Što znači Ministarstvo demografije u službi radikalno desne stranke

I samo tako, gotovo je. Od izbora je prošao 21 dan dok se nije dogovorila nova Vlada. Jučer su ju dogovorili (ne)očekivano – HDZ i Domovinski pokret. Na sastanku pregovaračkih timova postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine i u vezu strukture nove Vlade. Domovinski pokret – koji se kleo da neće s ‘korumpiranim HDZ-om’ – prodao se za tri ministarstva.

Penavinom DP-u pripast će Ministarstvo poljoprivrede, iz Ministarstva gospodarstva izdvojit će se resor energetike koji ide u ruke DP-u te je u planu osnivanje Ministarstva demografije. DP će u tom resoru dati i svog ministra i potpredsjednika Vlade za demografiju. Povrh toga, imat će i poziciju potpredsjednika Sabora te niz državnih tajnika čiji točan broj još nije definiran, a spekulira se o njih 10 ili 11.

Novi udar na reproduktivna prava?

U redovima kritičara Domovinskog pokreta postoji opravdani strah da bi Ministarstvo demografije u službi radikalno desne stranke moglo značiti novi pokušaj zabrane pobačaja u Hrvatskoj, ‘zapakirano’ pod demografsku mjeru.

Podsjećamo, u programu Domovinskog pokreta istaknuto je da se Domovinski pokret zalaže za “zaštitu života” od začeća do prirodne smrti u najvećoj mogućoj mjeri. Drugim riječima – žele ograničiti pravo žena na izbor. Pod krinkom “zaštite života” krije se opresijska mjera po prava i živote žena. Kako piše aktivistički kolektiv poznat pod pseudonimom Grof Darkula, ako stranke klerikalne i radikalne desnice oforme novu vladajuću većinu (što se upravo događa) to za žene znači srozavanje svega postignutog u borbi protiv rodno uvjetovanog nasilja, kao i ulazak ultra-konzervativnih aktivista bliskih tim strankama u razne državne institucije.


Pročitajte više: Domovinski pokret treća politička snaga. 5 razloga zašto je vrijeme za ozbiljnu brigu


Žele zaustaviti iseljavanje – selektivno, čini se?

U dijelu programa naslovljenom “Strategija demografskog oporavka i zaštita obitelji” DP je predložio mjere kojima žele zauzdati daljnje iseljavanje stanovništva, raspisali su i pronatalitetne mjere, a pažnja je posvećena i otklonu od rodne ideologije i ideje „odrasta“.

Između ostalog, predlažu povećanje kapaciteta za smještaj trudnica i mladih majki. Zalažu se za zakonodavne promjene u smjeru pojednostavljenja procedure posvojenja i promoviranja udomiteljstva, ali – to ne vrijedi i za homoseksualne parove. Oni, smatra DP, nemaju pravo raditi na nužnom popravku demografske slike Hrvatske. Naime, DP je u program stavio i potpunu zabranu posvajanja i udomljavanja djece homoseksualnim parovima bez iznimki. Tu je i potpuna zabrana usvajanja djece iz tzv. Trećih zemalja.

Također, financijski će se poticati sklapanje braka poreznim olakšicama za novosklopljene brakove u razdoblju od barem jedne godine. To im je jedna od mjera zauzdavanja daljnjeg iseljavanja stanovništva. Nejasno je hoće li se ova odredba odnositi samo na brak – koji je Ustavom definiran kao životna zajednica žene i muškarca – ili i na životna partnerstva osoba istog spola čije je sklapanje definirano Zakonom o životnom partnerstvu osoba istog spola. Tek je za vidjeti kako će mjera zaživjeti – i hoće li uopće. I hoće li ta demografska mjera obuhvatiti i LGBT zajednicu ili pak njihovo iseljavanje DP-u nije krucijalno.


DISCLAIMER: Čak 20 milijuna žena nema pristup svim aspektima zdravstvene skrbi, odnosno sigurnom i legalnom pobačaju. U nekim zemljama EU – poput Austrije i Hrvatske – žene se suočavaju s financijskim preprekama koje im onemogućuju pristup pobačaju. U zemljama poput Italije i Španjolske pobačaj nije dostupan zbog nedostatka pružatelja usluga, a žene iz Poljske i Malte umiru radi nedostupnosti pobačaja. Pravo na pobačaj je ljudsko pravo, a pristup njemu temeljna zdravstvena zaštita. Inicijativa My Voice, My Choice koja se zalaže za siguran i dostupan pobačaj u Europi, može se podržati na linku.

Foto: Canva / Dp.hr

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -