Oči vam suze, svrbe vas ili peku? Imate suho oko, ne plačite jer najbolje umjetne suze stižu iz JGL-a

Žarenje, pečenje, suzenje, osjećaj stranog tijela, sve su to simptomi suhog oka. Pojava suhog oka epidemija je modernog digitalnog doba u kojem liježemo u krevet i budimo se s pogledom na neki od ekrana.

Osjećaj stranog tijela ili suzenje važno je prepoznati na vrijeme

U današnje je vrijeme sve veći postotak ljudi, mlađe i starije životne dobi, koji imaju problem suhog oka. U Hrvatskoj ovaj problem pogađa oko 30 posto populacije, a skoro polovica njih niti ne zna da ima simptome suhog oka već to pripisuju drugim mogućim uzrocima.


Pročitajte više: Zamor ekrana: Kako i zbog čega djelatnici danas koriste ispisane dokumente?


Suho oko je poremećaj suznog filma zbog nedostatka suza ili pretjeranog hlapljenja. Najviše se ovaj problem ističe kod dugotrajnog rada za računalom pri kojem se javlja suzenje, pečenje ili smetnje vida. Klimatizirane prostorije, suhi zrak, ekrani, sve su to uvjeti koje ne možemo izbjeći, a koji su jedni od glavnih krivaca suhog oka. Simptomi se pogoršavaju pri aktivnostima u kojima se mnogo ne trepće, poput čitanja, vožnje, korištenja računala, jer pri nedostatku treptanja ne dolazi do podmazivanja oka.

Umjetne suze prvi su korak u liječenju simptoma suhog oka

Iako je suho oko kronično stanje, prvi korak u njegovom olakšavanju su svakako umjetne suze. Vizol S proizvod je JGL-a, domaće kompanije s globalnim dosegom, koji ne sadrži konzervanse koji mogu dodatno iritirati oko. Direktorica istraživanja i razvoja JGL-a, Maša Safundžić Kučuk, ističe: „Za kapi namijenjene očima važno je da budu sterilne tijekom cijelog vremena korištenja i zato se Vizol S može pohvaliti inovativnom pumpicom koja omogućava sterilnost, čak šest mjeseci nakon otvaranja, ali i preciznost doziranja pri čemu je jedan klik jedna kap.“

Od 2017. godine suho oko se klasificira kao bolest, a ne kao sindrom koji se često pripisuje stresu i umoru. No, važno je prepoznati simptome i liječiti ih na vrijeme kako biste spriječili da suho oko ošteti površinu oka i epitel rožnice.

U svojoj ponudi JGL ima nekoliko inačica Vizol S kapi koje se razlikuju po postotku natrijeva hijaluronata: 0,21%, 0,4% te Vizol S Intensive, koje osim 0,15% natrijeva hijaluronata sadrže i 2% dekspantenola (prekursor vitamina B5), koje se preporučaju pacijentima nakon operativnih ili dijagnostičkih zahvata na oku ili mehaničkog oštećenja površine oka (od prašine, piljevine ili sličnih čestica). Uz navedene kapi napravljen i Vizol S Allergy namijenjen ublažavanju simptoma alergijskog konjunktivitisa.

Foto: Unsplash, JGL

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -