Hrvati na europskom dnu po odgoju djece i kućanskim poslovima

Stigli su rezultati istraživanja Eurostata koje je provedeno u suradnji s nacionalnim statističkim uredima država članica EU-a i zemljama EFTE, a koje pruža statistički portret života žena i muškaraca u Europi. Brojke ne idu prilog muškarcima u Hrvatskoj, koji su na dnu ljestvice kad je u pitanju briga o djeci i obavljanje kućanskih poslova.

3 područja istraživanja

Ova digitalna publikacija usporedila je žene i muškarce iz europskih zemalja po nekim parametrima ih svakodnevnog života. Rezultati su prikazani kroz tri poglavlja, koja se razlikuju prema temama pa se tako u prvom dijelu nalaze podaci o demografiji i zdravlju. Fokus drugog dijela je na radu i obrazovanju, pa se osim samih strukturnih razlika ovdje prikazuju i ostale nejednakosti među spolovima.

Poglavlje koje je donijelo posebice poražavajuće rezultate za Lijepu Našu, ono je o društvenim navikama. Osim što govori o prehrambenim, kulturnim i tehnološkim tendencijama, ovaj dio bavi se spolnim razlikama u području odgoja djece i kućanstva.

Poražavajući rezultati

Statistika govori da je mnogo veći udio žena koje skrbe o djeci, obavljaju kućanske poslove i kuhaju od muškaraca.

U 2016. godini u EU čak je 92 % žena u dobnoj skupini između 25 i 49 godina (s djecom mlađom od 18 godina) svakog dana skrbilo o svojoj djeci, u usporedbi sa 68 % muškaraca. Među državama članicama najveće razlike zabilježene su u Grčkoj (95 % žena i 53 % muškaraca) i na Malti (93 % i 56 %), dok su najmanje razlike zabilježene u Švedskoj (96 % žena i 90 % muškaraca) i Sloveniji (88 % i 82 %).

U Hrvatskoj samo 54 % muškaraca u odrasloj dobi od 25 do 49 godina svakodnevno sudjeluje u brizi o djeci. Lošiji rezultat zabilježila je samo Grčka s jednim postotkom manje.

muškarci i kućanski poslovi

Što se tiče kućanskih poslova i kuhanja, razlike su čak i veće. U 2016. u EU 79 % žena svakog je dana kuhalo i/ili obavljalo kućanske poslove u usporedbi s 34 % muškaraca. Najveća razlika među ženama i muškarcima zabilježena je u Grčkoj (85 % žena i 16 % muškaraca) i Italiji (81 % i 20 %), a najmanja u Švedskoj (74 % žena i 56 % muškaraca) i Letoniji (82 % i 57 %).

muškarci i kućanski poslovi

Statistički podaci kažu da u svakodnevnom kuhanju i obavljanju kućanskih poslova hrvatski muškarci sudjeluju u iznimno slabom postotku od samo 12 posto. U ovom području istraživanja Hrvatska je ostvarila najlošije rezultate i tako pala na samo dno europske ljestvice.

Foto: DZS, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Bright Horizons srednja škola

Zagrebačka škola u kojoj njeguju mindfulness i holizam od jeseni otvara...

Međunarodna osnovna britanska škola Bright Horizons početkom ove školske godine u Hrvatskom narodnom kazalištu proslavila je desetu godišnjicu postojanja te je...
- Advertisment -