Kako na poslu reći da ste trudni

Kako i kada na poslu reći da ste trudni? Ovo pitanje brine mnoge buduće mame: kako će poslodavac reagirati, kako će to utjecati na vašu karijeru…

Kada reći da ste trudni

Trudnoća je vaša osobna stvar i ne bi trebala utjecati na vašu karijeru. Čak i ako se ne namjeravate brzo vratiti na posao nakon porodiljnog, to je vaše pravo i nitko vam zbog toga ne bi trebao zamjeriti.

Očekujete li povišicu ili unapređenje razmislite da li je bolje sačekati da to prođe kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja nakon što kažete da ste trudni.

Kao što vjerojatno ni ljudima izvan posla nećete reći da ste trudni prije kraja prvog tromjesečja to nemojte učiniti niti u uredu. Rizik pobačaja nakon kraja prvog tromjesečja je puno manji, ako se to ne daj bože desi, ne želite da vas gledaju sa sažaljenjem u uredu. Čak i ako morate ići na bolovanje od prvog dana, ne moraju odmah u uredu znati da ste trudni (iako uredske babe gledaju šifre bolovanja, vi i dalje šutite). Sačekajte da prođe tih 12 tjedana.

Recite prvo šefu da ste trudni

Prvo recite šefu da ste trudni, nikako ostalima u uredu. Ionako će se to pročuti po cijelom uredu 5 minuta nakon što izađete iz šefovog ureda.

Nikako mu/njoj nemojte reći da ste trudni s krivnjom, strahom ili ispričavajući se da vaša efikasnost na poslu neće biti ugrožena. Ako u vašoj tvrtci trudnice ne prolaze dobro onda znate na čemu ste. U tom slučaju nemojte dolaziti odmah niti sa obrambenim stavom. Mirno i smireno recite da ste trudni, u tom trenutku stres je najmanje što vam treba.

Taj razgovor ne treba dugo trajati. Recite da ste samo kratko svratili reći da ste trudni, recite kako se osjećate i kako vi vidite da će to utjecati na posao u kratkom roku. Ako vaš posao uključuje puno putovanja, prije razgovora sa poslodavcem konzultirajte se sa liječnikom o tome kako bi mogli tražiti da vas se izuzme od putovanja ako to nije preporučljivo za vaše stanje.

U tom trenutku ne morate imati detaljan plan porodiljnog dopusta. Porodiljni dopust, vašu zamjenu, povratak i ostalo bi trebali isplanirati što prije radi vas samih. Ukoliko to u tom trenutku kada ste poslodavcu rekli da ste trudni još ne znate, najbolje bi bilo da dogovorite kad ćete to otprilike znati.

Foto: Dreamstime/Cristi 180884

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

5 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

panel javni sektor

Ove žene upravljaju javnim sektorom, a sve vas one čekaju na...

Pripremamo svoju drugu konferenciju za žene u javnom sektoru. Žene čine većinu zaposlenih u javnom sektoru, no na vodećim pozicijama su...
- Advertisment -