Moza bint Nasser – nada u bolje sutra Katranki

Kako je započelo Svjetsko nogometno prvenstvo u Katru, zemlja je ‘pod povećalom.’ Tako je na ceremoniji otvaranja mnogima ‘zapela za oko’ Moza bint Nasser, supruga bivšeg i majka sadašnjeg katarskog emira. Istaknula se svojom elegancijom i već prepoznatljivim modnim stilom, a mnogi su se zapitali – tko je ona zapravo i što ona radi.

Omiljena emirova supruga

Moza bint Nasser rođena je 1959. u Katru, te je jedna od tri supruge šeika Hamada bin Khalife Al Thanija, bivšeg katarskog emira. Jedna je od najpoznatijih i najcjenjenijih članica katarske vladajuće obitelji. Njezin sin, Tamim bin Hamad Al Thani, trenutni je katarski emir.

Inače ne potječe iz obitelji ‘plave krvi.’ Štoviše, njezin otac Nasser bin Abdullah Al-Missned je bio poznati opozicijski aktivist koji je zastupao ravnopravnu podjelu bogatstva. Zbog toga ga je Mozin budući svekar, a tadašnji emir, zatvorio. Iza rešetaka, isplanirao je bijeg u Kuvajt koji je na kraju i ostvario.

Dok je još studirala, uočio ju je šeik Hamad za kojega se pristala udati. Hamadu je bila druga supruga, a danas je bez sumnje najpoznatija. Jedina je s kojom je stupio u brak iz ljubavi, a ne iz potrebe, te je i jedina koja mu nije sestrična. Imaju sedmero djece.

Moza je svoju poziciju supruge jako dobro iskoristila kako bi uvela pozitivne promjene u Katar, ali i svijet.

Za obrazovanje i žensko dostojanstvo

Moza bint Nasser vrlo je aktivna u promicanju obrazovanja i drugih društvenih reformi, te je vrlo angažirana u razvoju međunarodnih odnosa, za što koristi svoje diplome iz sociologije i islamske javne politike, piše Qatar Foundation, organizacija u čijem odboru ona sjedi, a i jedna je od njenih osnivačica.

Međunarodno, Moza je 2012. pokrenula organizaciju Education Above All (EEA). Cilj inicijative je poticanje razvoja siromašnih, te sukobima i katastrofama pogođenih područja, kao i promicanje dobrobiti djece i žena. Izjasnila se i kao protivnica poligamije.

Osnovala je i inicijativu Silatech 2008. kojoj je cilj adresirati i poboljšati uvjete zapošljavanja mladih na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi. Inicijativa je to koju je pokrenula nakon što je proglašena ambasadoricom UN-a.

Općenito, vrlo je aktivna kad je u pitanju promicanje obrazovanja, te smatra kako je važno da svako dijete ima pristup barem osnovnom obrazovanju. Zalaže se i za visoko obrazovanje, kao i za mogućnosti obrazovanja na ‘miješanim’ fakultetima, te podržava obrazovanje djevojčica i žena.

Njezin je rad prepoznat u više zemalja koje su joj odale počasti, među kojima je i hrvatski Velered kraljice Jelene koji joj je dodijeljen 2017.

Uz sve, poznata je i kao modna ikona, a 2015. je proglašena jednom od najbolje odjevenih žena na svijetu.


Pročitajte više: Izaći iz doma Indijkama je simbol slobode: Srishti Bakshi o mobilnosti žena


Katarske žene – u kandžama skrbnika

Nažalost, na razini Katra situacija za žene je daleko od idealne. Human Rights Watch 2021. je objavio izvještaj u kojemu otkriva detalje života žena u toj zemlji, a podatci su prikupljeni kroz intervjue sa ženama koje su iz te zemlje prebjegle. Iako u usporedbi s drugim zemljama ne traže često azil, činjenica je da diskriminacija postoji i da su njihovi životi vrlo usko vezani uz njima bliske muškarce.

Žena tako mora tražiti dopuštenje od muškog skrbnika kako bi studirala, koristila taksi, radila na nekim državnim pozicijama i školama, i ostvarila neke usluge vezane uz žensko zdravlje. Žene također nisu skrbnici svoje djece, već je to njihov otac. Žene smiju putovati van države bez dopuštenja skrbnika od 25., a muškarci od 18. godine. Iako im suprug ne mora odobriti putovanje, zakonski ga smije zabraniti.

Što se samog braka tiče, ženi je potrebno i dopuštenje trenutnog skrbnika kako bi stupila u brak, nakon čega njezin suprug postaje skrbnik. Muškarci pak ne trebaju dopuštenje kako bi stupili u brak, pa čak ni od trenutnih supruga. Naime, muškarci smiju imati do četiri supruge.

Skrbnici će rado uskratiti ženama ono što žele ili trebaju zbog osobnih stavova i odnosa. Tako jedna žena priča kako joj je brat uskratio potpis za udaju za stranca.

“Trebala sam njegov potpis i pismo. Osjećao se moćno, pokazao mi je otpor. Nismo se dobro slagali. Rekao mi je: ‘Neću ti pomoći.'”

Dodatno, muškarci se mogu razvesti bez da obavijeste ženu, no žena treba razvod zatražiti putem suda. Razvod je u katarskom društvu i dalje svojevrsni tabu.

Iako su češće visokoobrazovane, žena je među zaposlenim osobama u Katru dvostruko manje nego muškaraca. Srećom, broj zaposlenih žena je u porastu.

Na visokim političkim pozicijama su tek četiri žene, stoji u izvješću za 2021. godinu.


Pročitajte više: Obiteljsko nasilje – i dalje su žrtve te koje se moraju opravdavati


Zdravstvena i zaštita od nasilja?

Uz sve navedene zabrane, postavlja se i pitanje zaštite žene ženskog zdravlja i zaštite od nasilja.

Iako je Katar poznat po izvrsnoj liječničkoj skrbi, ženama ona lako može biti uskraćena, piše HRW. Za pobačaj, čak i u slučajevima fetalnih abnormalnosti, potrebna je dozvola skrbnika. Potrebna je dozvola i u slučajevima liječenja neplodnosti, ali i za liječenje poremećaja poput endometrioze. Nije rijetkost da liječnici ženama odbiju raditi vaginalni ultrazvuk ako nisu u braku, čak i kad je riječ o hitnoj pomoći. Neudane trudne žene mogu biti i kažnjene zatraže li zdravstvenu pomoć budući da je u Katru spolni odnos prije braka ilegalan, a liječnici su dužni prijaviti sumnju na ‘nelegitimnu trudnoću.’

Dodatan je problem i loša zaštita žena od obiteljskog nasilja budući da problematika uopće nije zakonski uređena. Tako je u slučajevima kad žena pobjegne zbog zlostavljanja svojeg supruga, ona primorana vratiti mu se sudskom odlukom. Suprug, naime, u takvim slučajevima prijavljuje ženu za ‘neposluh’ i uredno dobiva spor.

Ženu je moguće prijaviti za ‘neposluh’ i ako ne traži dopuštenje prije nego prihvati zaposlenje, putovanje, napuštanje doma ili odbijanje spolnog odnosa bez ‘legitimnog’ razloga.

U posljednja dva desetljeća, a primarno zahvaljujući Mozinim naporima, sustav zaštite žena žrtava obiteljskog nasilja je poboljšan, te su otvorene i sigurne kuće.

Evidentno je kako Katar ima prostora za poboljšanje, a zahvaljujući Mozi bint Nasser, ima i potencijala. Ne možemo reći kako tu još nema puno posla. Nažalost, ima ga. Ostaje nadati se da će zahvaljujući njoj, njezinoj djeci i poklonicima budućnost žena u Katru biti puno ljepša.

Foto: Canva / Instagram Moza bint Nasser

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -