Marijana Knezoci u Pulu dovodi najvažnije nagrade za europske skladatelje

Camille Awards, nagrada koju struka dodjeljuje europskim skladateljima za ostvarenja u području filmske glazbe, ove će se godine po prvi puta dodijeliti u Hrvatskoj. Ceremonija će se odviti u sklopu International Sound & Film Music Festivala (ISFMF) u organizaciji Marijane Knezoci, 20. listopada u pulskom hotelu Park Plaza Histria.

Humanitarna nota

Camille Awards, uz suradnju s ISFMF-om, organizira ECSA, Europski savez skladateljskih društava (European Composer & Songwriter Alliance), krovna udruga koja okuplja preko 50 strukovnih organizacija europskih skladatelja iz 25 europskih država.

Uz svoju primarnu zadaću poboljšanja statusa europskih skladatelja i njihovih prava, ECSA organizira niz kulturnih i umjetničkih projekata kojima se promovira suvremena europska glazba svih žanrova. Nagrada Camille Awards je sufinancirana iz programa Creative Europe Europske Unije koji potiče kulturni i audiovizualni sektor.

nagrade za filmske skladatelje

Na ovogodišnjoj ceremoniji dodijelit će se nagrade za najbolju orkestralnu glazbu, najbolju električno-akustičnu glazbu te za najbolju originalnu glazbu za seriju. Ceremonija je i humanitarnog karaktera jer će se sva sredstva prikupljena tijekom večeri iskoristiti za opremanje glazbenog odjela Gimnazije u Puli.

Istra kao centar svjetske filmske glazbe

Osim nove lokacije, nagrade za najbolje europske skladatelje po prvi puta se odvijaju pod imenom Camille Awards.  Nagrada sada nosi ime prema velikom francuskom skladatelju Camilleu Saint-Saënsu koji je 1908. godine napisao glazbu za film „Ubojstvo Vojvode od Guise“, koji se smatra prvom filmskom glazbom u povijesti.

Dosad su se nagrade dodjeljivale pod nazivom Grand Scores Awards u sklopu Berlinskog filmskog festivala. Preseljenje iz njemačke prijestolnice na istarski poluotok označit će dodatno pojačanje ISFMF-u, već svjetski priznatom festivalu filmske glazbe. Šestu godinu zaredom ovaj festival u Lijepu Našu dovodi najistaknutija imena iz svijeta filmske glazbe poput Jean-Michael Bernarda i Michaela Minklera. Ove godine ISFMF održat će se od 19. do 21. listopada u Puli.

Foto: privatna arhiva, Facebook

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više