10 najgorih zemalja na svijetu za žene

Prema indeksu kojim se mjeri dobrobit i prava žena globalno, a temelji se na čimbenicima poput pravde, sigurnosti i uključivanja žena u svim sferama javnog života u 153 zemlje svijet, Sirija je ove godine zabilježena kao najgora zemlja za žene.

Dok nordijske zemlje dominiraju kao najbolje za ženska prava, najniže zemlje na indeksu su one koje su desetljećima politički nestabilne, prenosi businessinsider.com.

U nastavku pročitajte kojih je to deset zemalja u kojima se žene svakodnevno bore protiv nasilja, zlostavljanja i diskriminacije.

Sirija

Još od ožujka 2011. godine Sirija je preplavljena onim što se može nazvati “najgorom humanitarnom katastrofom našeg doba”. Silovanje i mučenje u tajnim zatvorima, pothranjenost i nasilje na temelju spola navodno je svakodnevna stvarnost u Siriji te iz tih razloga ova zemlja je najgora za život žena u svijetu.

“Nasilje na temelju spola i dalje potkopava zdravlje, dostojanstvo, sigurnost i autonomiju svojih žrtava u Siriji”, rekao je Panos Moumtzis, regionalni humanitarni koordinator (RHC) za Sirijsku krizu.

Afganistan

Prema izvještaju Human Rights Watcha, samo 37 posto afganistanskih žena je pismeno, a trećina djevojaka udane su prije nego što navrše 18 godina te su zbog toga često prisiljene da se prestanu obrazovati. Stopa majčinske smrtnosti u zemlji je visoka, a ženske građanske slobode su ukupno ograničen te iz tih razloga Afganistan slovi za drugu zemlju najviše rodno segregiranu.

Jemen

Prema Fondu za populaciju Ujedinjenih naroda, približno 2,6 milijuna žena i djevojaka u Jemenu ugrožava se rodno uvjetovanim nasiljem, pri čemu je 52.000 žena izloženo riziku od seksualnog nasilja, uključujući i silovanje. Prema Svjetskom izvješću 2017. godine, žene u Jemenu nemaju jednaka prava na razvod, nasljedstvo ili skrbništvo nad djecom kao muškarci u Jemenu.

Pakistan

Nasilje nad ženama i djevojkama i dalje je ozbiljan problem u Pakistanu. Prekršaj kao što su vjenčanje djece, silovanja, ubojstvo žena iz časti, napadi kiselinama po licu žena i obiteljsko nasilje svakodnevica je u Pakistanu. Nad ženama se izvršava nasilje, a zakon štiti nasilnike i zlostavljače.

Srednjoafrička Republika

Od 2013. godine Srednjoafrička Republika uključena je u nasilne oružane sukobe. O problemima žena u toj zemlji izvještava UN, a kao glavne probleme navodi silovanja i fizičko nasilje.

Demokratska Republika Kongo

Iako Kongo ima potencijal da bude jedna od najrazvijenijih i najbogatijih zemalja u Africi zbog prirodnih bogatstva koje posjeduju. no, ona ostaje jedna od najslabije razvijenih zemalja svijeta s oko 7.5 milijuna stanovnika kojima je potrebna humanitarna pomoć.

2010. godine Kongo je prozvan državom u kojoj se dogodi najviše silovanja i seksualnog zlostavljanja žena. Prema istraživanjima 48 žena u Kongu bude silovano svakih sat vremena.

Mali

Prema istraživanjima ONE kampanje manje od polovice djevojaka, oko 38 posto, završavaju tek osnovnu školu. Samo 9 posto žena ima ikakav utjecaj na političkoj sceni i parlamentarne ovlasti, dok u cijeloj zemlji čak 72% ukupnog stanovništva živi s manje od dva dolara dnevno.

Sudan

Prema UNICEF-u, 34% žena u dobi od 15 do 49 godina u Sudanu vjeruje da njihov partner ili muž ima pravo fizički udariti ili kazniti svoju partnericu pod određenim okolnostima koje su u tom slučaju podložne kažnjavanju. Od ukupnog stanovništva Sudana čak 34% žena u dobi od 20 do 24 već su bile vjenčane kad su navršile 18 godina.

Niger

U Nigeru je samo 17% žena pismeno u dobi od 15 do 24 godine prema popisu ONE kampanje, kampanja kojoj je zadaća boriti se protiv ekstremnog siromaštva i bolesti. U 2016. objavljeno je izvješće organizacije pod nazivom Save the Children koja ima fokus na problematiku dječjih brakova i plodnost adolescenata. U izvješću su predočeni podaci da je u Nigeru 76% žena bilo u braku prije osamnaeste godine, a jedna od pet djevojčica od pubertetu ostane trudna.

Autor: Andrea Tintor

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -