Najbolji raspored sjedenja za svaku poslovnu priliku

Kad netko spomene raspored sjedenja vjerojatno vam na pamet padnu formalne večere ili vjenčanja. No, jeste li ikad razmišljali o rasporedu sjedenja u kontekstu poslovnih prilika? Iako tome ne pridajemo previše pozornosti, odabir pravog mjesta na koje ćemo sjesti u nekoj poslovnoj prilici može puno reći o nama, ali nam i otežati odnosno olakšati našu poziciju u pregovorima.

Upravo poznavanje pravilnog poslovnog bontona i protokola u svakoj situaciji pokazat će vašim poslovnim partnerima i suradnicima koliko poštujete njihov položaj.

Raspored sjedenja u formalnim situacijama

Formalne situacije poput sastanaka, razgovora za posao ili rada u timu nameću određena pravila sjedenja i u takvim situacijama ljudi najmanje griješe.

Tako se većina susrela sa situacijom dolaska na razgovor za posao u prostoriju u kojoj su s jedne strane stola ispitivači, a s druge jedna stolica pripremljena za kandidata. U takvoj situaciji kandidat treba pričekati da mu ponude da sjedne, ikako će ispitivači, u većini slučajeva, to i samoinicijativno napraviti.

Kandidat u takvom položaju treba sjediti uspravno, uspostaviti kontakt očima sa svakim ispitivačem, ne zaboraviti na osmijeh i pristojnost, a osobne stvari poput torbe ili kišobrana odložiti na pod pored stolice.

Prilikom rada u grupi, najbolje bi bilo raditi za okruglim stolom kako bi svi sudionici bili u istoj poziciji u odnosu na ostale. Ako se u grupi nalazi više osoba koje imaju jake osobnosti (i sklonosti preuzimanju vodstva), trebalo bi ih razdvojiti zbog ugodnijeg rada.

Kad držite prezentaciju raspored je jednostavan – osoba koja prezentira stoji ispred svih. No, kako odabrati najbolju poziciju za slušanje? Uglavnom se to mjesto nalazi naprijed u sredini reda.

Ako više osoba drži prezentaciju, ona osoba koja govori trebala bi biti u središtu pažnje (na pozornici ili pred publikom) dok bi ostali prezenteri trebali svoj red čekati sa strane. Kako bi prijelaz s jednog prezentera na drugog bio što ugodniji, prezenteri ne bi trebali sjediti i ustajati se kad na njih dođe red.

Seats and Stools Business & Interview Seating Guide

Raspored sjedenja u neformalnim situacijama

Poslovni ručak ili večera mogu biti i formalna i neformalna situacija. U svakom slučaju najbolji raspored sjedenja je tako da si ‘držite stranu’. Točnije, ako sjedite za četvrtastim stolom, vi i vaš kolega trebali bi sjediti jedno pored drugog uz kut stola kako bi se mogli nesmetano konzultirati tijekom sastanka. Vodite računa da klijenta stavite pored sebe, a njegovog ili njenog asistenta ili partnera pored svog partnera ili asistenta.

Radi li se o neformalnoj večeri s većim brojem uzvanika vodite računa da raspored sjedenja poštuje hijerarhiju, a ne, kao što je to u društvenim prilikama, miješate muškarce i žene.

Sjede li gosti za dugačkim stolom, domaćin sjeda na čelo, a počasni gosti ili najvažniji gosti s desne strane odnosno s lijeve strane.

Želite li izbjeći nesporazume oko rasporeda sjedenja na formalnim večerama, najjednostavnije je rješenje određivanje mjesta karticama s imenima uzvanika. Tako će uzvanici točno znati gdje moraju sjesti i izbjeći eventualne neugodne situacije.

Imajte na umu da je poslovni bonton ponešto drugačiji u drugim kulturama i na drugim kontinentima pa ako često putujete ili surađujete s poslovnim partnerima iz drugih zemalja, proučite što je uobičajeno kod njih kako biste pokazali poštovanje i tako ostavili dobar dojam.

Infografika: www.seatsandstools.com;  Foto: Tecinteractive

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hodanje tijekom radnog dana

Zašto usred radnog dana trebate prošetati?

Ako ste radoholičarka, hodanje tijekom radnog dana sigurno nikad nije bila opcija za vas. No, možda je vrijeme da to promijenite....
- Advertisment -