Muškarci u tehnološkoj industriji dobivaju 63% veću ponudu plaće

Iako je razlika u plaćama spolova utjecala na sve industrije, tehnološke tvrtke najzloglasnije su kad je u pitanju prakticiranje nejednakih plaća. Da bi dobili točnu sliku o tome kako izgleda rashod za plaće uoči Dana jednakog plaćanja (Equal Pay Day) 10. travnja, karijerna kompanija Hired je objavila detaljno izvješće o nejednakosti plaća u tehnološkoj industriji.

Razlika u plaćama prisutna je u svim industrijama

“Hired ima neovisnu vidljivost u plaće tehničara, jer svi angažirani kandidati postavljaju preferiranu plaću, a svaki zahtjev za intervju koje tvrtke čine sadrži informacije o naknadi”, navodi se u izvješću.

Istraživanje je zatražilo više od 1200 kandidiranih kandidata za opišu svoje osobno iskustvo s nejednakostima plaća za ovogodišnje izvješće. “Na kraju, želimo osposobiti kandidate da pitaju plaću za koju smatraju da vrijede te da toliko vrijedi njihovo znanje i iskustvo.”

Nažalost, istraživanje je pokazalo da se muškarcima nudi više novca nego ženama za istu ulogu u istoj tvrtki 63% vremena. U prosjeku, tvrtke nude ženama 4% manje od muškaraca za isto radno mjesto, dok nekim ženama se nude do 45% manje plaće.

Ova statistika se nije mijenjala od Hiredovog izvještaja 2017. godine. “Mnogi skeptici uklanjaju ideju o jazu plaća u javnom sektoru, jer su podaci samostalno prijavljeni ili možda ne uzimaju u obzir dugogodišnje iskustvo, ali samo usporedbom jaza između kandidata koji se intervjuiraju za isti posao u istoj tvrtki, naša analiza uklanja nedosljednosti”, objašnjava se iz Hireda.

Žene često podcjenjuju vlastito iskustvo i dosadašnja postignuća

Zanimljivo je da 66% vremena, žene koje se intervjuiraju za pozicije u tehnološkoj branši traže manje novca od muških kandidata. “Podcjenjivanje njihovih postignuća moglo bi biti jedan od razloga zašto žene ne traže ono što su vrijedne. Oko 50% ispitanika iz ženske ankete kažu da povremeno pate od sindroma da se osjećaju nepoželjno na radnom mjestu, a 34% kaže da se to događa gotovo svakodnevno”, navodi se u izvješću.

Jedno moguće rješenje ovog problema jest zabraniti sposobnost poslodavaca da zatraži od kandidata na intervjuima za posao da ih pita o njihovoj prethodnoj plaći (kao što je to učinila država Kalifornija učinila u SAD-u). Poslodavci također moraju podnositeljima zahtjeva dati raspon plaća za posao koji traže (a na taj način ne mogu podcjenjivati ​​sebe).

Muškarci u tehnološkoj industriji

“Bit će zanimljivo vidjeti hoće li ovaj novi zakon, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2018., utjecati na nejednakost plaća i daljnji razvoj prakse u plaćanju muškaraca i žena na istim poslovima”, zaključuje Hired.

“Želimo osnažiti sve kandidate da prepoznaju vlastitu vrijednost, da znaju tržišnu stopu za svoje vještine i traže plaću koju zaslužuju. Na kraju, odgovornost tvrtke je uspostaviti filozofiju za naknadu štete, odnosno izvršiti dosljedno i pošteno plaćanje razlike ako postoji potplaćenost nekoga od zaposlenika. Obećavajuće je vidjeti da tvrtke nude pokrivanje dijela jaza u ponudi plaća, ali još uvijek na tome treba svakodnevno raditi kako bi finalni rezultati bili još bolje, a žene jednako plaćene.”

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

savjeti odvjetnica

Savjeti top odvjetnica za uspješnu pravnu karijeru!

Obično nam savjeti odvjetnica dobro dođu ako imamo pravne nedoumice ili probleme sa zakonom. Ali ovaj put smo pronašli savjete naših...