Na internetu 200 milijuna muškaraca više nego žena

Internet je napravio revoluciju u našim životima, omogućio nam pristup informacijama i povezanost kao nikada dosad. Unatoč tome, nemaju svi isti pristup internetu.

U Sjevernoj Americi pristup internetu je pet puta veći od onoga u Africi. I to osobito ako se radi o ženama u nerazvijenim zemljama, što s obzirom na ekonomsku, društvenu i profesionalnu važnost interneta ima poguban učinak na žene u tim zemljama.  Intel je istražio ovaj jaz u istraživanju Women and the web.

Rezultati su poražavajući: u nerazvijenim zemljama u prosjeku je 23% manje žena na internetu, a jaz ide i do 45% u područjima kao što je Afrika.

Postojeća nejednakost spolova utječe na jaz u korištenju interneta

Iako je za većinu problem trošak pristupa internetu, jaz na internetu je često odraz postojeće neravnopravnosti spolova i duboko usađenih kultularnih stavova.

Jedna od pet žena u Egiptu vjeruje  kako internet nije prikladan za nju, dok neke od njih ne vjeruju da se na internetu nalaze njima bitne informacije. Neke su zabrinute činjenicom da njihove obitelji neće odobriti da budu na internetu.

Internet neizostavan za osnaživanje žena

Shelly Esque, predsjednica Intel Fundacije smatra da je ključ za premošćivanje ovog problema  obrazovanje. “Vjerujemo i za to postoji mnogo dokaza, da je internet platforma za mnogo informacija o zdravlju, obrazovanju što otvara nove prilike” – rekla je.

Istraživanje poziva na udvostručenje žena i djevojaka na internetu u sljedeće tri godine što zahtijeva zajedničke napore država i tehnoloških kompanija. Rezultati bi bili gotovo odmah vidljivi – BDP u 144 zemlje u razvoju bi narastao između 13 i 18 milijardi dolara, što dodatno ukazuje na činjenicu da je ulaganje u osnaživanje žena jedno od najisplativijih ulaganja za ekonomski i društveni rast.

Ana Mišin studentica je Ekonomskog fakulteta u Osijeku, na kojem je radila kao IT & web demonstratorica. Bavi se community managementom, informatikom, marketingom, novinarstvom, turizmom te je aktivna i na drugim područjima. Od ožujka 2011. godine radi na portalu Osijek031.com, najprije kao urednica vijesti i najava, a trenutno kao suradnica. Radi i kao community managerica Web::INDUSTRIJE. Komunikativna je i voli raditi s ljudima, a najviše uživa na području community managementa. Ima dosta iskustva u vođenju stranica/profila na društvenim mrežama, radilo se o manjem ili većem broju fanova/followera.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više