Muškarcima je fleksibilno radno vrijeme ubojica karijere

Fleksibilno radno vrijeme odlično je rješenje za zaposlene majke. Brojna su istraživanja pokazala da će žena, kojoj je omogućen takav način rada, uložiti više truda da „opravda“ što joj je pružena ta mogućnost, a istovremeno je i veća vjerojatnost da će biti i uspješnija.

S druge strane, kod muškaraca se događa potpuno drugačija stvar. Fleksibilno radno vrijeme za njih je ubojica karijere.

Manje šanse za napredovanje i osuda okoline

Novo istraživanje je pokazalo kako žene smatraju da im fleksibilno radno vrijeme pruža veću mogućnost napredovanja na više pozicije, dok kod muškaraca ono smanjuje mogućnost napredovanja.

Australska tvrtka Bain&Company, u suradnji s organizacijom Chief Executive Women, provela je ispitivanje na uzorku od 1030 zaposlenika kompanija diljem Australije.

Istraživači su pitali zaposlenike koriste li fleksibilno radno vrijeme, ali i da ocijene bi li preporučili svoju kompaniju kao odlično mjesto za rad, te kao mjesto gdje žene mogu napredovati na više pozicije.

Kod muškaraca koji su koristili fleksibilno radno vrijeme je nivo samopouzdanja i posvećenosti poslu bio manji nego kod muškaraca koji su radili puno radno vrijeme u uredu. Naime, dok su žene izjavile kako smatraju da im takvo radno vrijeme i povećava šanse za napredovanje, muškarci su rekli kako se osjećaju obeshrabreno, osuđivano te da fleksibilnost ugrožava njihovu karijeru.

„Šef mi je rekao da vjerojatno neću dobiti promaknuće ako ću raditi na pola radnog vremena“, rekao je jedan muškarac uključen u istraživanje, dok je drugi izjavio da je iskoristio fleksibilno radno vrijeme bez ikakvih problema, ali je imao osjećaj da ga drugi osuđuju zbog toga.

Tako su muškarci u istraživanju obeshrabreni što se tiče fleksibilnog radnog vremena i smatraju da im to ozbiljno narušava karijeru, budući da nemaju potporu od uprave niti od drugih muških kolega. Žene pak misle da su zahvaljujući takvom radu bolje u svom poslu jer si ga same mogu rasprediti, što im na kraju povećava i šanse za napredovanje. Uz to, postaju dobra reklama svojoj kompaniji, budući da su još uvijek rijetke one kompanije koje omogućuju fleksibilan rad, što je mnogim ženama, naročito majkama, neostvarena želja.

„Kao što su se žene nekada morale boriti protiv predrasuda da su manje ambiciozne od muškaraca, sada se muškarci susreću s novim predrasudama protiv kojih se moraju boriti. Naše su kulturne vrijednosti usađene duboko u nama, tako da svi moramo raditi na tome da promijenimo postojeću percepciju oko toga čija je uloga da se brine za djecu i moramo prihvatiti da muškarci mogu i žele preuzeti tu ulogu“, rekla je koautorica istraživanja Meredith Hellicar za The Guardian.

Najčešći razlozi za fleksibilno rano vrijeme kod zaposlenika uključenih u ovo istraživanje bili su briga za djecu, za starije roditelje ili jednostavno želja za boljom ravnotežom privatnog i poslovnog života – razlozi koje možemo pronaći kod svakoga tko želi fleksibilnost u radu.

Bez obzira na razloge, fleksibilno radno vrijeme bi svugdje trebalo postati norma, a ne izuzetak. Tehnologija nam je omogućila da bez problema radimo i od kuće, barem one zadatke za koje nije potrebno otići u ured da bi se napravili, a takvih je mnogo.

Nažalost, i ovo je istraživanje pokazalo da se tradicionalne podjele uloga u obitelji i dalje zadržavaju u svakom segmentu društva, ali s pozitivne strane i da postoji sve veći broj muškaraca koji to žele promijeniti i koji žele provoditi više vremena sa svojom djecom ili obitelji. I muškarci žele fleksibilnost, ali im društvene predrasude i kompanije sa svojim pravilima to itekako otežavaju.

Istraživači su predložili i neka rješenja za ovaj problem, koja uključuju uvođenje mogućnosti fleksibilnog radnog vremena za oba spola, pravila koja bi bila jednako definirana za oba spola, stvaranje odgovarajuće kulture u kompaniji i najvažnije, odgovarajuću podršku same uprave kompanija.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -