Može li nova CBO Ubera Bozoma Saint John popraviti njegov narušen imidž?

Nije nam strana vijest da će se žena doći na vrh kompanije kada muškarci više ne mogu popraviti stvari. Prema istraživanjima, žene na vodećim pozicijama ostvaruju bolje rezultate, one su opreznije i ne riskiraju nepotrebno.

Stoga i ne čudi da je na novu poziciju Chief brand Officera (CBO) u Uberu došla žena. Njeno ime je Bozoma Saint John, a dosad je obnašala dužnost direktorice globalnog marketinga za Apple Music i iTunes.

Na ovu poziciju je došla kako bi popravila imidž Ubera koji je u posljednje vrijeme zbog brojnih skandala zaista narušen. Riječ je o jednoj od rijetkih crnkinja na C-level razini u tehnološkoj industriji.

U medijima se već duže vrijeme nagađa kako će i na CEO poziciji Ubera biti žena, a spominju se Arianna Huffington, Sheryl Sandberg, Susan Wojcicki  i mnoge druge.

Tko je Bozoma Saint John?

Bozoma Saint John je imala zanimljiv karijerni put. Rođena je u Gani, u dosta siromašnoj zemlji gdje ljudi žive u lošim uvjetima.  Još kao dijete napustila je svoju zemlju i zajedno s obitelji otišla u američki grad Colorado Springs, i tamo se počela školovati.

Zapravo, zanimljivo je kako je obitelj otišla u Ameriku zbog toga što je njen otac želio završiti fakultet, a upravo joj je on, kao i mnogim drugim lidericama, kroz život bio najveća inspiracija.

U svojoj bogatoj karijeri osim u Appleu, radila je kao izvršna direktorica u marketinškim agencijama Arnold Worldwide i Spike DBB, kasnije je bila marketing manager u Pepsi Co. te napredovala do direktorice marketinga za zabavu i glazbu.

I upravo se zbog glazbe proslavila u medijima. Naime, svi su prenosili njeno repanje na prošlogodišnjoj Appleovoj konferenciji u kojoj je i druge pozvala da joj se pridruže, a  što je izazvalo opće oduševljenje na društvenim mrežama, te su je proglasili najkul osobom u Appleu.

Super execu-mommy

Saint John je i samohrana majka malene kćeri Lael, a sebe voli zvati super execu-mommy (super direktorica-mama). Njen suprug je prije nekoliko godina preminuo od raka.

Njen snažan karakter odražava se i u njenom modnom izričaju, koji je zaista specifičan. Osim što je prema Billboardu bila među 40 najuspješnijih direktorica mlađih od 40 godina, magazin Fast Company proglasio ju je jednom od 100 najkreativnijih osoba. Ova inspirativna žena pomaže drugim ženama kako bi se izdignule od svojih tradicionalnih uloga.

Prošlog mjeseca preuzela je tu zahtjevnu ulogu u Uberu, kako bi promijenila percepciju ovog branda. Kako piše The Guardian, imidž ove kompanije teško se može promijeniti bez prethodnog mijenjanja kulture kompanije.

Ali od žene koja je uspjela natjerati i geekove na plesanje, zaista možemo očekivati puno.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Mazalin izvršna direktorica

Dok javno zdravstvo guše liste čekanja, u fokus dolaze privatne klinike

Centar za žensko zdravlje, pružatelj usluga vrhunske kvalitete s više od 10 priznanja NajDoktor, poliklinika u koju se pacijentice uvijek vraćaju...