Muškarci u tehnološkoj industriji dobivaju 63% višu ponudu plaće

Iako je razlika u plaćama spolova utjecala na sve industrije, tehnološke tvrtke najzloglasnije su kad je u pitanju prakticiranje nejednakih plaća. Da bi dobili točnu sliku o tome kako izgleda rashod za plaće uoči Dana jednakog plaćanja (Equal Pay Day) 10. travnja, karijerna kompanija Hired je objavila detaljno izvješće o nejednakosti plaća u tehnološkoj industriji.

Razlika u plaćama prisutna je u svim industrijama

“Hired ima neovisnu vidljivost u plaće tehničara, jer svi angažirani kandidati postavljaju preferiranu plaću, a svaki zahtjev za intervju koje tvrtke čine sadrži informacije o naknadi”, navodi se u izvješću.

Istraživanje je zatražilo više od 1200 kandidiranih kandidata za opišu svoje osobno iskustvo s nejednakostima plaća za ovogodišnje izvješće. “Na kraju, želimo osposobiti kandidate da pitaju plaću za koju smatraju da vrijede te da toliko vrijedi njihovo znanje i iskustvo.”

Nažalost, istraživanje je pokazalo da se muškarcima nudi više novca nego ženama za istu ulogu u istoj tvrtki 63% vremena. U prosjeku, tvrtke nude ženama 4% manje od muškaraca za isto radno mjesto, dok nekim ženama se nude do 45% manje plaće.

Ova statistika se nije mijenjala od Hiredovog izvještaja 2017. godine. “Mnogi skeptici uklanjaju ideju o jazu plaća u javnom sektoru, jer su podaci samostalno prijavljeni ili možda ne uzimaju u obzir dugogodišnje iskustvo, ali samo usporedbom jaza između kandidata koji se intervjuiraju za isti posao u istoj tvrtki, naša analiza uklanja nedosljednosti”, objašnjava se iz Hireda.

Žene često podcjenjuju vlastito iskustvo i dosadašnja postignuća

Zanimljivo je da 66% vremena, žene koje se intervjuiraju za pozicije u tehnološkoj branši traže manje novca od muških kandidata. “Podcjenjivanje njihovih postignuća moglo bi biti jedan od razloga zašto žene ne traže ono što su vrijedne. Oko 50% ispitanika iz ženske ankete kažu da povremeno pate od sindroma da se osjećaju nepoželjno na radnom mjestu, a 34% kaže da se to događa gotovo svakodnevno”, navodi se u izvješću.

Jedno moguće rješenje ovog problema jest zabraniti sposobnost poslodavaca da zatraži od kandidata na intervjuima za posao da ih pita o njihovoj prethodnoj plaći (kao što je to učinila država Kalifornija učinila u SAD-u). Poslodavci također moraju podnositeljima zahtjeva dati raspon plaća za posao koji traže (a na taj način ne mogu podcjenjivati ​​sebe).

Muškarci u tehnološkoj industriji

“Bit će zanimljivo vidjeti hoće li ovaj novi zakon, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2018., utjecati na nejednakost plaća i daljnji razvoj prakse u plaćanju muškaraca i žena na istim poslovima”, zaključuje Hired.

“Želimo osnažiti sve kandidate da prepoznaju vlastitu vrijednost, da znaju tržišnu stopu za svoje vještine i traže plaću koju zaslužuju. Na kraju, odgovornost tvrtke je uspostaviti filozofiju za naknadu štete, odnosno izvršiti dosljedno i pošteno plaćanje razlike ako postoji potplaćenost nekoga od zaposlenika. Obećavajuće je vidjeti da tvrtke nude pokrivanje dijela jaza u ponudi plaća, ali još uvijek na tome treba svakodnevno raditi kako bi finalni rezultati bili još bolje, a žene jednako plaćene.”

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

plave vrećice

Godina dana ZG vrećica. Evo kako uštedjeti na ‘plavim vrećicama’

Već je godinu dana prošlo otkako je u Zagrebu na snagu stupilo obvezno odvajanje miješanog komunalnog otpada u ZG vrećice. Ovo...
- Advertisment -