, specifičnim djelatnostima kojima je potreban duži period za normalno poslovanje (izdavaštvo, proizvodne djelatnosti….) nije prihvaćen. Prijedlog nije moguće prihvatiti jer fizička osoba kao osiguranik može biti član uprave samo u dijelu razdoblja ( kalendarske godine), može svoj socijalni status u dijelu tog razdoblja imati uređen po različitim osnovama i u različitim društvima, neka od tih društava mogu u dijelu tog razdoblja ne obavljati aktivnost i slično. Intencija Zakona je izjednačavanje članova uprave, direktora, likvidatora i upravitelja zadruge s drugim samostalnim obveznicima doprinosa kako u slučaju utvrđivanja obveze tako i u slučaju ostvarivanja prava iz obveznih osiguranja.”

 

O kojim pravima se tu točno radi? Koristimo pravo da si plaćamo privatno zdravstveno osiguranje i pravo da si same nekako osiguramo mirovinu jer na državnu ne računamo.

Obrtnici imaju mogućnost pokrenuti biznis kroz paušalni obrt gdje im davanja ovise o primanjima. Kako prihodi rastu, rastu i davanja i to ima smisla.

Zašto se poduzetnice i poduzetnike početnike ne bi izjednačilo s paušalnim obrtima, jer i kolege poduzetnici kad pokrenu biznis ne zarađuju dovoljno za doprinose.

Hoće li se smanjiti doprinosi našim članicama odvjetnicama koje ih plaćaju na osnovicu od 8.737,30 kn i ne mogu biti paušalni obrt?

Ministar Marić nam savjetuje da ne idemo u biznis ako imamo djecu?

 

Pravobraniteljica upozorava da poduzetnice neće moći ostati na tržištu rada u ovim uvjetima

Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova smo uputili apel, ovo je dio njenog komentara upućenog Ministarstvu 9.11.2018:

…”Polazeći od negativne demografske slike i činjenice da se takvo stanje odražava na ostvarivanje ravnopravnosti spolova, Pravobraniteljica ističe kako bi učinkovita demografska politika, a koja je usko povezana s politikama iz područja rada i zapošljavanja, morala biti u skladu s ostvarivanjem ustavnog načela ravnopravnosti spolova te nikako ne bi trebala biti na štetu žena. 

….Akcijski plan za provedbu Strategije razvoja poduzetništva žena u RH 2014-2020. kao ključne mjere za uključivanje žena u svijet poduzetništva, a čiju nužnost potvrđuju ranije navedeni podaci o poduzetničkoj aktivnosti žena te udjelu žena u vlasničkoj strukturi trgovačkih društava, navodi stvaranje poticajnog okruženja te potporu poduzetnosti žena. Obvezivanje na plaćanje punih doprinosa za pola radnog vremena zasigurno ne doprinosi stvaranju takvog poticajnog okruženja za poduzetnice koje rad s pola radnog vremena vide kao jedini način da u određenom vremenskom razdoblju ostanu na tržištu rada, ali i da realiziraju planove o proširivanju obitelji.….”

….Slijedom svega navedenog, Pravobraniteljica daje preporuku da se za člana uprave i/ili izvršnog direktora i/ili upravitelja zadruge prijavljenog na pola radnog vremena, odnosno na nepuno radno vrijeme plaćaju umanjeni doprinosi, a koji mogu biti definirani u skladu si visinom prihoda poduzeća.”

 

Foto: privatna arhiva poduzetnica

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

dokumentarci Netflix

Ovih 5 dokumentaraca režirale su žene, a govore o važnim temama

Progovoriti u dokumentarnom filmu o osjetljivim temama poput seksualnog zlostavljanja, ubojstva ili prostitucije jako je nezahvalno - treba steći povjerenje aktera...
- Advertisment -