Privatni mobitel na radnom mjestu: Da ili ne?

Navikli smo uza sebe uvijek imati svoje mobitele kako bismo svima oko nas bili dostupni bez obzira na vrijeme i mjesto. Ipak, znači li to da moramo biti dostupni i dok smo na poslu? Istraživanja su pokazala da prosječni zaposlenik provede oko 56 minuta dnevno koristeći privatni mobitel na radnom mjestu. I dok pretjerano korištenje mobitela sigurno smanjuje produktivnost, pristup poslodavaca o tome je li i pod kojim uvjetima je mobitel dopušten se razlikuje od poslodavca do poslodavca.


Pročitajte više: Uništavaju li nam pametni telefoni ljubavni i društveni život?


Važnost postavljanja pravila

Nije realistično očekivati da zaposlenici neće nikada koristiti privatni mobitel na radnom mjestu. Većina voli imati mobitel pored sebe za svaki slučaj, osobito ako imaju djecu ili se brinu za starije roditelje. Većina poslodavaca nema službena pravila vezana za korištenje privatnog mobitela, što otežava situaciju i poslodavcima i radnicima. Stručnjaci savjetuju postavljanje pravila, čak i ako su vrlo kratka i opuštena, kako bi zaposlenici imali smjernice ispravnog ponašanja.

Jedan od najčešćih razloga za postavljanje pravila, odnosno zabranu korištenja mobitela je sigurnost na radnom mjestu. Toga se pridržava i Martina Dumančić, vlasnica slastičarnice M&M. “Privatni mobiteli ostaju u garderobi. U iznimnim situacijama kao što je bolest člana obitelji dozvoljavam da zaposlenici ponesu mobitel u proizvodnju. To se pokazalo dobrom praksom jer pozivi i poruke dosta ometaju te smo smanjili rizik od mogućih ozljeda.”

Isključivanje zvuka

Iako mobiteli ne ugrožavaju sigurnost na većini poslova, određena pravila su ipak korisna kako bi se osigurala neometana produktivnost. Kao prvo pravilo ističe se isključivanje zvuka i prebacivanje mobitela na vibraciju ili nečujni način rada. Dobra alternativa su pametni satovi koji upozoravaju na nadolazeće pozive, a ne ometaju u radu.

Zabrana u određenim situacijama

I dok potpuna zabrana korištenja mobitela može biti kontraproduktivna, savjetuje se ograničiti njihovu upotrebu u određenim situacijama. Mobiteli bi trebali biti zabranjeni za vrijeme sastanaka, konferencija ili za vrijeme rada sa strankama. Za bilješke se savjetuje korištenje papira i olovke, kako ekran mobitela ne bi odvlačio pozornost.


Pročitajte više: 7 savjeta za povećanje produktivnosti


Mjesto za primanje privatnih poziva

Ako dozvoljavate korištenje mobitela za primanje privatnih poziva, korisno je uspostaviti pravilo da se takvi pozivi trebaju obavljati na mjestu gdje drugi zaposlenici neće biti ometani. Takvo privatno mjesto sačuvat će privatnost razgovora i neće smanjivati produktivnost ostalih zaposlenika. Privatno mjesto za razgovore ne bi trebao biti toalet – važna je i privatnost ostalih korisnika toaleta.

Pokazujte primjerom

Ako želite pomoći svojim zaposlenicima u stvaranju zdravih navika vezanih uz korištenje mobitela, vodite ih vlastitim primjerom. Budite uzorni i nemojte koristiti mobitel za vrijeme radnog vremena, osim za hitne pozive. Ako se sami strogo pridržavate pravila, veće su šanse da će ih zaposlenici slijediti.

Naposljetku, iako je korisno imati određena pravila kad je u pitanju mobitel na radnom mjestu, najvažnije je imati povjerenje u svoje zaposlenike i njihovu odgovornost. U takvim slučajevima nisu potrebne stroge zabrane. To ističe i Silvija Repić, direktorica Sana delikatesa. “Nikad mi nije palo na pamet zabraniti korištenje mobitela. Oni koji ga žele koristiti bi i tada našli način da ga koriste, a oni koji su odgovorni su odgovorni i bez zabrane.”

Foto: Unsplash/Priscilla Du Preez

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -