Ovo je jedna od najkorištenijih mjera HZZ-a koja pomaže poduzetnicima u turizmu

Jeste li čuli za mjeru “stalni sezonac”? To jedna od najčešće korištenih mjera HZZ koja je i te kako pomogla poduzetnicima i zaposlenima u turizmu. U ovom tekstu donosimo sve što trebate znati o ovoj mjeri.

Mjera stalni sezonac: ugovori koje možete sklopiti sa sezoncima

Sezonci u turizmu su sezonski prodavači, konobari, kuhari, sobari, pomoćni kuhari, čistači, kuhinjski radnici, administrativni službenici, ekonomski službenici i hotelijersko-turistički službenici. Turistička agencija ili hotel sa stalnim sezoncima može sklopiti dvije vrste ugovora, to su ugovor na određeno vrijeme za stalne sezonske poslove te ugovor na neodređeno vrijeme za stalne sezonske poslove.

Ugovor na određeno vrijeme za stalne sezonske poslove:

  • Poslodavac je obvezan radniku ponuditi ugovor za iduću sezonu.
  • Ugovor mora sadržavati detalje o uplaćivanju doprinosa za produženo mirovinsko osiguranje.
  • Poslodavac može zatražiti povrat novca ako radnik neopravdano odbije ponudu za sljedeću sezonu (iako je poslodavac ostavio iste uvjete i opis zaduženja).

Ugovor na neodređeno vrijeme za stalne sezonske poslove:

  • Radnik i poslodavac mogu dogovoriti međusobna prava tijekom privremenog prekida sezonskih poslova.
  • Moguće je mirovanje radnog odnosa uz pravo radnika da tijekom tog perioda radi kod drugog poslodavca.

Pročitajte više: Poslodavci, evo na koje potpore imate pravo u 2024.


Subvencije HZZ-a

Koliku subvenciju od HZZ-a prima poslodavac, a koliko sezonac zimi ili u periodu kada ne radi? Poslodavcima se subvencionira 100% troška produženog mirovinskog osiguranja za prva tri mjeseca, a 50% za sljedeća tri mjeseca. Trošak koji se subvencionira je iznos mirovinskog osiguranja od 20% obračunat na minimalnu osnovicu za obračunavanje doprinosa, proporcionalno danima provedenim u produženom mirovinskom osiguranju.

Sezonci primaju novčanu pomoć za najviše 6 mjeseci produženog mirovinskog osiguranja. Prvih 90 dana pomoć iznosi 60% od utvrđene osnovice, a za preostalo vrijeme 30%, s najnižim iznosom koji ne može biti manji od 50% minimalne plaće. Napomena radnicima: dok ste u produženom mirovinskom osiguranju provjerite svoj status zdravstvenog osiguranja.

HZZ Mjera “Stalni sezonac” i slične mjere osiguravaju kontinuitet zapošljavanja u turizmu, radnicima pružaju sigurnost, a poslodavcima olakšavaju troškove u vrijeme dok su zatvoreni. Zapošljavate li u ugostiteljstvu, svakako provjerite minimalne bruto plaće za 2024. bez dodataka na linku. Trebate li savjet oko zapošljavanja stalnih sezonaca, javite se na [email protected]

Više informacija o mjeri stalni sezonac pronađite na linku.

Autorica: Helena Budiša, UHY

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -