5 razloga zašto je najbolji prijatelj na poslu vredniji od novca

Na poslu provedemo dobar dio dana, stoga nam se dogodi da smo s kolegama s posla više nego s obitelji.

Iako se ne možemo baš sa svima slagati jer nam ne odgovaraju sve osobnosti, uvijek možemo pronaći nekog prijatelja koji nam može pomoći da nam lakše prođe radni dan.

I dok neki žele razdvajati privatni i poslovni život, mlađe generacije (generacija Y) počinje shvaćati da to i nije baš tako jednostavno i zato su odlučili ulagati u svoje prijateljske odnose na poslu.

Najbolji prijatelji na poslu za veću produktivnost

Gallupovo istraživanje pokazalo je kako najbolji prijatelji na poslu znače sretno radno okruženje, odnosno utječu na kvalitetu rada. Uz to, utječu i na zdravlje, a stvaraju i lojalnost.

I istraživanje na LinkedInu došlo je do sličnog zaključka – najbolji prijatelj na poslu čini zaposlenike produktivnijim.

To ne treba biti nužno vaš šef, već netko s kim dijelite iste interese. Jednostavno ima smisla ulagati u odnose na poslu, a ispitanici su čak potvrdili kako to druženje ne bi mijenjali ni za veće plaće kod drugog poslodavca (58 posto muškaraca i čak 74 posto žena je potvrdilo to).

Važnost ulaganja u odnose na poslu

Novinarka i osnivačica bloga Punched Clocks Sarah Landrum koja pruža savjete kako izgraditi karijeru koju ćete voljeti je za Forbes navela kako se zapravo radi o tome da su mlađe generacije, za razliku od starijih, prepoznale važnost izgradnje dobrog i kvalitetnog odnosa na poslu i investiraju u to.

Starije generacije nisu dijelile informacije o obitelji pa ni plaćama jer je to uvijek bila tabu tema na radnom mjestu. Danas mnogi ljudi ne vide ništa loše u transparentnosti plaća jer ona vodi prema pravednosti, a uz to njima je čak i u redu miješati privatni i poslovni život.

5 prednosti koje donosi prijateljstvo na poslu

I za pisca i komičara Conora Cawleya najbolji prijatelji na poslu donose mnoge prednosti. U članku za Tech.Co naveo je i koje su to:

1. Bolja komunikacija

Prijatelji na poslu lakše će primiti pogreške, ali i dijeliti uspjehe. Oni ne moraju brinuti hoće li povrijediti nečije osjećaje dajući im povratnu informaciju, jer ih dobro poznaju. I upravo ta njihova dobra komunikacija dovest će do boljeg i kvalitetnijeg poslovanja.

2. Veći ulozi

Pravi prijatelj nikad neće dozvoliti da se sami mučite oko nekog problema, već će vam u tome pomoći. Njima nije ništa gore razljutiti šefa, nego što je iznevjeriti svog najboljeg prijatelja.

3. Manje gubitaka

Od njihovog prijateljstva zapravo ima koristi cijela tvrtka. Kao što je LinkedInovo istraživanje pokazalo, njima je taj odnos na poslu važniji i od novca, pa je tako manja vjerojatnost da će napustiti taj posao.

4. Bolja poslovna kultura

Oni će biti zainteresirani i za dodatne aktivnosti, za team building. Jer ukoliko nemate skladan tim, takve aktivnosti mogu biti samo gubitak vremena. Prijatelji mogu potaknuti i ostale kolege da im se pridruže i da zajedno stvaraju bolju poslovnu kulturu.

5. Sveopće uživanje

Kad imate prijatelja na poslu, svaki zadatak je lakši, a dolazak na posao ne predstavlja nikakav problem. Posao može biti zabavan, a svaka šala ili mali razgovor s njim, oraspoložit će vas.

Imate li i vi najboljeg prijatelja na poslu?

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više