Ministarstvo gospodarstva ne zanima budućnost ženskog poduzetništva

Nastavno na skandalozni prijedlog zakona o doprinosima koji će ugasiti žensko poduzetništvo, poslali smo apel Predsjednici i ministru gospodarstva. Predsjednica je apel proslijedila ministru financija, a od ministra gospodarstva još nema odgovora.

Apele ministru gospodarstva koji je poslala predsjednica udruge Institut za razvoj ženskog poduzetništva i vodstva Adria Ivana Pukšec pročitajte u nastavku.

15.10.2018:

Poštovani gospodine Horvat,

s obzirom na to da će  Prijedlog zakona o izmjenama  i dopunama Zakona o doprinosima  ponovno na čitanje u Hrvatski sabor, a Ministarstvo financija nije dalo naznake da će ukinuti sporne odredbe barem za nove poduzetnike / početnike, molim Vas ponovno za odgovor možete li Vi, kao resorni ministar uputiti apel Ministarstvu financija. Velik broj novih poduzetnika (a među njima je opet velik broj žena), za pokretanje svoje mikro tvrtke koristi poticaj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Primjenom ovog zakona, od prosječnih 55.000,00 kn poticaja, u državni proračun bi se na ime doprinosa i poreza tijekom 12 mjeseci vratilo ukupno 32.203,68 kn, tj. 58% iznosa poticaja, i to pod uvjetom da si poduzetnik uopće ne isplaćuje neto plaću; dok bi za ulaganje u opremu nužnu za poslovanje ostalo vrlo malo ili ništa sredstava. I Vama kao poduzetniku jasno je da je takav sustav neodrživ i da će većina novih mikro i malih poduzetnika pod teretom ovakvog nameta jednostavno propasti u prvoj godini poslovanja.

Molim Vas za odgovor na postavljeni upit, a za sva dodatna pojašnjenja i pitanja stojimo na raspolaganju

S poštovanjem,

Ivana Pukšec predsjednica Udruge

 

26.9.2018:

Poštovani gospodine Horvat,

Javljam Vam se u ime udruge Institut za razvoj ženskog poduzetništva i vodstva – Adria, koja okuplja poduzetnice i posvećena je zaštiti interesa poduzetnica i promociji ženskog poduzetništva. U ime naših članica ovim putem molimo Vas kao predstavnika poduzetnika u Vladi Republike Hrvatske da apelirate na Ministarstvo financija RH da ukine ili modificira članke Prijedloga zakona o izmjenama  i dopunama Zakona o doprinosima, a koji se odnose na obvezu plaćanja doprinosa iz i na plaću za člana uprave, izvršne direktore i upravitelja zadruge bez obzira da li su prijavljeni na puno ili nepuno radno vrijeme.

Velik broj naših članica, ali i svih poduzetnica u Republici Hrvatskoj, na pokretanje vlastitog posla odlučuje se  najviše iz potrebe ili nužnosti. One su najčešće ili jedine zaposlenice svojih tvrtki ili imaju tek nekoliko zaposlenih; a uz svoj posao pokušavaju balansirati i obiteljske obveze. Sve to dovodi do toga da fizički nisu u mogućnosti biti zaposlene na puno radno vrijeme; što je uostalom često i razlog tome što prekidaju radni odnos kod drugog poslodavca i pokreću vlastiti posao. U obrazloženju Ministarstva financija stavlja ih se u jednak položaj sa zlorabiteljima zakonskih odredbi; a pritom se ne vodi računa o poduzetnicama kao kategoriji koja sa jedne strane rasterećuje državni proračun (odabirom poduzetništva i samozapošljavanja umjesto primjerice odlaska na burzu, korištenja duljeg rodiljinog dopusta, bolovanja i sl.), a sa druge strane doprinosi punjenju istog putem poreza, doprinosa te povećane vlastite potrošnje.

Ukoliko ovakve izmjene i dopune Zakona zažive velik broj poduzetnica bit će prisiljen zatvoriti svoje tvrtke i obrte jer neće moći podnijeti teret plaćanja višeg iznosa doprinosa. Posebno osjetljiva kategorija su poduzetnice početnice, s obzirom da će većina početnog kapitala izmjenama Zakona biti usmjerena na podmirenje obveza za doprinose, a ne razvoju njihovog poslovanja.

Stoga Vas još jednom molimo da predložite izuzeće od navedenih odredbi zakona za poduzetnice; barem za one koje tek započinju posao, na način da se na njih ne odnose navedene odredbe Zakona u prve tri godine njihovog poslovanja.

Nadamo se da ćete uvažiti naš apel i razloge za isti te Vam za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju.

 

S poštovanjem,

Ivana Pukšec

Predsjednica Udruge

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više