Najbolji raspored sjedenja za svaku poslovnu priliku

Kad netko spomene raspored sjedenja vjerojatno vam na pamet padnu formalne večere ili vjenčanja. No, jeste li ikad razmišljali o rasporedu sjedenja u kontekstu poslovnih prilika? Iako tome ne pridajemo previše pozornosti, odabir pravog mjesta na koje ćemo sjesti u nekoj poslovnoj prilici može puno reći o nama, ali nam i otežati odnosno olakšati našu poziciju u pregovorima.

Upravo poznavanje pravilnog poslovnog bontona i protokola u svakoj situaciji pokazat će vašim poslovnim partnerima i suradnicima koliko poštujete njihov položaj.

Raspored sjedenja u formalnim situacijama

Formalne situacije poput sastanaka, razgovora za posao ili rada u timu nameću određena pravila sjedenja i u takvim situacijama ljudi najmanje griješe.

Tako se većina susrela sa situacijom dolaska na razgovor za posao u prostoriju u kojoj su s jedne strane stola ispitivači, a s druge jedna stolica pripremljena za kandidata. U takvoj situaciji kandidat treba pričekati da mu ponude da sjedne, ikako će ispitivači, u većini slučajeva, to i samoinicijativno napraviti.

Kandidat u takvom položaju treba sjediti uspravno, uspostaviti kontakt očima sa svakim ispitivačem, ne zaboraviti na osmijeh i pristojnost, a osobne stvari poput torbe ili kišobrana odložiti na pod pored stolice.

Prilikom rada u grupi, najbolje bi bilo raditi za okruglim stolom kako bi svi sudionici bili u istoj poziciji u odnosu na ostale. Ako se u grupi nalazi više osoba koje imaju jake osobnosti (i sklonosti preuzimanju vodstva), trebalo bi ih razdvojiti zbog ugodnijeg rada.

Kad držite prezentaciju raspored je jednostavan – osoba koja prezentira stoji ispred svih. No, kako odabrati najbolju poziciju za slušanje? Uglavnom se to mjesto nalazi naprijed u sredini reda.

Ako više osoba drži prezentaciju, ona osoba koja govori trebala bi biti u središtu pažnje (na pozornici ili pred publikom) dok bi ostali prezenteri trebali svoj red čekati sa strane. Kako bi prijelaz s jednog prezentera na drugog bio što ugodniji, prezenteri ne bi trebali sjediti i ustajati se kad na njih dođe red.

Seats and Stools Business & Interview Seating Guide

Raspored sjedenja u neformalnim situacijama

Poslovni ručak ili večera mogu biti i formalna i neformalna situacija. U svakom slučaju najbolji raspored sjedenja je tako da si ‘držite stranu’. Točnije, ako sjedite za četvrtastim stolom, vi i vaš kolega trebali bi sjediti jedno pored drugog uz kut stola kako bi se mogli nesmetano konzultirati tijekom sastanka. Vodite računa da klijenta stavite pored sebe, a njegovog ili njenog asistenta ili partnera pored svog partnera ili asistenta.

Radi li se o neformalnoj večeri s većim brojem uzvanika vodite računa da raspored sjedenja poštuje hijerarhiju, a ne, kao što je to u društvenim prilikama, miješate muškarce i žene.

Sjede li gosti za dugačkim stolom, domaćin sjeda na čelo, a počasni gosti ili najvažniji gosti s desne strane odnosno s lijeve strane.

Želite li izbjeći nesporazume oko rasporeda sjedenja na formalnim večerama, najjednostavnije je rješenje određivanje mjesta karticama s imenima uzvanika. Tako će uzvanici točno znati gdje moraju sjesti i izbjeći eventualne neugodne situacije.

Imajte na umu da je poslovni bonton ponešto drugačiji u drugim kulturama i na drugim kontinentima pa ako često putujete ili surađujete s poslovnim partnerima iz drugih zemalja, proučite što je uobičajeno kod njih kako biste pokazali poštovanje i tako ostavili dobar dojam.

Infografika: www.seatsandstools.com;  Foto: Tecinteractive

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -