Kako privatni i javni sektor može bolje razumjeti poduzetnice?

najbolje poduzetnice u hrvatskoj

Povodom Svjetskog dana poduzetnica, danas su u zagrebačkom hotelu The Westin dodijeljene nagrade najboljim hrvatskim poduzetnicama. U konferencijskoj sali okupili su se brojni pripadnici medija, prošlogodišnje finalistice i pobjednice, kao i druge uspješne poduzetnice.

Inicijative privatnog i javnog sektora za žene poduzetnice

Osim same dodjele nagrada, zanimljiva je bila i tema okruglog stola na kojem su gostovali, Višnja Mrakovčić-Supek (Associate, EBRD), Nikola Karin, izvršni direktor sektora za gospodarstvo (RBA), Jasminka Keser iz Ministarstva gospodarstva, te Tihana Šmitran iz Amulet studia.

najbolje_poduzetnice_u_hrvatskoj

Raspravu je moderirala Ivana Matić, organizatorica eventa i CEO Women in Adria. Tema okruglog stola bile su inicijative privatnog i javnog sektora za žene u poduzetništvu. Nikola Karin je izjavio da u Raiffeisen banci podržavaju žene poduzetnice, i to s paketima, posebnim popustima, edukacijama i radionicama.

Žene od banke žele jedostavnost i da sve riješe na jednom mjestu, istaknuo je Nikola, i naglasio da u banci nešto pripremaju i po tom pitanju. Tihana kao mlada poduzetnica, pozvala je sve žene da se educiraju i da je njoj u razvoju biznisa pomoglo mentorstvo i umrežavanje pogotovo program koji je organizirala Višnja. Privatni sektor je očito prepoznao poduzetnice, no što je s javnim sektorom?

najbolje_poduzetnice_u_hrvatskoj

Uvijek aktualna tema majčinstva i poduzetništva, posebno je zaintirigrala prisutne. Ivana Matić je naglasila kako je teško uslađivati poslovne obaveze i majčinstvo, a Jasminka Keser je istaknula da strategija razvoja poduzetništva žena u Hrvatskoj postoji, i da je Ministarstvo gospodarstva preuzelo dio odgovornosti ekonomskog osnaživanja žene.

U Ministarstvu smatraju da je poticaje Europskog fonda premalo koristimo, ali bi kroz različite mjere trebalo poticati žene, ali to se nažalost do sada nije ostvarilo. I da bi javni sektor svakako trebao poticati žene da usklađuju majčinstvo i karijeru.

najbolje_poduzetnice_u_hrvatskoj

Ivana se složila i istaknula da postoje različiti razlogi iz kojih se žene odlučuju za poduzetništvo, i da žene moraju biti svjesne da to nije nimalo lak posao. I da ne treba mijenjati zakon, već kad je riječ o javnim nabavama, da bi trebalo povećati broj žena koje su pristune u nabavi.

najbolje_poduzetnice_u_hrvatskoj

Prisutni su zaključili da ženama treba poticaj, kako u privatnom tako i u javnom sektoru. Sve su poduzetnice u konačnici pravi borci, koje unatoč svim nedaćama koje su ih snašle na putu, hrabro gledaju naprijed, ne daju se smesti ni u lošoj gospodarskoj klimi te nam svima mogu biti uzor.

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više