Hrvatski muškarci na europskom dnu po sudjelovanju u odgoju djece i kućanskim poslovima

Stigli su rezultati istraživanja Eurostata koje je provedeno u suradnji s nacionalnim statističkim uredima država članica EU-a i zemljama EFTE, a koje pruža statistički portret života žena i muškaraca u Europi. Brojke ne idu prilog muškarcima u Hrvatskoj, koji su na dnu ljestvice kad je u pitanju briga o djeci i obavljanje kućanskih poslova.

3 područja istraživanja

Ova digitalna publikacija usporedila je žene i muškarce iz europskih zemalja po nekim parametrima ih svakodnevnog života. Rezultati su prikazani kroz tri poglavlja, koja se razlikuju prema temama pa se tako u prvom dijelu nalaze podaci o demografiji i zdravlju. Fokus drugog dijela je na radu i obrazovanju, pa se osim samih strukturnih razlika ovdje prikazuju i ostale nejednakosti među spolovima.

Poglavlje koje je donijelo posebice poražavajuće rezultate za Lijepu Našu, ono je o društvenim navikama. Osim što govori o prehrambenim, kulturnim i tehnološkim tendencijama, ovaj dio bavi se spolnim razlikama u području odgoja djece i kućanstva.

Poražavajući rezultati

Statistika govori da je mnogo veći udio žena koje skrbe o djeci, obavljaju kućanske poslove i kuhaju od muškaraca.

U 2016. godini u EU čak je 92 % žena u dobnoj skupini između 25 i 49 godina (s djecom mlađom od 18 godina) svakog dana skrbilo o svojoj djeci, u usporedbi sa 68 % muškaraca. Među državama članicama najveće razlike zabilježene su u Grčkoj (95 % žena i 53 % muškaraca) i na Malti (93 % i 56 %), dok su najmanje razlike zabilježene u Švedskoj (96 % žena i 90 % muškaraca) i Sloveniji (88 % i 82 %).

U Hrvatskoj samo 54 % muškaraca u odrasloj dobi od 25 do 49 godina svakodnevno sudjeluje u brizi o djeci. Lošiji rezultat zabilježila je samo Grčka s jednim postotkom manje.

muškarci i kućanski poslovi

Što se tiče kućanskih poslova i kuhanja, razlike su čak i veće. U 2016. u EU 79 % žena svakog je dana kuhalo i/ili obavljalo kućanske poslove u usporedbi s 34 % muškaraca. Najveća razlika među ženama i muškarcima zabilježena je u Grčkoj (85 % žena i 16 % muškaraca) i Italiji (81 % i 20 %), a najmanja u Švedskoj (74 % žena i 56 % muškaraca) i Letoniji (82 % i 57 %).

muškarci i kućanski poslovi

Statistički podaci kažu da u svakodnevnom kuhanju i obavljanju kućanskih poslova hrvatski muškarci sudjeluju u iznimno slabom postotku od samo 12 posto. U ovom području istraživanja Hrvatska je ostvarila najlošije rezultate i tako pala na samo dno europske ljestvice.

Foto: DZS, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

oporezivanje napojnica

Napojnice se oporezuju? Da, ako plaćate karticom

Udruga Glas poduzetnika ovim se putem želi osvrnuti na regulaciju poreznog tretmana napojnica. S obzirom na sve češće korištenje kartičnog plaćanja...
- Advertisment -