Može li tečaj stranoga jezika popraviti ocjene u školi?

Problem teških torba u osnovnim školama tema je o kojoj se raspravlja već niz godina na početku školske godine i problem je koji se još uvijek rješava. Zanimljivo je, međutim, da rasprava o fizičkom opterećenju učenika nije potaknula raspravu o sve većim zahtjevima što se tiče usvajanja školskoga gradiva.

U školama stranih jezika iz godine u godinu sve je više djece

Nekoć se učenike koji su „išli na instrukcije“ smatralo problematičnim i lošim učenicima koji su povremeno dodatno radili s drugim profesorom kako bi ispravili jedinice. Danas dodatnu nastavu imaju učenici s različitim ocjenama: oni s jedinicama i dvojkama moraju ispraviti ocjene, oni s trojkama i četvorkama moraju popraviti ocjene zbog prosjeka, a oni pak s peticama trebali bi naučiti više od onoga što je propisano školskim programom. Stoga nije neobično čuti da dijete ima instrukcije iz nekoliko predmeta, i to redovito tijekom cijele školske godine.

Postavlja se pitanje kako je došlo do tog trenda. Jesu li školski programi svake godine sve zahtjevniji? Jesu li udžbenici sve složeniji? Jesu li profesori sve zahtjevniji i stroži? Očekuju li roditelji previše od djece? Jesu li djeca manje usredotočena na školu pa ne postižu očekivane rezultate? Ili se možda vraća moda privatne poduke od prije nekoliko stoljeća? Utječe li situacija na tržištu rada na ovaj trend?

U školama stranih jezika iz godine u godinu sve je više djece osnovnoškolske i srednjoškolske dobi koja pohađaju redovni tečaj stranoga jezika koji već uče u redovnoj školi. Roditelji navode različite razloge za upis na tečaj: „mora ispraviti jedinice“, „treba popraviti ocjene“, „slabo rade jezik u školi“, „muči se s jezikom“, „ne zna sam napraviti zadaću, a ja mu niti znam niti stignem pomoći“, „profesorica ga je uzela na zub pa je zamrzio jezik“, „trebat će mu jednog dana za studij ili posao“, „prijatelj mu ide na tečaj pa je i on htio“, i tako dalje.

Potrebe su različite, a čini se da su zahtjevi za učenike i profesore u školama stranih jezika sve veći. Nažalost, prevelika ili nerealna očekivanja mogu dovesti do razočaranja zbog neispunjenja zadanih ciljeva, na primjer roditelj se može pitati: zašto moje dijete još uvijek ima „loše ocjene“ u školi iako ide na tečaj? A slijedom toga, postavlja se općenito pitanje: može li tečaj stranoga jezika popraviti ocjene u školi?

Iskustvo škola stranih jezika govori da u većini slučajeva to i jest slučaj. Međutim, ipak postoji razlika između takozvanih instrukcija i redovnih tečajeva stranih jezika. Instrukcije se temelje na ponavljanju gradiva iz školskog udžbenika i na pripremama učenika za predstojeće ispite, testove, kontrolne, pismene, usmene…

Rad na tečaju stranoga jezika bazira se na udžbeniku koji se razlikuje od onoga iz osnovne i srednje škole, a isto kao i u redovnoj školi, prati program koji je propisan u školi stranih jezika. Iako se gradivo dvaju udžbenika uglavnom poklapa, dinamika, način i redoslijed obrade gradiva u školi stranih jezika vrlo se često znatno razlikuju od onih u redovnoj školi.

Ako tome pridodamo i činjenicu da i sami profesori ponekad imaju različita očekivanja i zahtjeve od učenika, cijela situacija još je teža kad govorimo o eventualnom ispravljanju jedinica ili dvojki. To dovodi do pitanja zašto onda uopće dijete upisati na tečaj stranoga jezika?

Ako je problem u osnovnoj ili srednjoj školi akutan i dijete uz sve samostalne napore i pomoć roditelja ne uspijeva popraviti ocjene ili općenito napredovati u usvajanju stranoga jezika, preporučuje se individualni dodatni rad koji smo se naviknuli zvati instrukcijama. Na takvom tipu nastave ciljano će se raditi na onome što učenika najviše muči i intenzivno će se raditi na pripremama za provjere znanja.

Kako_prenijeti_znanje

Individualnost djeteta igra veliku ulogu u procesu usvajanja stranoga jezika

Međutim, pohađanje redovnoga tečaja stranoga jezika ima puno prednosti:

  • Fokus nastave nije na ocjenama i ispitima, pa su učenici manje opterećeni, a time i motiviraniji za rad.
  • Radi se u manjim grupama u odnosu na redovne škole, što omogućuju da se tijekom školske godine temeljito obradi gradivo.
  • Razvijaju se podjednako sve vještine: pisanje, čitanje, slušanje i govorenje.
  • Veliki je naglasak na upotrebi jezika u svakodnevnoj komunikaciji, a ne na učenju pravila i riječi napamet.
  • Igra je vrlo zastupljena na nastavi, što usrećuje i motivira učenike.
  • Na tečaju stranih jezika stječu se prijateljstva, pa se učenici i međusobno motiviraju na usvajanje jezika.
  • Zbog opuštene atmosfere na satu, učenici više nemaju strah od stranoga jezika ili odbojnost prema njemu.
  • Dodatni rad na jeziku povećava sigurnost i pouzdanje u radu u redovnoj školi.
  • Kreativni rad na satu razvija dječje vještine i mišljenje na općoj razini.
  • Obilježavanjem praznika, blagdana i drugih kulturoloških događanja, djeca uče općenito o kulturi.

Ako ste imali nedoumice o tome upisati ili ne dijete na tečaj stranoga jezika koji uči u redovnoj školi, ova razmišljanja bi vam mogla pomoći u njihovom rješavanju. Međutim, svakako uzmite u obzir i individualnost djeteta koja u svakom slučaju igra veliku ulogu u samom procesu usvajanja stranoga jezika.

Autor: Jasminka Šturlić

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više