Skrojili si sudbinu: Matea i Domagoj idu maminim stopama, ovo je Naftalinina obitelj

Sada, u vrijeme pojave božićnih kadrova na reklamama, ponovno se naglašava obitelj kao najveći poklon u blagdanskom razdoblju, naravno svi su okruženi poklonima, pred punim stolom ispod brojnih lampica. Nasmijana lica puna uvažavanja jednih prema drugima, svi su odmorni, strpljivi. Čak se i od nezgoda kao npr. ako izgori purica, napravi idila jer je obitelj ta koja je bitna. I svi znamo da to je tako na reklamama, ali život je nešto drugo. Nema se vremena, postoji generacijski jaz, neki su pre napredni, neki pre nazadni i još koješta. Iako nas od osnovne škole uče da je obitelj osnovna gradbena jedinica svakog društva (isto ono što je stanica za svaki živi organizam) nekako smo se uz kojekakva pomagala često sveli na poslanu poruku jednom dnevno ili par puta tjedno onima koji bi nam trebali biti najbliži. Jer… lista izgovora je beskonačna.

Ipak  postoji  jedna priča koja demantira da su sretne obiteljske priče stvar prošlosti i da se u suvremenom svijetu ne mogu razumjeti i uvažavati različite generacije, uskladiti privatne i poslovne obveze te zdravo rasti I razvijati se u krugu obitelji. U ovoj našoj priči likovi su stvarni: Josipa, Matea i Domagoj (karakterizacija likova će biti opisana kroz radnju)

naftalina obitelj
Matea Pirić i Domagoj Petričević

Priča o Naftalini

mjesto radnje: Naftalina,

vrijeme radnje: 2023. godina

Naftalina je tvrtka koja je proslavila 40. rođendan neprekidnog poslovanja s brojnim, opravdanim priznanjima vezanima uz održivost poslovanja, razvoj i inovativnost proizvoda, konkurentnost na međunarodnoj razini I velikim brojem zaposlenih čiji broj iz godine u godinu raste.

Vlasnica i glavni  vizionar s odličnim čulom za prepoznavanje poslovnih prilika, ali i potpuno realna u vezi očekivanja je Josipa Maslać Petričević. Pod njenim vodstvom se tvrtka razvila od obrta s par zaposlenih do hrvatskog lidera u području proizvodnje radne I korporativne odjeće za hotele, banke, restorane…

“Snaga Naftaline je u timskom radu, u profesionalcima koji vrhunski odrađuju svoj posao, poštivanju iskustva I prihvaćanju novih ideja. Promatramo potencijale pojedinaca, potičemo ih u razvoju  te  iako smo svi u poslovnom odnosu, nekako se  obiteljski doživljavamo”, moglo se čuti i pročitati iz intervjua s Josipom, ali ono što potvrđuje autentičnost su zaposlenici koji govore isto.

E sada dolazimo do onoga radi čega je ova priča započeta i što ju čini posebnom u ovim otuđenim vremenima, ali ujedno i tako prirodnom jer bilo bi čudno da je ispala drugačijom.


Pročitajte više: Naftalina proslavila 40. rođendan, a vlasnica Josipa okrugli 60.


Vrijednosti stečene doma

Principi na kojima je počivala Naftalina su isti oni koji su se živjeli kod Josipe doma. Toplina, spremnost na izazove, odgovornost, otvorenost, poštovanje i uvažavanje su karakteristike uz koje su odrastala njezina djeca, sin Domagoj i kćer Matea.

Poslovni putevi su im bili drugačiji. Domagoj je nakon završenog ekonomskog fakulteta otišao na daljnje školovanje u London te nastavlja usavršavanje na magisteriju u Milanu, SDA Bocconi smjer Korporativne Financije. Pogledavši  njegov životopis, dobije se dojam projektne dokumentacije koliko toga ima pod rubrikama glavnih poslova i odgovornosti, a kada se krene čitati onda se vidi jedan ogroman ljudski kapital. Da, kapital koji je nastao ostvarujući svoje potencijale.

Kapital izgrađen kroz 15 godina radnog iskustva u tuzemnim i inozemnim korporacijama. Utaban put građen postepeno i sigurno, doveo je do vrlo visokih pozicija kao što su direktor korporativnih financija poznate multinacionalne kompanije te direktor planiranja i reportiranja za jugoistočnu Europu, što će reći da je čovjek bio odgovoran za  budžetiranje, praćenje roba, financijsko praćenje prodaje proizvoda i još mnoštvo toga što se može iščitati iz njegovog cv-a, na razini 17 zemalja jugoistočne Europe.

Sve ostaje u obitelji

Matea, Josipina kćer je svoje potencijale krenula ostvarivati kroz Naftalinu. Još kao djevojčica je vrijeme provodila igrajući se krpicama, puneći jastuke punilima, tvrtka  joj je doslovno bila drugi dom, poimence je znala sve ljude koji su ikada bili zaposleni u Naftalini kao i svaki kutak svakog odjela. Još za vrijeme studija je počela ozbiljnije  upoznavati način poslovanja te je kao veoma mlada koristila svoje menadžerske sposobnosti i networking za širenje poslovanja.

Što se tiče poslovnog puta Matea je od uvijek “znala” da će nakon što završi ekonomski fakultet raditi u Naftalini. I tako je I bilo. Komunikativna, optimistična, otvorena novim idejama i s dobrom dozom neustrašivosti sjela je za komandnu ploču odjela prodaje i marketinga. Moglo bi ju se okarakterizirati kao mladu i pametnu direktoricu. Javnost ju je upoznala kroz nekoliko zadnjih godina kada se počelo u Naftalini pričati o smjeni generacija i predavanju poslovanja mladim snagama od strane Josipe, ali i kroz sudjelovanje u humanitarnim akcijama gdje je uvijek naglašavala koliko je bitan taj dio uravnoteženosti obiteljskog i poslovnog života kako bi čovjek bio zadovoljan, posebne pozdrave šaljući svojim mališanima Marinu i Eleni.

naftalina obitelj

Novi CFO Naftaline – ‘kao da Modrić igra za klub van lige’

E sada kada smo upoznali Mateu i Domagoja na red bi trebao doći opis Josipe, to ćemo i napraviti, ali ne kroz karakterizaciju likova nego kroz opis stvarne situacije koja je metafora života te posebne žene.

Lijepa je ova stvarna priča u do sada opisanim događanjima, pa i da sve ide navedenim tijekom bilo bi sasvim korektno, i za mnoge inspirativno jer je to priča o uspjehu, podršci i slobodi. Ali, još jedna specifičnost je dodatno povezala sve naše aktere i potvrdila da je život piše interesantne priče.

Naime, nakon putešestvija u kojima je stekao zavidno znanje i iskustvo, upoznao te savladao najzahtjevnije materije koje se tiču internacionalnog,  korporativnog upravljanja Domagoj je odlučio svojim znanjima nadograditi obiteljsko poslovanje te zasjeda na mjesto financijskog direktora Naftaline. Ovakva promjena je u Naftalini, ali i u obitelji dočekana tako prirodno iako nije ranije spominjana. Mlad, svjež i suvremeni pristup poslovanju ozbiljnog čovjeka koji za cilj ima razvoj tvrtke koja je posredno I neposredno uz njega cijeli život je odlično prihvaćen od strane svih zaposlenika.

Cjeloživotno ulaganje

A Josipa? Gleda stvaralaštvo i poklone svog života umirena jer zna da će Naftalina ostati u rukama ljudi s kojima je isprepletena najčvršćim vezama, gleda svoju djecu koja i u poslovanju žive postulate i vrijednosti koje su vrijedile doma: uvažavanje, poštivanje, odgovornost, marljivost i srčanost. Kaže da uči od njih.

U šali su se znale spominjati metafore da je dolazak Domagoja u Naftalinu kao da je došao Luka Modrić u neki nogometni klub van lige, ali istina je da je ovim činom samo potvrđena vrijednost cjeloživotnog ulaganja u prave vrijednosti i da postoje različiti načini vrednovanja uspješnosti.

Tako da eto, možda su i reklame s početka ovog teksta nastale na osnovu jedne inspirativne životne priče o zajedništvu, a ova naša stvarna priča poručuje da zajedništvo i vjera jednih u druge grade čvrste veze koje traju i stvaraju puno više od onoga što stane u nekoliko kadrova božićnih motiva.

Foto: Naftalina

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -