Danas je najdepresivniji dan u godini. Evo 5 savjeta kako da popravite dan svojim zaposlenicima

Svi vole Raymonda i svi mrze ponedjeljak. Pogotovo ovaj ponedjeljak. Treći ponedjeljak u siječnju zove se plavi ponedjeljak i glasi za najdepresivniji dan u godini. Da je barem neki produženi vikend pa da provedemo dan u prirodi, šetamo, čitamo, družimo se… odmah bi bio manje depresivan. Ipak, ovo je samo još jedna običan, radan ponedjeljak. Ako ste poslodavac koji ne zna kako bi svojim zaposlenicima popravio dan, imamo pet savjeta kako da se nosite s najdepresivnijim danom u godini.

Ništa ne zvuči dobro kao joga u uredu

Poboljšajte radnu atmosferu i angažman zaposlenika tako da ih uključite u zanimljivu aktivnost u kojoj svatko može sudjelovati. Što su aktivniji i angažiraniji, to će se osjećati energičnije i produktivnije, piše Vantage Fit. Joga može biti zanimljiva aktivnost za sve – i za one koji su već imali doticaja s njom i za one kojima bi ovo bio prvi susret. Online sesije joge za stolom ili stvarne sesije joge za stolom vrlo su učinkovite u utjecanju na mentalno blagostanje zaposlenika, a ne traju više od 10 minuta. U svakom slučaju – čak i mali neuspjesi u savladavanju poza mogu popraviti raspoloženje, izazvati smijeh i podići atmosferu. Tako da – dobrobit zagarantirana!

Ako vam joga baš i nije ‘napeta’, ne zanemarite važnost hodanja. Stručnjaci preporučuju minimalno 6000 koraka dnevno ako želite ostvariti benefite za svoje zdravlje. Zašto ne biste organizirali mali team building i otišli u šetnju po svježem siječanjskom danu? Šetnja godi i tijelu i umu, a kad je u društvu – tim veći plus. Nema veze koliko je sati i koliko ima posla – dignite svoj tim na noge odmah i put pod noge!


Pročitajte više: Siječanjska depresija – 7 savjeta kako je pobijediti


Ručak za sve!

Nema te osobe koju neće obradovati dobar ručak. Isprike, dobar besplatni ručak. Isprobavanje novih okusa u nekom fancy restoranu, odlazak u dobru staru pivnicu ili pak kolač u obližnjoj slastičarni – sami procijenite što bi ekipi bilo draže. Znate da ljubav ide kroz želudac, a nakon ovog ručka, sigurno ćete svojim zaposlenicima biti još draži.

Odvojite vrijeme za prisjećanje

Nema ništa gore od tišine u uredu. Da, to znači da je svatko zadubljen u posao, nešto radi, priprema, razmišlja… ali ne valja kad je cijeli dan grobna tišina. Potaknite malo živosti, smijeha, komunikacije, popravite atmosferu. Prisjetite se dobrih prošlih iskustava i uspomena, to je učinkovit način generiranja pozitivnih emocija. Prisjetite se nekih smiješnih događaja i velikih uspjeha, fokusirajte se na pozitivne stvari.

Pozovite, primjerice, zaposlenike da izvuku neke svoje radove, projekte i fotografije s početaka, složite fotogaleriju za društvene mreže, proširite pozitivu dalje… To bi mogao biti pokretač svakakvih zanimljivih priča koje počinju s “e, sjećaš se kad smo…”. Dobri stari dani!


Pročitajte više: Depresija i poduzetnice – tamna strana o kojoj nitko ne govori


Preuredite radni prostor

Fizičko okruženje ima velikog utjecaja na naše mentalno zdravlje. Stoga nije loše posložiti ured, stol i radni prostor općenito na funkcionalniji način, piše Forbes. Ovo može napraviti svaki zaposlenik sam za sebe, ali zašto ne biste svi skupa popravili malo radni prostor? Odite skupa u nabavku svijeća, nabavite svima matching jastučiće… aktivirajte kreativnost.

Stvaranje odgovarajućeg prostora za sebe eliminira stres jer se možete usredotočiti na sebe i posao koji trebate obaviti, piše Forbes. Ako odvojite vrijeme da pravilno uredite ured, izgledat će malo toplije i više domaće, tako da ćete imati pozitivniji stav prema svom radnom prostoru, a samim time i poslu.


Pročitajte više: Kako spriječiti siječanjsku depresiju i poslovni stres


Bingeanje na poslu – e, to nitko ne očekuje

Zasigurno nitko ne očekuje od šefa da mu kaže – ajde, pali seriju, idemo skupa gledati. E pa baš zato to treba učiniti. Teško je naći nešto što je po svačijem ukusu, no neke serije su jednostavno klasici pa s njima ne možete pogriješiti – humoristične serije najbolji su odabir. Okupite se i na platnu pustite nekoliko epizoda The Officea, Prijatelja ili pak Svi vole Raymonda, Pod istim krovom, Pune kuće ili nekog drugog sitcoma… em budite nostalgiju, em izazivate smijeh. Sve što treba da se zaboravi na to da je u tijeku najdepresivniji dan u godini.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -