Multitasking – spas ili prokletstvo?

Multitasking vam je spas ili prokletstvo? Bila sam gošća emisije Provjereno na Novoj TV o multitaskingu gdje  sam vrlo otvoreno pričala kako ja to radim. Meni je i spas i prokletstvo ali ne bi ga mijenjala ni za šta 🙂

Možemo li izbaciti multitasking?

Ne trebaju mi znanstveni dokazi da je bolje koncentrirati se na jednu stvar, završiti ju i onda nastaviti dalje. Samo što život tako ne funkcionira! Niti na poslu, a kod kuće još manje:-).

Gdje su ti savršeni uvjeti gdje nema ometanja, sve ide po planu, nemate višestruke rokove koje ne stižete?? Nikad ih nisam doživjela na poslu. A kod kuće još manje. Vrijeme kod kuće je toliko ograničeno da ćemo moći izbaciti multitasking vjerojatno tek u mirovini:-).

Sve što radim, radim s maksimum ometanja i upadanja. Zato mi se i desi da račune plaćam cijelo poslijepodne jer me stalno netko prekida i ometa. Naravno da bi bilo savršeno da imam sat vremena, bez ometanja i računi bi bili riješeni za čas.

Multitasking samo ženska stvar?

Većina istraživanja o multitaskingu dokazuje da su žene bolje u tome od muškaraca. Kažu da je razlog tome naš evolucijski razvoj jer su muškarci bili zaduženi samo za lov a žene za sve ostalo. Pa smo tu vještinu evolucijski dovele do savršenstva:-).

Multitasking ima benefite sve dok se radi o kratkim aktivnostima – na primjer, javljanje na telefon tijekom vožnje. Problemi nastaju ako radimo više aktivnosti istovremeno nekoliko sati zaredom, što je obično ono vrijeme nakon povratka s  posla kad u nekoliko sati treba napraviti milion stvari. :-).

Dok sam radila u korporativnom svijetu, upravljanje s nekoliko projekata istovremeno i nije bilo  toliko problematično u usporedbi s upravljanjem projektima kod kuće. Rokovi kod kuće su puno kraći (svi doreda:-)), mora se jesti svaki dan, staviti djecu spavati svaki dan, svaki dan ih odvesti u vrtić:-))….a samo nas je dvoje za delegaciju.

Sad su mi trenutno svi projekti pomiješani, i poslovni i kućni, svi se događaju istovremeno, barem dok beba ne krene u vrtić:-).

Ako smo već multitasking dovele do savršenstva, mislim da bi trebale poboljšati i sposobnost pričanja o multitaskingu. I na poslu i kod kuće. To je još samo jedna dodatna aktivnost – praćenje svega što smo napravile i prezentacija tih postignuća šefovima, muževima…:-)

A ja moram preživjeti samo još nekoliko mjeseci brutalnog multitaskinga:-).

 

Foto: Dreamstime/Ventura

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više