Mirjana Sobin u 25 godina izgradila školu stranih jezika Jantar čije inovacije preuzimaju mnoge škole u Hrvatskoj i regiji

Jantar d.o.o. osnovan je 1992. godine kao privatna škola stranih jezika  i uspješno posluje već 25 godina. Tijekom svih godina poslovanja bilježi stalan rast broja polaznika i svrstava  se među tri vodeće škole stranih jezika u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Jantar d.o.o. je 2010. godine, u skladu s odredbama Zakona o obrazovanju odraslih, osnovao  Ustanovu za obrazovanje odraslih Jantar (skraćeni naziv Učilište Jantar).

Rast ustanove  rezultat je sustavnog ulaganja u kontinuirani razvoj zaposlenika, proširenja nastavnih programa i modernizacije nastavnih procesa i strateškoga  brendiranja škole. Učilište Jantar steklo je reputaciju uspješne obrazovne ustanove kvalitetnim podučavanjem koje je rezultiralo i uspjesima polaznika na međunarodnim ispitima. I to je, između ostaloga, utjecalo na povećanje interesa polaznika svih dobnih skupina.

Jantar jedina škola sa znakom Hrvatska kvaliteta u Dalmaciji

Škola stranih jezika i Učilište Jantar polaznicima svih dobnih skupina omogućavaju učenje engleskog, talijanskog, njemačkog, francuskog, španjolskog, ruskog te hrvatskog jezika za sve razine znanja jezika. U ponudi je 14 različitih tečajeva: predškolski, školski, tečajevi za mladež, tečajevi općeg jezika za odrasle, poslovni i konverzacijski tečajevi, pripreme za međunarodne ispite, te specijalizirani programi stranih jezika za pojedina poduzeća.

Obrazovni programi Ustanove usklađeni su sa Zajedničkim europskim referentnim okvirom za jezike (Central European Framework of Reference for Languages –CEFRL) te odobreni od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Početkom školske godine 2017./18.  Jantar je postao i ispitni centar za ispite Cambridge.

Proširenje djelatnosti iziskivalo je i investiranje u povećanje prostornih kapaciteta, tako da škola i ustanova danas djeluju na četiri lokacije s više od 1400 polaznika. Sukladno povećanju broja polaznika i opsega pruženih usluga povećao se i broj zaposlenih. U školi i ustanovi zaposleno je 19 djelatnika od kojih su 17 visokoobrazovani profesori stranih jezika među kojima je 16 žena. Jantar je jedina škola sa znakom Hrvatska kvaliteta u Dalmaciji te jedna od pet u Hrvatskoj. Razgovarali smo s osnivačicom Jantara, Mirjanom Sobin, o njenom poslovnom uspjehu.

Razvili softver koji su implementirale i mnoge škole u Hrvatskoj i susjednim zemljama

Na samom početku karijere duge 43 godine radila sam u tri splitske srednje škole, istovremeno  predavala četiri nastavna predmeta jer sam diplomirana profesorica engleskog jezika i književnosti i sociologije. Bila sam zaposlena na određeno radno vrijeme bez dobrih izgleda za stalno radno mjesto. Godine 1978. ukazala mi se prilika za rad na neodređeno vrijeme i sljedećih sam 14 godina radila kao prevoditeljica. Turbulentne 1991. godine ostala sam bez posla kao i mnogi drugi, osobito žene, ali sam umjesto samosažaljevanja naizgled bezizglednu situaciju pretvorila u priliku da se vratim svojoj prvoj i najvećoj ljubavi, podučavanju –  Jednom učiteljica zauvijek učiteljica!

U 41. godini života odlučila sam otvoriti školu  stranih jezika i zaploviti nemirnim poslovnim vodama.

Često se govori o „prijelomnom trenutku u karijeri” – gledajući unatrag, mogu reći da sam ih u svojoj karijeri imala više, i svi su bili rezultat ulaganja u kvalitetu, znanje i vještine.

Dobivši stipendiju vlade SAD 1995. godine provela  sam pet tjedana na školovanju  u području upravljanja i marketinga te stekla znanja neophodna za vođenje i promociju škole koja  su nedostajala u mom formalnom obrazovanju.

Drugi značajni trenutak bio je osnivanje ustanove za obrazovanje odraslih 2010. godine, što je rezultiralo znatnim povećanjem broja odraslih polaznika na tečajevima stranih jezika. Kupnja vlastitog poslovnog prostora, u čemu su me podržale moja poslovna banka RBA i HBOR, bila je novi vjetar u leđa.

Koristeći veliki projekt Europskoga fonda za regionalni razvoj 2015. godine razvili smo vlastiti softver za upravljanje školama i ustanovama za obrazovanje, što je naša vrata otvorilo polaznicima i roditeljima za lakšu komunikaciju sa školom i praćenje uspjeha djece ili samih tečajeva. Cilj projekta bio je unaprijediti upravljanje poslovnim procesima škole uvođenjem holističkog IKT rješenja i razvoj inovativnog obrazovanja uvođenjem e-učenja i učenja na daljinu.

Provedba projekta omogućila je objedinjavanje i optimizaciju svih poslovnih procesa, unaprjeđenje organizacije i upravljanja poslovanjem, jačanje kapaciteta zaposlenika, modernizaciju postojećih usluga, razvoj novih obrazovnih programa te unaprjeđenje tehnološke osnove poslovanja. Veliko dostignuće je i to što je softver implementiran u još 15-ak škola iz Hrvatske i susjednih zemalja, te se može navesti kao primjer izvoza domaćih informatičkih rješenja u svijet.

Konstantne inovacije koje slijede priznanja

Moj najveći poslovni uspjeh je neprekidan rast škole i učilišta, stabilno poslovanje tijekom 25 godina i stalan rast broja zaposlenih. To mi je potvrda da je ono što radim kvalitetno i daje mi samopouzdanje da nastavim.

Naravno, potvrda kvaliteta su i društvena priznanja: godina 2015. bit će zapisana zlatnim slovima u povijesti Jantara. U toj smo godini dobili nagradu Zlatna kuna koju HGK dodjeljuje najuspješnijem malom poduzetniku u županiji, okitili se znakom Hrvatska kvaliteta i  dva puta povukli bespovratna sredstva iz europskih fondova zahvaljujući kojima smo realizirali informatizaciju svih poslovnih procesa i omogućili profesionalno usavršavanje naših profesora diljem Europe.

Jantar je tri godine zaredom dobio tri velika projekta Agencije za mobilnost putem programa Erasmus Plus. Naši su se profesori obrazovali u osam zemalja EU na području inovacija u nastavnim procesima, inkluzivnim pristupima nastavi, primjeni modernih tehnologija i slično. Zahvaljujući projektu“Inovativna škola -znanje na dohvat miša”  proširili smo ponudu i uveli učenje na daljinu.

Naš najnoviji uspjeh obilježili smo ovoga ljeta kada smo postali treći ovlašteni ispitni centar za ispite Cambridge na cijelom području Hrvatske, čime smo pobijedili Cambridgeovu dugogodišnju konzervativnu politiku o nemogućnosti otvaranja ispitnih centara unutar određene geografske udaljenosti. Od najnovijih postignuća ističem da smo u program uvrstili i modernu školu programiranja; izuzetno smo ponosni jer se radi o prvoj takvoj u regiji, čime nastavljamo poticanje IT inovacija u obrazovanju mlađih generacija.

Pogled u budućnost

Kao strateški cilj vidim  jačanje škole i učilišta Jantar ulaganjem u ljudske potencijale  i materijalne resurse. Okrenuti smo i pružanju novih usluga koje nameću brzi razvoj tehnologije i nedostatak slobodnog vremena za klasično učenje u učionici. Osiguravanjem fleksibilnosti i brzim prilagođavanjem potrebama korisnika odgovaramo zahtjevima koje pred nas stavlja tržište i nameću trendovi.  Veliki potencijal vidim u činjenici što malo i srednje poduzetništvo ne popunjava tradicionalne segmente u kojima država nije dovoljno prisutna (primjerice skrb za stariju i socijalno osjetljivu populaciju), već je bitno prisutno u sektoru uslužnih djelatnosti kao što su turizam, obrazovanje, zdravstvena skrb, IT sektor. Sve je više malih proizvođača hrane, namještaja prirodne kozmetike , softvera.

Mirjana_Sobin_Jantar_1

Znanje je moć

Oduvijek  sam bila znatiželjna i privlačilo me mnogo toga. Uz redovno školovanje pohađala sam  glazbenu školu (smjer harmonika) i baletnu školu, učila strane jezike, bavila se folklorom, ritmikom, fotografijom, a najviše od svega sam voljela i volim čitati.

Moram istaknuti da je odgoj  u mom životu imao presudnu ulogu – moji roditelji su uvijek govorili da u životu moram imati plan B, da je znanje moć i jedina vrijednost koju ti nitko ne može oduzeti, a maksima moje majke bila je „ sve što hoću to i mogu“.

U gimnazijskim danima privlačile su me razne teme pa sam, iako potječem iz ateističke obitelji, pohađala jednogodišnji seminar iz religije i tri godine bila član filozofske grupe. Roditelji su me u svemu podržavali uz uvjet da završim započeto, nije bilo odustajanja usred školske godine, i da se ne odrazi na uspjeh u školi.

Zahvaljujući svim obvezama od najranijega djetinjstva naučila sam se radu, redu te disciplini i što je najvažnije dobroj organizaciji vremena. To mi je pomoglo kad sam otišla na Filozofski fakultet u Zagreb. Tada sam na brzinu odrasla, stekla samopouzdanje, očvrsnula i naučila se zauzeti za sebe i za druge. Kada sam započinjala karijeru poduzetnice naše se društvo  tek bilo opredijelilo za tržišnu ekonomiju i malo je bilo onih koji su imali znanja i iskustva za poslovanje u takvim uvjetima.

Umjesto savjeta od sestre i njezinoga supruga dobila sam “Ekonomiju” Paula Samuelsona i “Upravljanje marketingom” Philipa Kotlera.  Kotlerova mi je knjiga osobito  pomogla jer je teorija popraćena primjerima iz prakse koji su me ohrabrili da nikad nije kasno započeti nešto novo, ako imaš dobru ideju. Vrlo često razmišljam o tome kako su mi  red, rad i disciplina koje sam usvojila tijekom odrastanja te znanje koje stječem cijeli život uvelike pomogli i na mom poduzetničkom putu.

Biti žena u poduzetništvu

Na početku je biti poduzetnica bilo jako teško, bilo je ratno doba, poduzeća  su propadala, broj nezaposlenih se povećavao i istovremeno padala kupovna moć stanovništva. Nije bilo nikakvih potpora od države, lokalne zajednice i poslovnih banaka kao što je to slučaj danas. Morala sam se pouzdati isključivo u samu sebe te bez velike potpore obitelji ne bih uspjela. Nikada nisam doživljavala poslovni svijet kao svijet muškaraca jer sam u obitelji i u društvu u kojem sam odrastala naučila da su žene i muškarci ravnopravni. Ni danas ne mislim da je muškarcima lakše biti poduzetnicima nego ženama i čudim se što nas nema više. Mislim da je problem u društvu koje se sve više tradicionalizira pa se od žena,  u nedostatku jaslica i dječjih vrtića, očekuje veći angažman  u obitelji.

Tijekom cijeloga poduzetničkog puta najveći izazovi bili su opstanak na tržištu uz rastuću konkurenciju i nestabilnu ekonomiju te usklađivanje profesionalnog i privatnog života. Bilo mi je vrlo važno realizirati se kao supruga i majka, iako poštujem i drugačiji izbor. Kad sam shvatila da ne moram baš sve sama napraviti i imati potpunu kontrolu nad svime,  počela sam delegirati zadatke u tvrtki i obitelji i tako dobila više vremena za sebe. Nitko se nije bunio zbog dodijeljenih zadataka, naprotiv, shvatili su to kao znak mog povjerenja u njih i sve je krenulo nabolje. U školi i učilištu okružena sam uglavnom ženama, a u obitelji s četiri muškarca koji su potpuno ispunili moj život. Puno radosti pružili su mi suprug, dva odrasla sina i prekrasan unuk. Posebno sam ponosna na obitelj jer smo svi socijalno osjetljivi te sudjelujemo u projektima humanitarnog karaktera.

Vjera u sebe i poslovnu ideju

Uspješna poduzetnica,osim znanja i visoke radne etike, ima viziju i cilj, upornost, strpljivost, empatiju i sposobnost da se okruži pametnim, kompetentnim i ambicioznim suradnicima. Za sebe mogu reći da sam  perfekcionist i kad bih mogla vratiti vrijeme unatrag rekla bih samoj sebi „opusti se malo, ništa ne mora biti savršeno jer savršenstvo u realnom svijetu ne postoji”.

Ne vjerujem u superjunake, ali vjerujem u sposobnost i snagu žene koja se oslanja na svoje znanje i intuiciju. Svim ženama poduzetnicama poručila bih da vjeruju u sebe i svoju poslovnu ideju, budu ustrajne i strpljive jer uspjeh ne dolazi preko noći. Okružite se sposobnim suradnicima, delegirajte zadatke i slušajte što vam govore jer više ljudi – više zna.

Uvijek radite na sebi i odvojite vrijeme za sebe, to je tajna samopouzdane i uspješne poduzetnice. Rado odlazim na radionice za poduzetnice i stručno usavršavanje jer volim živu riječ i kontakte s ljudima, ali suvremena tehnologija omogućila nam je online usavršavanje iz vlastitog ureda ili dnevnog boravka što štedi vrijeme, a često i novac. Slobodno vrijeme  rezervirano je za obitelj i hobije, bavim se jogom, slušam glazbu, puno čitam i šećem. Moja karijera je na zalasku, škola i učilište ostaju u sigurnim rukama starijeg sina i ja ću imati više vremena za sebe, obitelj i neke nove projekte. Odlaskom u mirovinu ne namjeravam mirovati.

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -