Najinspirativniji govori sa Ženskog marša na Washington

Ženski marš na Washington održao se u subotu 21. siječnja , a prisustvovalo je više od pola milijuna ljudi. Osim toga, prosvjedi su održani i u drugim američkim gradovima, ali i diljem svijeta. I u Zagrebu na Cvjetnom trgu održan je prosvjed pod Inicijativom „Ujedinjene protiv mržnje“.

Najinspirativniji govori žena

Mnoge prosvjednice nosile su ružičaste pletene kape, a među njima mogli smo vidjeti mnogo poznatih osoba, političarki i senatorica. Podršku im je dala i Hillary Clinton koja je na svom Twitteru napisala kako su zajedno jače.

Održano je i mnogo govora, a mi smo izabrali one najinspirativnije.

Gloria Steinem

Zasigurno jedan od onih govora koji će ući u povijest je od feministice Glorie Steinem. Istaknula je kako je Hillary Clinton pokazala cijelom svijetu kako su ženska prava ljudska prava i kako su ljudska prava ženska prava. A kolektivno nasilje nad ženama se događa u svijetu u kojem po prvi puta ima manje žena nego muškaraca. Prisjetila se i prošlogodišnjeg prosvjeda u Poljskoj kad su se žene izborile za pravo na pobačaj.

„Nemojte nas pokušavati podijeliti. Ako silom želite da se muslimani prijave, svi ćemo se prijaviti kao muslimani“, rekla je te dodala kako smo svi povezani i nismo rangirani.

” Ovo je dan koji će nas zauvijek promijeniti jer smo zajedno. Svatko od nas pojedinačno i kolektivno više nikada neće biti isti. Ostajemo zajedno.  Preuzimamo jer mi imamo moć.“

Scarlett Johansson

I glumica Scarlett Johansson imala je jasnu poruku za novog američkog predsjednika – „Nisam glasala za vas, ali poštujem činjenicu da ste predsjednik. No, prije nego što vas podržim, tražim da vi podržite mene, moju sestru i majku… Moju kćer koja bi mogla, kao rezultat vaših odluka, odrasti u zemlji koja se kreće unatrag, a ne naprijed, i koja bi potencijalno mogla izgubiti pravo na odlučivanje o vlastitom tijelu i budućnosti, privilegiju koju je vaša kći Ivanka imala“.

Ashley Judd

Glumica Ashley Judd recitirala je pjesmu “Nasty Woman” koja kritizira Trumpa i naglašava nejednakosti u SAD-u.  Pjesmu je napisala 19-godišnja Nina Donovan nakon što je Trump Hillary nazvao „gadnom ženom“. (Nasty Woman).

Madonna

Madonna je zbog svog govora pod istragom jer je u njemu rekla kako joj kroz glavu prolazi misao da digne Bijelu kuću u zrak. Još je jednom pokazala kako više ne želi šutjeti i kako će se boriti u svijetu koji je naklonjeniji muškarcima

„Dobro nije pobijedilo na ovim izborima, no dobro će na kraju pobijediti. Ovo danas nam govori da smo daleko od konačnog kraja. Danas počinje naša priča. Revolucija počinje ovdje. Ovo je naša borba za slobodom, borba da budemo ono što jesmo, da budemo jednaki.“

 Sophie Cruz

I za kraj smo izdvojili govor 6-godišnje djevojčice Sophie Cruz koji definitivno zaslužuje titulu jednog od najboljih govora na Ženskom maršu u Washingtonu. Riječ je o mladoj aktivistici koja je zajedno s obitelji došla na pozornicu kako bi upozorila na probleme imigranata.

„Želim reći djeci da se ne boje, jer nismo sami. Postoji još mnogo ljudi koji imaju srca ispunjena ljubavlju. Ostanimo zajedno i borimo se za prava. Bog je s nama. ”

 

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više