Ove mlade znanstvenice grade svjetske karijere iz Hrvatske, ne propustite ih čuti na našoj online konferenciji 11.2.!

Njihova imena vjerojatno ste već čuli, ali ako niste vrijeme je da ih zapamtite. Antonia Ressler, Nataša Vučemilović-Alagić, Marina Martinić-Kavur i Miranda Sertić su mlade znanstvenice koje žele ostati u Hrvatskoj i iz Hrvatske mijenjati svijet. Njihova istraživanja, sigurno smo, postat će temelj važnih svjetskih promjena, a o važnim temama govorit će na našoj online konferenciji 11.2. “Žene u znanosti i farma biznisu”.


Pročitajte više: Zanima vas karijera u znanosti? Slijedite ove savjete!


Tko su mlade hrvatske znanstvenice?

Mlada Koprivničanka Antonia Ressler dobitnica je L’Orealove stipendije “Za žene u znanosti”, a na konferenciji će govoriti o važnosti i moći umrežavanja za razvoj uspješne karijere u znanosti. U svom znanstvenom radu posvetila se istraživanju metoda poboljšanja mehaničkih i bioloških svojstava ispitivanih nosača, posebno utjecaju nosača na razvoj koštanih stanica i regeneraciju koštanog tkiva, prenosi Tportal. Drugim riječima, posvetila se potrazi za biomaterijalima koji će zamijeniti koštano tkivo.

mlade znanstvenice
Antonia Ressler

Ruđerovka Nataša Vučemilović-Alagić predavanje će usmjeriti na usporedbu znanstvene, ali i radne atmosfere između Hrvatske i Njemačke. Poseban fokus će biti na to kako je biti jedina doktorandica u muškom timu u obje države. Njezin znanstveni rad usmjeren je na očuvanje okoliša, to nastoji ostvariti modeliranjem i simuliranjem ionskih tekućina (rastopljene soli) koristeći molekularnu dinamku, a svojstva ionskih tekućina istražuje rabeći računalo, prenosi Tportal. Cilj joj je predvidjeti ta svojstva i s kolegama istražiti kako se tekućine ponašaju u različitim okolišima.

mlade znanstvenice
Nataša Vučemilović – Alagić

“Ciljevi održivog razvoja su smanjenje siromaštva i gladi, kvalitetno obrazovanje, spolna ravnopravnost, čista voda, prihvatljive cijene energije, klimatske akcije, jake institucije…”, objasnila je Nataša za Tportal. Više o njezinom radu i planovima možete saznati na konferenciji.

Nakon što je doktorirala molekularnu biologiju na Sveučilištu u Beču, Marina Martinić-Kavur, odlučila se vratiti u Hrvatsku i zaposliti u Genosu. U Genosu radi na testu GlycanAge koji precizno utvrđuje biološku dob, a može predvidjeti i nastanak nekih bolesti. Danas je voditeljica korporativnih komunikacija, a osim znanstvene karijere, posvetila se promociji i popularizaciji znanosti.

mlade znanstvenice
Marina Martinić-Kavur

Kroz radno iskustvo u Austriji i Njemačkoj, kolaboracijama u Sjedinjenim Američkim Državama i u Ujedinjenom Kraljevstvu, te pet godina života koje je (kada nije bila u laboratoriju) provela na putovanjima, Marina će pokazati svoj životni put i ispričati kako i zašto je pronašla savršeni omjer obiteljskog života i karijere u znanosti unutar granica Lijepe Naše.


Pročitajte više: GlycanAge će utvrditi biološku dob vašeg organizma, ispitali smo kako!


Miranda Sertić je farmaceutkinja, sveučilišna nastavnica i znanstvenica. Docentica je na Zavodu za analitiku i kontrolu lijekova na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu. Područje njezina znanstveno-istraživačkog interesa je razvoj novih analitičkih metoda za analizu lijekova i kontrolu kvalitete dodataka prehrani, s naglaskom na analitičke tehnike: kapilarnu elektroforezu, tekućinsku i plinsku kromatografiju te masenu spektrometriju.

mlade znanstvenice
Miranda Sertić

Na predavanju će govoriti o izazovima koje nam nameće i društvo, ali i koje namećemo sami sebi, ukoliko želimo biti uspješni u svom poslu i istovremeno se realizirati kroz obitelj. Govorit će o lekcijama koje je naučila u međunarodnom okruženju radeći kao predsjednica Sekcije mladih farmaceuta u Međunarodnoj farmaceutskoj federaciji.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -