Možete li sami napraviti webshop?

U današnje vrijeme svatko tko prodaje neki proizvod morao bi razmisliti i o izradi webshopa. Činjenica je da ljudi sve više kupuju putem interneta, a mnogi i prije odlaska u samu trgovinu vole provjeriti kako proizvod izgleda i koliko košta u internetskim trgovinama.

Broj Hrvata (i Hrvatica) koji kupuju putem interneta raste iz godine u godinu, a domaći prodavatelji u prednosti su pred stranim kompanijama jer proizvode mogu brže dostaviti.

No, kad se poduzetnik odluči na pokretanje webshopa, pravi posao tek počinje. Upitali smo Marka Jezernika iz tvrtke “1klik” da nam pojasni što točno znači pokrenuti webshop.

Možete li sami napraviti webshop?

“Preporučio bih ga svima onima kojima je interesantno isporučivati svoje proizvode na nivou cijele države, a i šire”, ističe Marko Jezernik i dodaje kako trenutno u Hrvatskoj nema pravila – webshop otvaraju i velike tvrtke i mali poduzetnici.

“Tvrtkama svih veličina je u interesu da imaju web trgovine, kako bi mogli brže isporučivati svoje proizvode i usluge. Isto tako uz pomoć web-a i web trgovina, tvrtkama postaje lakše da stupe u direktni kontakt s potencijalnim kupcima”, ističe naš sugovornik.

Za razliku od web stranica koje je moguće napraviti u veoma kratkom vremenu i tako stvoriti još jedan komunikacijski kanal s potencijalnim klijentima, za izradu webshopa ipak je potrebno malo više znanja.

“Jednostavne izrade nema, sve kreće od toga da potencijalni klijent ima jasnu viziju tko su njegovi kupci, i koliko geografski široko želi ići s prodajom svojih proizvoda”, pojašnjava Jezernik te dodaje kako se u većini slučajeva koriste već izrađeni obrasci (template) koji se potom prilagođavaju potrebama klijenta. Izrada rješenja koje bi bilo napravljeno samo za tog klijenta veoma je rijetka.

“Čak i najveće web trgovine u Hrvatskoj i šire koriste gotova rješenja koja se onda prilagođavaju njihovim potrebama. Na taj način klijent se može posvetiti prezentaciji svojih proizvoda, a web developer izradi same web trgovine. Isto tako jedna od prednosti gotovih rješenja je da se sigurnosne nadogradnje izbacuju češće (ipak se tu radi o open source sustavima, iza kojih stoji velika zajednica developera), nego kod rješenja koje su razvijana samo za jednog ili par klijenata”, dodaje naš sugovornik.

Otkud krenuti?

Odlučili ste napraviti webshop i sad se pitate otkud krenuti. Za dobar webshop ne treba vam puno.

“Dobra ponuda, dobar developer i treba biti svjestan činjenice da je web trgovina ista kao i bilo koje drugo prodajno mjesto. Ne postoje ‘instant’ trgovine koje su online, a narudžbe dolaze same od sebe. Svaka trgovina mora imati nekog tko radi u njoj, brine o narudžbama i razgovara s kupcima. Ako se ovo zanemari web trgovina će se teško pokazati kao isplativa investicija”, napominje Jezernik.

Kad već spominjemo investicije, upitali smo našeg sugovornika koliko uopće košta izrada webshopa. Može li se uopće dati neka procjena?

“Cijena uvijek ovisi o željama i potrebama klijenta. Bez direktnog razgovora s klijentom, teško se može predvidjeti bilo kakva okvirna cijena”, kaže naš sugovornik i dodaje kako se netko uvijek može sam okušati u izradi webshopa, ali to nije nimalo lak ni jednostavan posao.

“Rješenja za izradu web trgovina ima mnogo, isto tako i template-a koji se mogu koristiti prilikom izrade. S obzirom da se najčešće radi o open source rješenjima, većina njih je i besplatna. Sve ovisi o tome koliko su se budući vlasnici web trgovina voljni posvetiti učenju programskih jezika koji će im dobro doći prilikom izrade, sigurnosti na samoj web trgovini, online marketingu, SEO optimizaciji, instalaciji sigurnosnih nadogradnji i testiranju odnosno razvoju novih značajki koje žele dodati u web trgovinu. Ako uz sve ostale svakodnevne aktivnosti imaju vremena i za sve gore navedeno mogu krenuti i u samostalan razvoj”, pojašnjava Jezernik.

Imamo webshop, a što sad?

Izrada webshopa zapravo je samo početak. Naime, za razliku od web stranice na kojoj iste informacije mogu stajati godinama, webshop je “živa” stvar i poput svake trgovine zahtjeva stalni nadzor, popravke i nadogradnje.

“Što se tiče održavanja sa developerske strane radi se o redovitom instaliranju novih sigurnosnih nadogradnji, provjeravanja da li je bilo kakvih pokušaja hakiranja stranica i sličnih aktivnosti. Naravno tu je uvijek i dodavanje novih značajki na zahtjev klijenta. S druge strane klijent vodi brigu oko isporuke robe, odgovaranja na upite kupaca i sl. Utrošak vremena ovisi o broju kupaca / narudžbi, a i kvaliteti izrade same web trgovine”, ukratko objašnjava Jezernik.

Dakle, odlučite li se pokrenuti webshop, morate biti svjesni da je to još jedna trgovina o kojoj treba voditi računa. Možda čak i više nego o onoj fizičkoj. Dobro osmišljen webshop može biti izvrstan kanal prodaje i način da svoje proizvode pošaljete u svijet. Ali isto tako je bitno da od prve ideje o webshopu točno znate što želite s njime postići.

“Najvažnije je da vlasnik web trgovine ima jasnu viziju o ciljanoj skupini svojih klijenata i mogućnostima koje im želi ponuditi, a developer dovoljno znanja i iskustva da sve to prenese u novu web trgovinu”, zaključuje na kraju Marko Jezernik.

Foto: Flickr/Tim Reckmann

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -