Objavljene su mjere za srpanj za mikropoduzetnike, uz neke izmjene!

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je nove potpore za očuvanje radnih mjesta za mikropoduzetnike, odnosno gospodarske djelatnosti koje zapošljavaju do 10 radnika. Mjera za srpanj će iznositi do 2.000,00 kuna po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu.

Povezano:

Što morate znati prilikom prijave za mjere za srpanj?

Mjere za srpanj moći će dobiti svi zaposlenici bez obzira na to rade li na određeno ili neodređeno, uključujući i osnivače, članove uprave, direktore, prokuriste te vlasnike obrta.

Upravno vijeće HZZ-a svaki će mjesec donositi odluku o produljenju mjere, a visina potpore će iznositi 2000 kuna po radniku koji radi puno radno vrijeme.

Poslodavac ne može dobiti potporu za radnike zaposlene nakon 30.6.2020. bez obzira na razlog zapošljavanja, u potporu ulaze radnici koje je poslodavac naveo u trenutku podnošenja zahtjeva. Potporu ne mogu koristiti poslodavci koji nisu isplatili utvrđenu ili propisanu plaću prema ugovoru o radu za sve prethodne mjesece. Iznajmljivači privatnog smještaja i OPG-ovci nemaju pravo na mjeru. Tijekom korištenja mjere mora se obavljati gospodarska aktivnost.

Tvrtke u stečaju mogu koristiti ovu mjeru ukoliko su poslovno aktivne, imaju zaposlenih i podmiruju svoje obveze. Ukoliko koriste Potporu za očuvanje radnih mjesta nastupa mirovanje ugovornih obveza poaktivnim ugovorima.

Svi poslodavci koji su registrirali djelatnost i izvršili prijavu u sustav osiguranika HZMO-a do 29.02.2020. godine mogu koristiti mjeru. Isto tako, osobe koje obavljaju domaću radinost prema Zakonu o obrtu, ako nisu obvezno osigurane po drugoj osnovi ili ako nisu korisnici mirovine mogu koristiti mjeru.

Koji su uvjeti da bi dobili potpore za srpanj?

Zahtjev za dodjelu potpore HZZ zaprima u razdoblju od 7. srpnja do 31. srpnja 2020. godine, a odobravat će se isplata troškova plaće za srpanj 2020. godine.

Poslodavci trebaju dokazati da su u lipnju 2020. godine imali pad prihoda za najmanje 50% u odnosu na lipanj 2019. i to temeljem predaje PDV obrasca za lipanj 2020.g. i lipanj 2019.g. Poreznoj upravi. Ako poslodavac posluje kraće od 12 mjeseci treba dokazati pad prometa za najmanje 50% u lipnju 2020. u odnosu na veljaču 2020. godine temeljem predaje PDV obrasca za lipanj i veljaču 2020.g. Poreznoj upravi.

Porezna uprava će temeljem dostavljenog PDV obrasca, a na zahtjev Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dostaviti podatak o stvarnom postotku pada prihoda za promatrano razdoblje.
Ukoliko je postotak pada prihoda najmanje 50% uz zadovoljavanje ostalih uvjeta može se odobriti potpora.

Dokumentacija je dostupna na web stranici Zavoda koju popunjava i dostavlja Poslodavac:

  • Obrazac Zahtjeva s pripadajućim tablicama, standardizirani je obrazac dostupan na internetskoj stranici Zavoda ili na stranici www.mjere.hr
  • ­Izjava o točnosti podataka i razloga za korištenje potpore.
  • Zahtjev se predaje putem on line aplikacije na web adresi mjera-orm.hzz.hr.

Sredstva će biti isplaćena najkasnije do 20. u mjesecu za prethodni mjesec.

Pitanje koje ostaje otvoreno odnosi se na činjenicu što će biti sa doprinosima koji se odnose na primljenu potporu, da li će se vršiti otpis doprinosa za primljenu potporu.

Foto: Burst

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

event industrija putničke agencije

Vlada RH ostavila event industriju, putničke agencije i povremeni prijevoz putnika...

Udruga Glas poduzetnika želi ponovno upozoriti da se event industrija, putničke agencije i povremeni prijevoz putnika nalaze na izdisaju. U medijima...
- Advertisment -