Muči vas trema pri javnom nastupu? Bavite se tjelovježbom i tehnikama disanja i opuštanja

Podrhtava vam glas, noge se lagano tresu, dlanovi znoje, imate osjećaj kao da ne znate baš ništa o temi o kojoj izlažete? Vjerujem da smo svi barem jednom u životu osjetili tremu prije javnoga nastupa.

Sve je počelo u ranom djetinjstvu kada samo nestrpljivo čekali hoće li nas profesor u školi baš taj sat prozvati, hoćemo li savršeno odgovoriti izazovu. Vjerujem da vam je poznat i onaj osjećaj da moramo briljirati, da ne smijemo nikoga razočarati.

Najviše se bojimo prosudbe publike pred kojom izlažemo

Strah od javnoga nastupa sasvim je normalan i prirodan osjećaj. Jako je važno osvijestiti kako tremu imaju svi, glumci i pjevači, profesori pa i političari prije javnih nastupa. Teško je, gotovo nemoguće, takvoga se straha u potpunosti osloboditi, ali ga se može u značajnoj mjeri ublažiti. Do te mjere da neće biti nikakva prepreka istupanju pred drugim ljudima.

Bojimo se da ćemo biti osramoćeni, da ćemo podbaciti i ispasti nestručni. Također, bojimo se osude i prosudbe publike pred kojom izlažemo – imamo strah od ocjene i eventualnih posljedica koje može prouzročiti. Javlja se strah da će vidjeti nešto što ne želimo da se o nama zna.

Ipak, u većini slučajeva takav osjećaj nije realan s obzirom na to da se u pravilu ne radi o pitanju života i smrti, bez obzira na to što se nama to ponekad tako čini.

Neovisno o tome koliko je trema intenzivno prisutna u vašim životima, javni nastupi, osim što su nužni, istodobno su i neizbježni. Unatoč odrastanju i izgrađenim socijalnim vještinama te emocionalnoj inteligenciji, osjećaj neugode zbog izloženosti i potencijalnoga neispunjenja očekivanja i dalje lebdi oko nas.

Osmjeh i iskrenost otvaraju sva vrata

Pri suočavanju sa strahom najvažnija je priprema. Dobra priprema prije svakoga nastupa ključ je uspjeha. Najvažnije je da budete prirodni i autentični. Osmjeh i iskrenost otvaraju sva vrata te najlakše stvaraju osjećaj povjerenja i povezanosti s publikom.

Ako možete, odaberite temu s kojom ste zaista dobro upoznati i pokušajte odraditi prezentaciju sa 100 posto energije. Dok govorite, razmišljajte o porukama koje želite prenijeti, a manje o samim riječima kojima se pritom koristite. Učinite predavanje zanimljivim, interaktivnim, postavljajte pitanja – razmislite o tome na koji način biste vi htjeli čuti neke stvari.

Vježba nas čini majstorom, bez obzira na vaše prethodno iskustvo u javnim nastupima, dovoljan broj ponavljanja nekoga izlaganja učinit će da isto zvuči bolje, uvjerljivije i autentičnije. Vježbajte pred ogledalom ili kod kuće, bez publike.

Pokušajte odraditi izlaganje pred ukućanima i zamolite ih da budu „okrutno“ iskreni. Istraživanja su pokazala zanimljivost da predavači koji su u boljoj fizičkoj kondiciji bolje odrađuju predavanja. Poruka je jasna, bavite se tjelovježbom, bavite se samim sobom, tehnikama disanja i opuštanja.

Olakšajte si prezentiranje dodatnim materijalima poput power point prezentacije ili sažetaka predavanja u obliku podsjetnika. Sve vam to može olakšati tremu, ali svakako se vodite i onim da što više predavanja održite, bit ćete sve bolji i bolji.

Autorica: Ana Meštrović, savjetnica za odnose s javnošću u Smart grupi s dugogodišnjim iskustvom u vođenju edukacija na području komunikacijskih vještina i HR – management (soft skills).

Foto:123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više