Nagrada VAM novinarki Pauli Bobanović

Treću godinu zaredom Udruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja – „SVE za NJU!“, organizirala je dodjelu nagrade „Vesna Andrijević Matovac – VAM“. Nagrada koja je ustanovljena u spomen na prvu predsjednicu Udruge, ove je godine dodijeljena novinarki Pauli Bobanović, za njen doprinos u osvješćivanju javnosti o potrebi prevencije raka dojke i pružanja psihosocijalne potpore ženama oboljelima od raka. Nagrađena novinarka svoj je doprinos dala kroz novinarske tekstove, intervjue, a osobito kao scenaristica, ali i protagonistica filma „Vidimo se za godinu dana“ u kojemu je s javnosti podijelila svoju intimu priču, čime je dala podršku brojnim oboljelim ženama u borbi protiv raka dojke.

Nagrada VAM u ruke novinarki Pauli Bobanović

Svečanosti dodjele koja je održana pod pokroviteljstvom Gradske skupština Grada Zagreba, nazočili su brojni visoki uzvanici, javne osobe, partneri, prijatelji i suradnici Udruge te korisnice Centra za psihološku pomoć “SVE za NJU!“.

Nagradu i plaketu dobitnici uručile su Nika Matovac i predsjednica Udruge dr. Alemka Balenović.

Na upit kakvo značenje za nju ima dodijeljena joj nagrada, Paula Bobanović nam je odgovorila: ” Nagrada nosi ime moje drage pokojne prijateljice Vesne Andrijević Matovac, koja mi je bila najveća potpora u mojoj borbi s karcinomom dojke, pa mi je već i zbog toga neprocjenjivo vrijedna. Budući da se dodjeljuje osobama koje su promicale ideje i ciljeve za koje se zalagala Vesna, znači da sam učinila nešto korisno za sve žene u Hrvatskoj koje se bore s karcinomom dojke u raznim fazama bolesti. Kao što je poznato, Vesnina humana ideja bila je da se upozori na važnost prevencije pravovremenim kontrolama ultrazvukom i mamografijom, a oboljelima pruži svaki oblik pomoći i potpore koji nije obuhvaćen zdravstvenim sustavom. U Hrvatskoj to je psihološka pomoć i besplatni smještaj za žene koje su na višednevnoj medicinskoj terapiji, a dolaze izvan Zagreba, pa do pomoći ženama u terminalnoj fazi bolesti o kojima sustav još uvijek nedovoljno brine. Upravo to danas radi Udruga Sve za nju.”

Gospođa Bobanović kaže da je “suočenje s vlastitom bolešću bilo je na neki način suočavanje s konačnošću života, što je ujedno bio i povod za rezimiranje svega što sam do tog trenutka napravila i promišljanje o budućim životnim odlukama i postupcima. Spontano se nameću novi prioriteti i promjena ponašanja je neizbježna. No, mogu reći da me bolest u svakom smislu oplemenila jer me naučila strpljivosti i podsjetila na važnost ljudskih vrijednosti kao što su ljubav, prijateljstvo, požrtvovnost, razumijevanje… Samim time, počela sam živjeti bolje i kvalitetnije nego li prije bolesti.

Rana dijagnostika ključna

Svim ženama koje se moraju suočiti s istom dijagnozom mogu samo poručiti da je borba s karcinomom dojke bolest koja se danas može uspješno liječiti zahvaljujući ranoj dijagnostici, ali i sve širem spektru lijekova. Ishod može biti dobar, ali je za to potrebno puno hrabrosti i optimizma, čak i u trenucima kad nam se čini da ih više nemamo odakle crpiti. Tijekom liječenja došla sam do zaključka da s dijagnozom život ne završava, nego tek počinje.”

Tijekom svečanosti dodjele nagrade, dopredsjednica Udruge Ljiljana Vukota i voditeljica ureda Jana Dusper su prezentirale novosti u radu iz 2014. te spomenule nagradu “Biser mudrosti” koju je Udruga dobila za promicanje prevencije raka vrata maternice od “European Cervical Cancer Association”.

“Okolina znači i obitelj i širu socijalnu okolinu uključujući sve sfere života žene (radna okolina, prijatelji, susjedstvo i sl.). Najvažnije je da ne izbjegavaju oboljelu i ne prekinu kontakt radi vlastitog straha. Nikako nije dobro na oboljelu prenositi vlastiti strah i sumnje u ishod liječenja. Naravno okolina zna malo o raku, ali to nije prepreka da zadrže istu razinu komunikacije i pokažu brigu. Oboljelu treba slušati i reći joj da ste joj na raspolaganju za sve što joj treba. Nemojte prepričavati sve slučajeve kojih se možete sjetiti i ne umanjujte njezine tegobe. Ne bismo trebali oboljelima bez da nas traže savjet, nametati “čudotvorne” napitke i koješta drugo. Motivirajte je za liječenje, dajte joj podršku. Ako vas pita za savjet preporučite stručnjaka ili specijalizirano savjetovalište za oboljele i obitelji. Okolina jest izvor snage i motivacije oboljeloj za liječenje i izvor snage za suočavanje i borbu s bolešću. Žena će se lakše posvetiti liječenju ako zna da će dio obveza njezine uloge majke, kolegice, kćerke preuzeti prijatelji i drugi članovi obitelji. Sve drugo potencirat će osjećaje grizodušja koji su kontraproduktivni. Okolina može učiniti jako puno s malim praktičnim stvarima.

Prijašnjih godina broj oboljelih se kretao od 2200 do 2500. Broj umrlih od raka dojke bio je vrlo blizu 1000, a nažalost u 2012., u Hrvatskoj je umrlo 1033 osoba od raka dojke. Najveći je problem što se u Hrvatskoj rak dojke ne otkriva u ranoj fazi u dovoljnom broju kad je izlječiv i u do 95% slučajeva. Otkrivanje u ranoj fazi ključno je za uspješan ishod liječenja i preživljene. Prevencija je apsolutno nezamjenjiva, ali uključuje odgovorno ponašanje i zdravstvenog sustava i zdravih žena. Jedino ranim otkrivanjem, pravodobnim i kvalitetnim liječenjem možemo smanjiti smrtnost. Drugi su uspjeli i mi to možemo ako se i sustav i pojedinci počnu odgovorno ponašati. Uz preventivne preglede izuzetno je važan i redovit i pravilan samopregled dojki. Breast Test je odličan vodič svakoj ženi u brizi za zdravlje dojki, ali nije zamjena za preventivne preglede. Samopregled, UZV za mlade žene, a u zrelijoj dobi kombinacija UZV i MMG, odazivati se na besplatne preglede u nacionalnom programu za rano otkrivanje raka dojke. Ne treba nasjedati rezultatima davno demantiranih, loše provedenih studija, koje dovode u pitanje koristi preventivnih pregleda npr. mamografijom. Treba slušati i vjerovati stručnjacima. Srećom imamo ih i u Hrvatskoj dovoljno kvalitetnih.” rekla je gospođa Vukota.

Aplikacija Breast Test za samopregled dojki

Također je u okviru dodjele nagrade, objavljen početak kampanje “Breast test”, nositelji koje su uz “SVE za NJU!” i udruge “Europa Donna” i “Savez udruga protiv raka dojke”, a partneri su tvrtke Roche i Vipnet.

Aplikacija „Breast Test“ omogućuje svakoj ženi da samostalno obavi pravilan pregled dojki prolazeći šest „koraka“, koji su vrlo jasno opisani u aplikaciji.

Povodom dodjele nagrade na info pultu je organizirano preuzimanje aplikacije na mobitele, a svi gosti dobili su i kalendar s podacima za preuzimanje iste. Takav kalendar udruge će dijeliti svojim članovima i svim zainteresiranim građanima kako bi potaknuli žene na redovite samopreglede i brigu za zdravlje. Aplikacija za samopregled dojki dostupna je u Google Playu (za Android) i iTunesu (za Apple) od 14. veljače 2014. i potpuno je besplatna za uporabu na mobilnim uređajima.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...